Икономически университет – Варна

Моят Еразъм+

Впечатления на студенти: Моят Еразъм+

Здравей приятелю,

Бих желал да започна с това, че програма „Еразъм+“ е една от най-хубавите възможности, които ми предостави Икономически университет – Варна, през моето четири годишно обучение. Както може би някои от Вас вече са запознати с това, аз съм участник за втори пореден зимен семестър в тази програма за обмен. Тази учебна година избрах Alpen-Adria-Universität Klagenfurt в град Клагенфурт, Австрия.

Първите си крачки към университета направих по случай откриването на уч. 2017/2018 г. - в деня на пристигането си. Беше изключително забавно, като в последствие имаше отделна част, специално за нас – Еразъм студентите от цял свят. Всъщност в този ден създадох и много нови приятелства, които ще останат и за цял живот!

Ден след ден ставаше все по-забавно, времето е супер – никаква зима! Градчето е малко, спокойно и много красиво.

ESN (Erasmus Student Network), приятелите ни от университета, бяха винаги насреща в случай, че имаме предложения за по-чести купони, организиране на пътувания до градове в Австрия и съседните държави, или благотворителна неделна закуска в местният църковен филиал към университета.

Смея да твърдя, че университетът предоставя неограничени възможности на своите редовни, както и по други програми обучаващи се студенти в него.

Едно от нещата е триетажната 24/7 часа работещата библиотека, в която имаш неограничен достъп – заемане на книги, материали, използване на компютри с интернет достъп, в случай, че си забравил своя вкъщи. Часовете по спорт, които са многобройни и различни, като йога, баскетбол, фитнес, волейбол в спортния комплекс, за които срещу минимална семестриална такса може да възползваш. Друго много интересно нещо е, че като студент по програмата „Еразъм+“ имаш страхотната възможност да изучаваш немски език. И то срещу символичната такса от 30 евро, който също ти носи кредити в последствие, но и не само това, също така и сертификат след успешно завършване на курса. Аз на своя глава пък реших да изучавам в допълнение и френски език, и така в първите няколко седмици от моето обучение в главата ми беше пълна каша. Наистина не знаех на кой език да мисля или говоря, но това беше изключително забавно от друга страна!

Огромно впечатление правят с присъствието си и много добрите и настоятелни преподаватели, търсещи твоето внимание и въпроси през цялото време, ако нещо не е ясно от материала или пък желаеш да добавиш нещо повече към текущата презентация.

Тук също искам да споделя и нещо, което беше изключително невероятно и неочаквано за мен – кандидатствах за курс, в който имаше включени в последствие само 21 студенти от различни държави от цял свят. Да, аз бях един от тях, и в който курс работих и се обучавах от един невероятен италиански професор. Много бях изненадан в последствие, когато няколко български медии се свързаха с мен и пожелаха да научат повече за курса, да ме интервюират и отразят това мое постижение. Това ме накара да се почувствам наистина горд българин.

Вероятно всеки ще си зададе въпроса „Трудно ли се вземат изпити там?“ – Е, отговорът на този въпрос е индивидуален. Мога да споделя само, че в голяма степен зависи от това какви усилия ще положиш през семестъра, тъй като всеки предмет има индивидуална форма на оценяване. И като малък бонус от мен ще споделя, че професорите обожават да дават бонус точки за добре представени домашни, проекти или презентации.

Все още ли се чудиш дали това е правилната дестинация за теб? В такъв случай не се колебай да се свържеш с мен и да получиш още много информация и отговори на всичките си въпроси!

Ако пък вече си решен да го направиш – пожелавам ти един невероятен престой в това красиво австрийско кътче!

За мен изживяването, емоцията и наученото по време на програмата „Еразъм+“ в Брюксел, Белгия е незаменимо и несравнимо с нищо от това, което съм правил до момента. Реших да се включа в програмата, тъй като съм чувал доста добри отзиви от близки за Университета партньор, в който имах възможността да прекарам един семестър. Вече се уверих в това и съм много доволен от практиката и наученото през зимният семестър в Faculty of Economics and Business - KU Leuven, Campus Brussels, Belgium.

В началото бях много объркан – мисля, че изживях т.н. културен шок, тъй като бях приключил друга програма, в която участвах в Америка и дни след това се впуснах в приключението на „Еразъм+“. Интереса ми събуди новото, различното, красивият град с внушителните сгради, хората – толкова различни култури и етноси на едно място.

