Икономически университет – Варна

Младежки идеи за креативен туризъм представиха студенти в ИУ – Варна на Черноморския туристически форум

Младежки идеи за креативен туризъм представиха на 24.04.2021 г. студенти в Икономически университет – Варна на 14-ия Черноморски туристически форум „Рестарт на туризма – нова надежда“, организиран от Варненската туристическа камара в партньорство с Министерството на туризма, Община Варна и ИУ – Варна. https://www.blackseatourismforum.com/

В събитието се включиха студенти, отличени с първо, второ и трето място или поощрителни награди на традиционните прегледи на студентската научна дейност, провели се в катедра „Икономика и организация на туризма” при ИУ – Варна и катедра „Туризъм” в Колеж по туризъм – Варна. Класиралата се на първо място Сузан Илязова – 3 курс, специалност „Туризъм“, представи “Тенденции в развитието на туризма в село Жеравна“. Отличеният с втора награда Красимир Топалов – 3 курс, специалност „Туризъм“, презентира своя проект за сладкарница. Заелият трето място Йордан Табаков – 4 курс, специалност „Туризъм“, представи „Възможности за креативен туризъм на примера на националната кухня на Армения“. Отличените с поощрителна награда Радостина Николова, Нанси Димитрова и Добромир Добрев – 4 курс, специалност „Туризъм”, презентираха идеите си по темата „Особености на националната кухня на Индия. Нови възможности за туризма.“. Росица и Станислава Станчеви – 4 курс, специалност „Туризъм”, представиха „Особености на националната кухня на Чили. Нови възможности за туризма.“.

Отличените с първо място Христо Христов и Симона Димитрова – 2 курс, специалност „Мениджмънт на хотели и ресторанти“ в Колежа по туризъм, презентираха разработката си за дигиталните технологии в хотелиерското предлагане. Класиралата се на второ място Кристияна Кирилова – 3 курс, специалност „Мениджмънт на туризма“, представи идеите си относно „Дигиталните технологии и туристическото търсене – очаквания и желания на съвременния туристически потребител“, а отличеният с трето място Димитър Димитров – 3 курс, специалност „Мениджмънт на хотели и ресторанти“, сподели разработката си на тема „Влияние на Covid пандемията върху развитието на туризма, туристическите обекти и бизнеса“.

Модератор на събитието бе гл. ас. д-р Красимира Янчева от катедра „Икономика и организация на туризма”, която е и университетски координатор за алианса CATIA. (http://catia2020.ue-varna.bg/)

С приветствие към участниците се включи зам.-ректорът по интернационализация доц. д-р Радан Мирянов, който отбеляза огромното си задоволство от активността на студентите, участвали в инициативата и спечелили призови места чрез своите разработки. Доц. Мирянов отбеляза, че ИУ – Варна работи усилено по множество разнообразни проекти. Преди повече от година като инициатор и координатор университетът създаде алианса CATIA, включващ още 6 европейски висши училища. CATIA е абревиатура на култура, изкуства, туризъм, иновации и алианс. Идеята на университета като координатор е да насочи партньорската мрежа в сферата на културната и креативна индустрия. Целта е ИУ – Варна да може да се включва все по-често и все по-пълноценно в редицата инициативи на ЕС, подкрепящи секторите на културата и творчеството като: програмите „Творческа Европа“ и „Еразъм+“, „Хоризонт Европа“ със специалния клъстер „Култура, творчество и приобщаващо общество“, новата общност за знания и иновации на Европейския институт за иновации и технологии (EIT).

28 апр 2021



Подобни