Икономически университет – Варна

Публична лекция и беседа на тема "Конституция, суверенитет и идентичност. 145 години от приемането на Търновската конституция" с гост-лектор чл. кор. проф. д. ю. н. Атанас Семов – член на Конституционния съд

В рамките на традиционната Седмица на правото, организирана от катедра „Правни науки“, в Икономически университет – Варна се проведе публична лекция и беседа на тема „Конституция, суверенитет и идентичност. 145 години от приемането на Търновската конституция" с гост-лектор чл. кор. проф. д. ю. н. Атанас Семов – член на Конституционния съд. Събитието бе организирано съвместно с Административен съд – Варна на 18 април – денят, в който се поставят основите на бъдещия ЕС със създаването през 1952 г. на Европейската общност за въглища и стомана от шест държави – Германия, Франция, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург.

В своята лекция проф. Семов представи в исторически аспект връзката между конституцията, държавата и нацията, акцентирайки върху значението на Конституцията за запазване на историческата ни памет. „Ние създаваме през 1879 г. най-демократичната в света Конституция след робството“ – подчерта проф. Семов и цитира текст от нея: „всякой роб свободен става, щом стъпи на българска земя“. Той припомни, че образованието е висша ценност, цитирайки чл. 23 от Конституцията на България: „Науката, образованието и културата са национални ценности. Държавата създава условия за свободното им развитие и ги подпомага. Тя се грижи за опазване на националното историческо и културно наследство.“

Според проф. Семов изходът от ситуацията, в която в момента се намира страната ни, е в това да се върнем към "входа", към началото и устоите на българската нация. Те са поне три – силно образование, силна законност, почтени люде. „За ценности не говорим в нашето общество“, подчерта проф. Семов. „Спомнете си кога за последно чухте политик, държавник, журналист да използва думи като морал, нравственост, свяст, съвест, исторически дълг, национална отговорност, национална памет, национални герои, завети на националните герои?… Всеки ден мисли за това какво оставяш зад себе си... Има две професии, които са по-опасни от лекарската от гледна точка на вредите, които могат да нанесат – това са професиите на юриста и на икономиста. Има няколко неща, от които трябва да тръгнем в разбирането си: Конституция има само държавата, държава има само нацията, нацията е съвкупност от хора, които имат силна памет за миналото и силен порив за бъдещето. Да си кажем честно – в наши дни ние май загубихме и двете. Унищожаваме историческата си памет и като нация не показваме енергия за бъдещето. В годината на Съединението – 1885 г., в България има повече училища, отколкото днес. Пътеводна светлина, окуражаващ знак трябва да ни бъде фактът, че след 5 века робство българският народ ражда десетки колосални интелектуалци с държавническо мислене, съпоставими с най-великите личности на Европа. Васил Левски е първият ярък републиканец на Европа. Много преди на Западна Европа да й мине през ума да формулира концепцията за правова държава или върховенство на правото, за равенство и недискриминация Левски казва: „В нашата България всички щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от Бога да живее човекът – турци, арменци, евреи и т.н., ако почитат закона наравно с българина." В това простовато наглед изречение са заложени трите основни принципа на демократичната правова държава – законност, равенство пред закона, справедливост и етническа толерантност като част от равенството…“ – обобщи проф. Семов.

На публичната лекция присъстваха председателят на Административен съд – Варна Елена Янакиева, председателят на Окръжен съд – Варна Марин Маринов, студенти, преподаватели, служители, съдии, прокурори, ученици.

Преди да влезе в аудиторията проф. Семов се срещна с ректора на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров и написа своето послание в почетната книга на висшето училище: “Впечатлен, възхитен и окуражен съм от това, което виждам в Икономически университет-Варна. Архитектура, атмосфера и академизъм с еднаква европейска изисканост и красота. Задължаваща красота!”

18 апр 2024



Подобни