Много възпитано, приятно и предразполагащо ни посрещаха всички преподаватели от KU Leuven и не само в първата, но и във всяка следваща лекция, която имахме. Те не държаха да получат своята 15-минутна почивка, дори оставаха през това време, за да обясняват любезно на колегите материята на изуваният предмет, по-обстойно за тези, които имаха въпроси. Достъпът „професор – студент” беше неограничен и до минимум улеснен. Имахме възможността да пишем мейли на професорите или да ги търсим на личният им телефон в случай, че се нуждаехме от помощ за някои от лекциите, които не сме разбрали или имаме нужда от допълнително обяснение в следващата лекция.

По време на престоя си успях да посетя много градове в Белгия – Brugge, Antwerpen, Leuven, Gent, Liège, Oostende, както и други държави като Германия, Франция, Англия, Холандия и Люксембург. За мен беше изключителна възможност да се включа като участник в Програмата по обмен и бих го направил отново с най-голямо удоволствие. Благодарение на „Еразъм+“ имах уникалната възможност да почерпя знания и умения от едни страхотни преподаватели в областта на Икономиката и Правната наука през учебната 2016/2017 година. Както и да разкажа, покажа и представя Икономически Университет – Варна и Република България по най-добрият начин на новите си колеги и приятели.

Все още ли се чудите дали да направите тази голяма крачка? Недейте, а го направете докато имате тази възможност. Независимо от това кой Университет партньор сте избрали Вие ще имате едно страхотно изживяване с много нови познания, както и приятели за в бъдеще!

 

Моят Еразъм беше във филиала на Католически Университет – Льовен в Брюксел, Белгия. Избрах го по три прости причини – качеството на обучение в университета (топ 5 в Европа), възможността да се сблъскам и опозная мултикултурния Брюксел и всевъзможните опции за пътуване, които Белгия предлага в и извън границите си.

Цялостното преживяване абсолютно срещна и многократно надхвърли очакванията ми! Запознах се с нови методики на преподаване в различна академична среда, живях с близо сто други еразъм студенти от близки и далечни части на света и запълних голяма част от списъка с мечтани дестинации. Организираното посещение до Европейския Парламент в Брюксел беше една от повратните точки в моя престой, защото затвърди интереса ми да се развивам в тази посока и ми показа колко е важно да познаваме съюза, в който членуваме, неговите цели и политики. Пътешествията до различни точки в Белгия и Германия в мултикултурна среда завинаги ще остане един от най-ярките спомени на престоя ми.

Съветът ми към всички колебаещи се е да се прехвърлят в отбора на решилите и да се приготвят за белгийска бира (в големи количества), уникални пържени картофки (Maison Antoine), ароматни гофрети и цял куп култури, езици и навици. Струва си!

Преживяването беше много приятно. Имах възможността да се запозная с хора не само от Белгия, а и от много други държави.

Университетът е чудесен, доста модерен и в него масово се използват лаптопи по време на часовете. Също така преподавателите доста често задават групови работи, които след това трябва да се представят с изготвена презентация. Университетът често организира забавления за студентите: партита, екскурзии и други. Антверпен е хубав град и е в близост до други големи градове като: Амстердам, Ротердам, Париж и други. Те могат да се посетят лесно, защото има постоянно транспорт. Лятно време тук дните са много дълги, светло е до около 23:00. Магазините имат малко по-специфично работно време от това в България.  Някои магазини затварят по-рано. Ако сте решили да идвате тук си вземете задължително чадър, защото тук доста често по навалява, но това си е просто нормалното белгийско време и хората тук са свикнали с това.

 

Като цяло бях малко несигурен в избора си да участвам в програма „Еразъм+“, но мисля, че направих добър избор. Белгия е лесно достъпна държава, с евтини полети от и до България. Транспортът се уреди много лесно от летището и за няколко часа след като кацнах вече бях в Антверпен и си разопаковах багажа. Имахме два дни церемония по откриването на семестъра за международни студенти, която включваше обиколки около града, местни заведения за храна, информация за университета и за процедирането и най-вече за опознаването и сближаването между нас студентите по Еразъм.

