Икономически университет – Варна

Start for Future: Среща на върха 2023 – Варна събра в Икономически университет – Варна иноватори и носители на промяната от цяла Европа

Двудневното международно събитие Start for Future: Среща на върха 2023 – Варна, което се провежда на 23 и 24 юни 2023 г., започна в Икономически университет – Варна.

Домакин е Дълбоко технологичен иновационен порт – Варна (ДТИПВ), а организатори са Junior Achievement България, дъщерното ѝ дружество The Edge: R&BD, Икономически университет – Варна и Община Варна с подкрепата на EIT Urban Mobility и EIT HEI Initiative.

Събитието събра иноватори и носители на промяната от цяла Европа (около 20 държави) с цел създаване на синергии и насърчаване на сътрудничеството за създаване на иновации. Сред гостите и участниците са представители на университети, бизнеса и индустрията, държавните и местните власти, политици, стартиращи компании, изследователи и иноватори.

На официалното откриване присъстваха кметът на Община Варна Иван Портних, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, зам.-министърът на образованието и науката проф. д-р Генка Петрова-Ташкова, ректорът на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров и много други.

В обръщението си към участниците във форума проф. д-р Евгени Станимиров заяви, че е разумно да градим мостове помежду си, но е нужно да направим и много внимателно селекцията на хората, които ще преминават по тях. „Не мога да подмина факта, че стартъп културата е склонна да отрича законите на бизнес физиката, но само идеите не са достатъчни.“ –  каза той.  “Когато говорим за предприемачески екосистеми, е добре да запомним, че трябват конкретни действия. Често, когато говорим за предприемачеството, на първо място поставяме конкурентното начало и новите идеи. Внушава ни се, че трябва да сме устойчиви и да се сражаваме, за да успеем. Така било в реалния свят, но той често е място за извинения. Когато приемаме света враждебно, винаги ще намираме хора, срещу които да се сражаваме. Но и когато търсим партньори, винаги ще има с кого "да танцуваме". По-добре да танцуваме, отколкото да се сражаваме" – заяви проф. Станимиров.  Според него бизнесът трябва да се стреми към симбиоза в рамките на всяка екосистема, както и между самите екосистеми, защото само така може да се генерира стойност като градивна част от бизнес модела на екосистемата. "Съществува наивно преклонение пред иновациите, креативността и предприемачеството. Много от известните изобретатели са правили хиляди опити, за да достигнат до едно откритие. Много от тези открития са чиста случайност. Това, че иновацията е факт, не означава, че точно това са очаквали нейните създатели. Считам, че иновациите са желан резултат, но не бива да подхождаме наивно, когато говорим за тях. Безспорно е, че иновационните долини като тази във Варна ни дават много възможности, но важното послание тук е, че има неща, които можем, които искаме и които трябва да направим", каза още ректорът на Икономически университет – Варна. 

„Това събитие е пример, че България може не само да е в крак с новите европейски инициативи, но и да е място, в което иновациите се създават.“ –  заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева при откриването на Start for Future: Среща на върха 2023 – Варна. "Събития като това имат сила да променят статистиката, като тази за 2022 година, която поставя страната ни в групата на прохождащите иноватори с обобщен иновационен индекс 45,2 на сто, сравнен със средния за Европейския съюз. Това е съчетано и с продължаващата тенденция на регионален дисбаланс и представяне на нашите региони под 70 на сто от средноевропейското. Регионалните различия в областта на научните изследвания и иновациите остават дълбоки в целия Европейския съюз. Съществува и неизползван потенциал на регионалните екосистеми за иновации, посочи тя. В този контекст създаването и развитието на мрежа от добре свързани регионални иновационни долини на Стария континент с фокус върху активната роля и участие на региони с по-ниски резултати в областта на иновациите ще има отключващ ефект за постигането на високи постижения. Приветствам включването на концепцията за регионални долини за иновации в Териториалния план за развитие на Община Варна, което е един от инструментите за подкрепа чрез европейските програми и по специално, чрез подхода за интегрирани териториални инвестиции. Това демонстрира ангажираността на всички заинтересовани страни в местната иновационна екосистема. Това е гаранция за успех. Искам да насоча вниманието и към Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация 2021 – 2027 г., която се управлява от Министерството на иновациите и растежа. Тя е съобразена с целите на европейското научно-изследователско пространство и европейската програма за иновации за създаването на единен европейски пазар за изследвания, иновации, дълбоко технологични иновации и инвестиции в изследвания и иновации, и повишаване на взаимодействието между университети, научни организации, бизнес и други участници в иновационния процес. Тази програма има отношение и към европейския пакт за научни изследвания и иновации. Отчита и европейските приоритети, свързани със "зеления преход" и ключовата роля на иновациите за постигане на преход към неутрална по отношение на климата и цифрова икономика" – каза министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. 

„Варна показва успешен модел на обединение на бизнеса, образованието и науката.“ – заяви кметът на Община Варна Иван Портних. „Убедени сме, че младите образовани хора са истинският капитал на града ни и се гордеем със своите шест университета и над 35 000 студенти.“ –  подчерта кметът и припомни, че добрият пример започва още от 2017 г., когато Варна бе избрана за Европейска младежка столица, както и с подписването на меморандума "Варна – град на знанието". Иван Портних смята, че въпреки всички предизвикателства, в процеса на създаване на успешни екосистеми са направени много сериозни крачки напред, а за обособяването на първата Дълбоко технологична долина във Варна безспорно заслугата е на ректора на Икономически университет – Варна проф. Евгени Станимиров и на Милена Стойчева в предишното й качество на директор на "Джуниър Ачийвмънт", а сега – като министър на иновациите и растежа. „Те изиграха много важна роля в търсенето на добри практики“, отбеляза Иван Портних и подчерта, че форумът за предприемачи "Старт фор фючър" е прекрасна платформа, в която да бъдат обменени идеи с представители на цяла Европа. „Всички заедно гледаме в една посока и имаме основна цел да осигуряваме на младите среда за работа и растеж, чрез което да се развиват и градовете на базата на иновативни, зелени и устойчиви решения“, посочи кметът на Община Варна.

23 юни 2023



Подобни