Икономически университет – Варна

Работна среща за създаване на иновационни долини и възможности за сътрудничество се проведе в Икономически университет – Варна

Икономически университет – Варна беше домакин на работна среща с министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева, зам.-министъра на културата Виктор Стоянов и ИКТ клъстер – Варна, която се проведе на 1.08.2023 г. В нея участваха ректорът на ИУ – Варна проф. д-р Евгени Станимиров, Малвина Илиева – директор на The Edge (дъщерна компания на JA Bulgaria, в партньорство с които ИУ – Варна инициира създаването на първата в Европа Дълбоко технологична иновационна долина) и член на Съвета на настоятелите на ИУ – Варна, Емил Цанков – председател на УС на ИКТ клъстер – Варна, д-р Ирена Радева – началник на РУО на МОН и много други.

Акцент в дискусията бяха възможностите за насърчаване на иновациите, които могат да ускорят развитието на дълбоко технологичната долина и екосистемата, както и имиджа на региона като хъб за създаване на решения с висока добавена стойност. Бяха обсъдени добри примери и възможности за сътрудничество, предложени от ИКТ клъстер – Варна, като: събития „Срещи с практиката“, студентски практики с иновационен капацитет, иновационна култура за иновационен процес и др. Целта на дискусията беше да се изясни моделът на сътрудничество в рамките на екосистемата; да се види мястото на културата и креативните индустрии за стимулиране на иновациите; да се подкрепи развитието на Дълбоко технологичен иновационен порт – Варна.

Министър Стойчева съобщи, че до края на годината стартира Програма за насърчаване на иновациите и инвестиции в развиване на малки и средни семейни компании, занаятчии, представители на творческите индустрии, фрийленсъри и стартъпи. Тя ще бъде отворена към края на годината с бюджет 117 милиона лева. Тя коментира, че за пръв път на национално ниво няколко министерства заедно с местни власти работят за създаване на нов продукт и брандирането на страната ни като дестинация, свързана не само с иновациите, но и с други ключови сектори, създаващи добавена стойност. Като пример посочи културно-историческото ни наследство и културния сектор.

„Напоследък много се говори за изкуствения интелект, но нещото, което не може да се замени, е творческият потенциал, който ние имаме в излишък. Но имаме проблем – творческите личности затова са творчески и усилията им трябва да бъдат канализирани. Затова ще помоля за съдействие да научим творческата индустрия как да работи за себе си и да има своята добавена стойност. Ще опитаме да реформираме Министерството на културата така, че да тръгне по нов път, да работи в тясно сътрудничество и с бизнеса, и с другите сфери. Вече имаме инструмент за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост и мислим да го използваме като инструмент и за реформа, за да може българската културна индустрия да се влее в тъканта на европейската културна индустрия, защото имаме какво да дадем.“ – заяви зам.-министър Стоянов.

02 авг 2023



Подобни