Избрах си 10 дисциплини, понеже трябваше да събера общо 30 кредита, а всеки предмет в Карл Велики беше по 3 кредита. Лекциите бяха приятни, интересни и разнообразни, като се акцентираше винаги най-вече върху маркетинга и как успешно да развием бизнес и печалба. Преподавателите бяха завидни, тъй като имаше бивши директори от Адидас, Неспресо и Унисеф, а повечето от другите имаха собствен бизнес. Понякога имах интензивни седмици, което значи, че някой предмет взимахме за 5 дни като всеки ден имахме по 6 часа. От една страна беше тежко, защото цял ден си в университета, но от друга беше хубаво, защото свършваш бързо и ти остават по малко учебни предмети за в бъдеще. Обстановката беше модерна, като 95% от лекциите включваха презентации и също така почти всеки час създавахме най-различни проекти по икономика. Бизнес английският ми се подобри значително, както и презентирането пред публика. Научих се как да използвам езика на тялото по-ефикасно и как да привличам и да запазвам вниманието на аудиторията.

Единственият минус беше, че финансирането за Белгия е доста малко и не стига за целия престой освен ако нямаш отделни средства. Бих отишъл пак на Еразъм+, защото това е едно уникално преживяване. Не само се образоваш и можеш да се изучаваш по европейски и модерен стандарт, но също така срещаш нови хора пълни с истории, които чакат да бъдат чути. Завързах нови приятелства, някои от които ще траят доста, доста време и знам, че за в бъдеще винаги мога да се обърна към тях, ако имам въпроси свързани с чужбина. Като цяло препоръчвам на всеки този опит, защото е безценен, а и в края на краищата какво по-хубаво от това да ти отпуснат средства, да заминеш за няколко месеца в красив град, да се насладиш на хората и купоните, както и малко да се образоваш.

Опитът, който натрупах по програма Еразъм+ е изключително ценен за мен. Университета партньор бе гостоприемен. Той третираше студентите по обменни програми наравно със своите. Това ни позволи изцяло да се потопим в английската образователна система, да учим според техните стандарти и да използваме всички налични ресурси. Това до голяма степен се отрази и на придобитите от мен знания по време на престоя ми в Нотингам. Предметите, които имахме възможността да изучаваме бяха добре структурирани и обогатяващи. Екипът от лектори и асистенти бе приятелски настроен, отговаряше на всеки въпрос и се отзоваваше винаги когато имаше нужда.

 Този обмен ми предостави чудесната възможност да се запозная с много хора, да изградя дългосрочни контакти и приятелства, които смятам за едни от най-ценните плюсове на програмата. Имах възможност да тренирам своя английски език както на академично ниво в университета, така и на разговорно ниво с колеги и приятели от различни краища на света.
 Еразъм+ бе едно приключение, което ми позволи да обиколя голяма част от Обединеното кралство. Имах възможността да се насладя на обширните английски паркове, запазените старинни църкви, които изскачаха в дъното на някоя малка уличка, оживените мегаполиси  Манчестър и Лондон, красотата и историята на Ливърпул и преминаващата през сърцето на града река Мърси, мистичният Стоунхендж, древните римски бани на Бат и разбира се града на обичания английски герой Робих Худ – Нотингам. Пътуването ми ме отведе и до красивите, изпълнени със зеленина, полета в Шотландия, многобройните древни замъци, крепости и огромните, здрави стени, които са защитавали градовете през средновековието, а сега привличат туристи от цял свят, за да се насладят на запазеното им през вековете величие.  

 Всичко това бе ново за мен, сблъсках се с една различна система, култура и човешки ценности. Научих много нови неща и придобих още една база за сравнение. Смятам, че това ще обогати значително не само академичните ми знания, но и целия ми мироглед. 

 

Решението ми за участие в програмата „Еразъм+“ беше спонтанно, но за сметка на това едно от най-добрите, които съм вземала през живота си. Благодарение на програмата прекарах втория семестър от магистърското си обучение в Нотингам. Изключително щастлива съм от това, което ми се случи през тези четири месеца. Посетих много места през свободното си време и срещнах невероятни хора от цял свят. С някои от тях вече планираме кога и къде ще бъде следващата ни среща. Това беше първият път,  в който бях извън България, и за мен беше голямо предизвикателство.

