Икономически университет – Варна

Национална научна конференция "Правото и бизнесът в съвременното общество" в Икономически университет – Варна

Икономически университет – Варна за  шеста поредна година беше домакин на значим научен форум – националната научна конференция "Правото и бизнесът в съвременното общество", организирана от катедра „Правни науки“, която традиционно събира учени и практици в полето на проблемите на правните и икономически изследвания.

Събитието на 19.10.2023 г.  уважиха много официални гости: д-р Ванухи Аракелян – председател на Апелативен съд – Варна, Ралица Герасимова – зам.-кмет по култура на Община Варна, Лилия Христова – директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна, Питър Халпърн – постоянен юридически съветник на Американското посолство в Република България, Елена Косева – изпълнителен директор на „Св.св. Константин и Елена“ АД, проф. д-р Бистра Василева – зам.-ректор по научни изследвания, иновации и развитие на кадрите и др.

Събитието беше открито от доц. д-р Галина Йолова-Паскалева – ръководител на катедра „Правни науки“. Към участниците се обърна и проф. д-р Андрияна Андреева – областен управител на област с административен център Варна и  председател на Организационния комитет на конференцията. Приветствия бяха отправени от ректора на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров и д-р  Ванухи Аракелян.

Пленарни доклади изнесоха проф. д.-р Стефка Наумова от ИДП при БАН  на тема  „Функционални характеристики на правното съзнание в контекста на релацията между правото и бизнеса“ и съдия Ангелина Лазарова от Апелативен съд – Варна на тема „Диалогът между алгоритми и параграфи – дигитална трансформация на съдебните системи и охраняване ценностите на правораздаването“.

В дискусиите по отделните панели бяха засегнати изключително интересни и актуални теми, свързани с влиянието на частното право върху развитието на бизнеса, влиянието на публичното право върху развитието на бизнеса и трети, посветен на дигитализацията на обществените отношения, който вече традиционно е акцентът на научната конференция.

Конференцията за поредна година  срещна  много научни изследователи, практикуващи юристи, експерти и  партньори от практиката, като различните посоки на изследваната от тях тематика създадоха една пъстра палитра от не само интересни, но и наболели, социално значими и актуални проблеми на  правото и обществото.

19 окт 2023



Подобни