Начинът на обучение в Nottingham Trent University е различен, но не беше трудно да свикна, защото всички там са отзивчиви и толерантни. Организирана беше въвеждаща седмица, по време на която ни запознаха с всички детайли, свързани с престоя ни там. Освен това имах възможност за посещение на часове по академичен английски език, където специално внимание се обръщаше на уменията ни за академично писане.

Обучението беше разделено на модули (предмети), като всеки от тях беше с продължителност 4 седмици. След приключването на единия, заедно с оценяването, започва следващият. Това, което ми хареса най-много, беше вниманието, насочено към практическите дейности заедно с теоретичната част. По време на първия модул имах възможността да посетя завода на Jaguar Land Rover, където се запознах с организацията на производството на автомобилите през всеки етап от производствения цикъл. По време на втория модул взех участие в симулация за търгуване на фондовата борса, организирана от специализирана фирма.

Връщам се заредена с позитивизъм и напълно удовлетворена от участието си в програмата. „Еразъм+“ е невероятна възможност за незабравими преживявания, след която няма как да не се чувстваш щастлив, по-уверен в себе си  и променен в положителна посока.

 

Еразъм практиката ми беше едно от най-вълнуващите преживявания. За кратък период от време научих много, усъвършенствах се всеки ден, запознах се с много хора и трупах всякакви емоции. Запознах се с традициите, културните и исторически забележителности на страната. Успях да приложа наученото в университета. Винаги съм смятала, че в обучението ми липсваха практически занимания, основно преобладаваха теоретични. В Англия приложих теорията в практика и съм доволна от резултатите.

Благодарение на четирите години в университета и този 5-месечен стаж в Англия се чувствам уверена и квалифицирана да започвам да се развивам професионално в страната си. Тези умения, които придобих, ще са от голяма полза за бъдещето ми. Без съмнение бих повторила практиката. Това е безценен опит, оставащ за цял живот. Съжалявам, че много късно се престраших да се запиша по програма „Еразъм+“. Докато си студент е добре да се възползваш максимално от това, което ти се предлага. В началото на обучението ми бях затворена към подобен тип обмени и по този начин пропуснах много възможности. Единствено може да спечелиш: безценен опит, нови знания и познанства за цял живот. Животът в друга страна остава голям отпечатък в съзнанието, променя ти мисленето, разширява ти кръгозора. Не трябва да има никакво колебание. Със сигурност ще се запиша отново на практика. Това е спомен за цял живот. Препоръчвам на колегите ми да не се колебаят и при първа възможност да се запишат по програма през новата академична година.

Казвам се Кристина и съм студентка, 3-ти курс в специалност „Международен Бизнес“. В началото на обучението си не знаех много за програма „Еразъм+“, имах малко информация, която бях получила от приятели и познати, преминали през програмата. След втората година от следването си, колеги от моята специалност също заминаха, приети в различни университети в Европа и за различен период от време. След дълго колебание и мотивация от страна на моите родители и приятели, реших и аз да кандидатствам, за да премина и през този период от студентството.

Това, което мога да споделя е, че докато един млад човек не отиде, да види, да усети, да изживее, да преодолее сам всичко, няма как да разбере какво всъщност представлява програмата. Много от студентите си мислят две неща. Първо, че програмата представлява достъпна и евтина възможност за кратко обучение в чужбина и второ, че тя е само повод и възможност да пътуват и да пообиколят Европа. Това, което аз мога да споделя, след краткия, но много богат опит е, че да, тези неща са част от програмата, но под тях има други моменти, емоции, ситуации, който могат да се изживеят, само когато човек сам се сблъска с тях.

Добих изключителен опит, научих много както в университета, така и извън него. Запознах се с нови хора, създадох връзки и контакти, които са истинско богатство, изградих приятелства, оставащи за цял живот. В началото си мислех, че ще мога да се подготвя предварително за всички проблеми и въпроси, които ще възникнат в момента, в който сляза на летището, но след преживяното, разбрах, че човек не може да бъде подготвен за всичко. Дадох си сметка, че исках да съм подготвена, не защото досега не съм пътувала и нямам необходимите знания по език, а просто защото се притеснявах от това, че отивам сама на ново място, в чужд град, чужда страна и че ще го има този момент на объркване, дезориентация и уплаха. Реално нищо такова не се случи.

Избрах моя Еразъм да протече във Фрайбург, град разположен в южната част на страната, между планината Шварцвалд, и страните Франция и Швейцария. Спрях се на този университет, благодарение на проучването, което направих предварително преди кандидатстването. Както в живота често се случва, моето решение имаше и положителни, и отрицателни страни. Отрицателните, не бяха много, но ми причиниха известни затруднения в началото на програмата.

Първото неудобство бе свързано с факта, че град Фрайбург няма собствено летище. Най-близките две възможни са Международното летище Базел-Милюз-Фрайбург или летището на Франкфурт. Аз лично използвах първото. Тук е моментът да кажа, че нямаше абсолютно никакъв проблем с транспорта, защото в Германия публичният транспорт е много добре уреден. Затруднения изпитах и от това, че са необходими допълнително време и средства, за да се стигне от летището до града и обратно.

Второ, намирането на жилище, различно от общежитията към университета, е трудно. Основният проблем в града е, че има лимит и недостиг на жилища за отдаване под наем и именно защото много хора и студенти постоянно си търсят жилища, изискванията и цените са доста по-високи от обикновеното. Именно затова и общежитията към университетите са по скъпи, сравнени с останалите в страната.

Друга причина да избера точно този град е фактът, че нито е много голям, нито много малък, а и мисълта, че е студентски град, с много млади хора от всички страни на света, силно ме заинтригува. Хареса ми това, че имах възможност да се запозная с хора от различни държави с различни култури, различни убеждения и вярвания. Контактите с моите нови колеги направиха кръгозора ми по-широк, станах по-толерантна, по-контактна, придобих умения за работа в екип.

Фактът, че университетът във Фрайбург е един от най-старите и най-престижните също беше фактор в решението ми да го избера. Качеството на обучението, професорите, предметите, начина на преподаване е различен от този, на който сме свикнали в България, а всеки има нужда да бъде поставен в различна среда за да изгради своите професионални знания и умения. По време на програмата, имаше всякакви емоции. Понякога беше трудно, понякога беше лесно, но човек трябва да премине през всичко сам, добивайки опит, самочувствие и смелост.

Красимир Емилов Великов прекара летния семестър на уч. 2016/2017 г. в Ашафенбург, Германия.

 

It was my first time ever abroad and on an airplane, so I left my home quite excited about the future few months . In the airport in Germany, I first met my friend Norbert who I know since long time ago. He welcomed me to Germany and for the next few hours we drove to his home in Warburg.There I met Conny(Norbert's wife) who has also been my friend in a long time. We had breakfast and went to bed because it was early in the morning and we had spent the first hours of the day in travelling from Cologne to Warburg. Norbert and Conny helped me escape from my everyday student life during my mobility in Bonn by accepting me from time to time for a weekend or more in their home and making me feel like a part of their family.

So the first weekend in Germany was in a friendly environment. On Monday (05.09.2016) morning I was travelling by train to Bonn. My Study Buddy-Daria, a beautiful girl who is also studying in H-brs and participating voluntarily in the Study Buddy program, was waiting for me in the train station in Bonn. I confused myself and got of on the wrong train-station in Cologne and started asking people for help to catch my train to Bonn. Daria, even though I was an hour late was still waiting for me ready to take me to all the places necessary for the accomodation in Bonn. So I arrived in Bonn with my giant, orange 30 kg. suitcase a backpack and a hand bag. Daria smiled to me, hugged me, made me feel good and welcomed and said Hello. She asked me if she can carry some of my luggage, but I couldn't let her because it was quite heavy. The next task for us was to get my room in a dormitory, for accomplishing it we went to a agency which is dealing with that. There I had to sign a contract in German, not in English, so I didn't understand what was I signing on and transfer a deposit equivalent to twice the ammount of the monthly rent. I was very tired from carrying my heavy baggage but Study Buddy kept on leading confidently ahead and never gave up. The documents I had to sign in the dormitory once again weren't in English and again I was like blind-folded.

My classes started the same week on Wednesday in German language-Basic level. I loved those classes, because they were consistant by students from all over the world ( Italy, America, France, Thailand, South Korea, Kenya, Ghana, Lithuania, Finland, Netherlands )We  had to learn quickly, because the classes were very dynamic and not folllowing the pace of each individual. It was a funny class because each student' pronounciation was very different from the other and a challenge to understand. We also had three different teachers for each class of the week, and that was a good part also because we weren't adapting to just one person's method of teaching, but seeing all three. I kept the friendships created in those classes throughout all the semester. I was offered to participate in the next level in German language course, but wasn't physically able to do so because I had other classes from my International management module on Monday during the same hours. I would have  liked to learn more of the language.

My main course teachers were: The vice-president of the Hochschule Bonn-Rhein-Sieg, Mr.Bode who in my opinion is more of a diplomat and politician than a International marketing professor and a crazy, mean, old man. He was very enthusiastic while speaking and expressing himself with a calm even voice, but deep and grounful. He looked like a good artist. Another of my teachers is Mr. Meier, who looked a lot like a worker, because in every class he was like with a uniform(same shirt, same shoes, same pants). He wasn't acting like a worker though, he was leading his classes in a good informative, storytelling, member class participating way. He had a good structured method of presenting his lecture, which wasn't lacking ambition and inspiration in International trade and international strategy. Mr.Luc Dagbadji was the most confusing man of all, he came a month late for his lectures, spoke with a French accent which was hard for me to deal with in the beginning until I addapt to it. He always had these presentations containing huge ammounts of text, graphics and others. Which for me were more like screening through process, rather presentation. My teacher Mr.Wamser we met only for two intensive class days and Saturdays from morning to sunset for our class in Scenario planning, I liked his classes because of my team there- Phillip, Lea (from Germany) and Stephen from Ghana. My German colleagues were really kind and disciplined but nonetheless hard working. Mrs. Eileen Kuepper had a quite untraditional way of teaching, it involved a lot of participation from the class and was very interactive and creative. I liked the excercises there because I was able to meet the all group during them.

I cherished very much the comforts provided from Hochschule, like the great always tasty food. The good library, computer and data base and the literature cabinet and silent room in    which I happened to spend a good ammount of time in.

When regular classes started I was used to interrupting the class without raising my hand to ask a question, unlike my fellow colleagues. I tried to addapt to that ancient gesture of asking for attention, because when I was not doing it I felt like a rude person because my teachers and colleague students were looking at me like I am a creature from another planet, one they've never seen before (an alien). That worked out as long as the teacher wanted to listen to what was I saying. When the teachers(Mr.Bode, Mr.Dagbadji) didn't wanted to listen to me they just went on with their prepeared material or gave the word to another person. I felt uncapable of expressing what I think in a number of times. In Mr.Meier's class I liked the movie we watched („Outsourced“) instead of having an exhausting, but rewarding lecture again. I liked the Gummersbach two and a half days stay in that off-campus facility, organised by Mr.Bode. I liked Mr.Dagbadji's positive atitude towards almost everything. I liked Ms.Korpp from the Welcome centre and her efforts to reason what's happening with me. Adelheid Korpp was one of the few people who tried to lead a dialogue with me, asking me : „What is wrong ?“ and „Is everything alright ?“ and not satisfying with only a „I am fine“ and a smile.

I think that in Germany people feel more free to be proud of themselves, the individuals are just happy as they are, but also make a good ammount of effort to make their current situation better. One morning I was walking in Bonn' centre and saw a man playing music on a unseen for me before instrument, like a piano, but a bit different and a lot more colorful. His music was very good and beautiful and I wanted to see it from a bit closer and  walked next to his instrument and he looked at me with the most alive smile I've ever seen, like he was experiencing the greatest pleasure ever, while playing.  The communities there seem to be with a calm manner, even for Tannenbusch which is considered as a bad neighborhood because of all the foreigners that live there looked like an undisturbed heaven for many. Only once did I witness a few policeman who were making a few youths, not much older than myself, to empty their pockets. There were often though such young people in the entrance of my building using drugs and alcohol especially during the winter times, which is kind of sad to see how they spend their time.

The result from my Mobility in Bonn, Germany is that I gained 8 kg. of weight, I had a conflict in the end of the semester with one of the teachers, due to my refusal to submit a 15 page long report(which frightened me with its length), I learned a few new lessons, I met a lot of friends, I aquiered a lot new clothes(Before I came to Germany I had my old clothes and only after the first month I noticed my clothes being a bit pale and old compared to the rest of the students). I enjoyed my stay in H-BRS because it provided me with another point of view/perspective towards my own life. I believe I started being more active than usual in class participation, but also made me feel small as to the other classmates and teachers who also had a thing to say in the common excercises. It made me feel like I am a drop in the sea and rarely can influence the ongoing events, but sometimes I can. I started cherishing the food I had, a good book from time to time and more and more often since I had a internet connection, which I didn't  during the first month, a good movie.

So the conclusion is that I could have been more proactive student, more brave person. But all to all I am feeling happy that I spent the last few months in Germany. It was scary at times, a bit funny, joyfull, dissapointing at times, new, exhilarating, quiet and loud, sunny and dark, hot and cold, comforting, loving and hating, confusing and understanding.

I want to do it again!

Когато бях в Университета по приложни науки - Лудвигсхафен имах възможността да сравня начина на преподаване между България и Германия. В ИУ - Варна повече се набляга на теоретичната част от материята, а в Германия теорията се комбинира с практика. Имахме само лекции, които продължаваха един час и половина, а някои от предметите продължаваха три часа с петнадесет минутна почивка. След като ни беше преподадена теорията правехме и допълнителни задачи, казуси и проекти свързани с нея по време на лекцията. Преподаваше се и с много примери от приложението на самата теория. Университета организира няколко екскурзии специално за обменените студенти, където имахме възможността да опознаем немската култура и да видим исторически паметници.

Аз живях в студентско общежитие. Всички имаха самостоятелни стаи. Моя апартамент беше малък, състоеше се от един малък коридор, в който бяха поставили кухненски шкафове, хладилник и два котлона, вдясно от кухнята се намираше банята а направо по коридора се влизаше вече в стаята. Беше обзаведена с легло, регал, гардероб, нощно шкафче и имаше големи френски прозорци, с изглед към централната улица. Някои апартаменти не бяха самостоятелни. Отново всеки си имаше отделна стая, но се налагаше да делят баня и кухня. В общежитието имаше интернет, но трябваше студентите сами да си закупят рутер. Сградата беше на централно място, на около 10 минути пеша от главната гара и на около 10 минути пеша от централната гара. Почти всичко беше наблизо. Налагаше се да пътувам с автобус до университета, но това не беше проблем, понеже имаше автобуси през 10 минути.

Намерих много нови приятели по време на обмена. Всички имаха по едно buddy, което се грижеше за нас през семестъра. Моето имаше две - аз и още едно момиче. Трите си станахме много близки. Запознах се и с други хора по време на първата седмица. Всички бяха много мили. Голяма част от обменените студенти живееха в друго общежитие, където често имаше събирания. Намерих и местни приятели, но по-голямата част от познанствата ми бяха с чужденците. След приключването на програмата още поддържам връзка с тях и възнамерявам да посетя някои от тях.

От времето на моята мобилност най-много ценя създаването на нови приятелства, опита в комуникацията, да бъдем отворени за нови идеи, да приемам чуждите мнения  и да сме толерантни към различията в културите. По време на мобилността имах възможност да подобря своя английски език, започнах да уча немски език и имах възможността да си припомня японски език, понеже имаше много японски студенти, които бяха дошли на обмен за една година. Като цяло емоцията, която носи Erasmus+ е незабравима и невероятна. Това е едно пътешествие, за което винаги ще се сещам и ще ми носи радост.

Здравейте,

Еразъм+ е най-страхотната програма за обмен на студенти в Европа. Зимният семестър на  2016/17 г. в ТУ Кемниц (Technische Universität Chemnitz) е моят втори обмен по програмата. Това е уникална възможност, от която повече студенти и докторанти трябва да се интересуват и възползват. Миналата година бях на обмен в ТУ Инголщат. Това бяха моите най-прекрасни 6 месеца през студентския ми живот. Толкова много емоции, приключения, хубави моменти, които накрая остават спомен за цял живот. През изминалия зимен семестър бяхме повече от 90 студента по програма ‚‚Еразъм+‘‘, това са толкова много различни хора с интересни култури, които са коренно различни от познатото до теб и същевременно толкова близки. Накрая след този обмен хората научават, че няма абсолютно никакво значение от къде си, какъв цвят е кожата ти или на какъв език говориш, а важното е, че толкова много си приличаме вътрешно, защото всички се борим за по-добър живот, забавляваме се, учим, помагаме си, пътуваме и градим приятелства, които ще помним вечно. За изминалия семестър с моите нови приятели посетихме места като: Лайпциг, Дрезден, Прага, Берлин, Кьолн, Бон, Мюнхен, Гармиш Партенкирхен, Саксонска Швейцария и Ерцгебирге.

Еразъм+ ме дари с безброй много невероятни моменти и изживявания.

Безкрайна благодарност за дадената възможност!

 

Както всичко в живота, обменът си имаше своите хубави и лоши моменти и страни. Сега, ако можех да се върна във времето отново бих избрала да отида на обмен и то на същото място, но това, което бих променила е нагласата си. В началото всичко е еуфорично и прекрасно, даже си мисля, че ако бях само за един семестър с такова впечатление щях да остана за обмена като цяло. 

Реално беше неповторимо изживяване – среща с много различни хора и култури, пътувания до прекрасни места, истории и разкази от цял свят, но също така имаше конфликти при срещите с различните култури, пътуванията не вървяха по план, а историите след 2-3 път сякаш се повтарят. Всичко напълно в реда на нещата и сега като гледам назад – оценявам конфликтите и плановете, които не са станали, и историите, които са ми се стрували скучни в един момент.

За тази една година научих много неща за живота и за хората, които в последсвтие ще мога да използвам и да се възползвам в живота, работата и връзките с хората. Който каже, че не се е променил след такова преживяване – лъже. Искаш или не искаш взимаш по нещо малко от всеки – от държавата, където е обменът, от местните жители, от Еразъм студентите, от преподавателите, от хазяите, от съквартирантите, от хората по улиците, от всеки и от всичко.

Аз лично оцених, че България не е толкова ужасна, колкото хората я изкарват, че Германия не е рай на земята – проблеми има навсякъде, някъде по-големи, другаде по-малки. Хората бяха, както се казва, по-студени и резервирани, но както беше дразнещо, така и разбрах, че не е толкова лошо да си пазиш мислите в главата си. Испанците обичат да почиват и да се забавляват; португалците винаги закъсняват; ливанците се грижат един за друг, но живеят за драмата; китайците са отворени към всички и искат да контактуват; американците са диви и щастливи – те не искат драма, а само
щастие и приключения, украинците имат сходни традиции и поверия като българите. Има още много какво да се каже, но със сигурност трябва да се преживее иначе – няма да бъде разбрано.

Преподавателите не са по-различни от тези в България – някой са добри и дори и да не получиш хубава оценка си получил знания, други са лоши и нищо не знаеш на края, но имаш хубава оценка. Ние си мислим, че нашите университети са много лоши с корумпирани
преподаватели, които не те научават на нищо, но истината е, че нямаше да се справя с много проекти, нова информация и изисквания, ако нямаш базата, която ми дадоха в България. Хазяите, както в България, са добри и лоши. Моите бяха страхотни, помага и се грижеха за мен и съквартирантките ми, даваха ни подаръци и не ни караха да си плащаме за неща, които не са наша грешка. Как да не оцениш такива хора и да не ти се прииска някой ден, ако си на тяхното място да си като тях. Хората по улиците са доста по-различни от нас, ако имаш въпрос с удоволствие ще ти помогнат, не те коментират, като ги подминеш, усмихват се, ако погледите се засекат (дори и да не се познавате).

Няма как да коментирам как процедират университетите в България с Еразъм студентите, но в Германия имаше хора, които помагаха много и такива, които ти се иска въобще да не се занимаваш с тях. Бих казала, че аз и колегите ми имахме много въпроси (някои глупави, други важни) и аз лично бях удивена с какво търпение ни отговаряха, въпреки че със сигурност сме били досадни в един или друг момент. Има много неща, които могат да се кажат за тази една година в Германия. Връщайки се в България, виждам много неща, които искам да са като в Германия, но виждам и много неща, които тук са по-добре от там. На кратко – имаше хубави и лоши неща, но за себе си разбрах, че хубавите трябва да се пазят като скъп спомен, а от лошите – да си взема поука.

Здравейте на всички!

Безспорно са много и най-разнообразни възможностите, които ни предлага Икономически университет-Варна. Еразъм+ с цел обучение е една от тях, благодарение на програмата за втори пореден път сбъднах мечтите си.  В края на септември 2014 г. започна моята история, когато за първи път се престраших да опитам нещо ново, непознато и в същия момент толкова дълго очаквано. Много мои приятели и познати не вярваха, че съм способна на това, а повярвайте, няма по-голям стимул от това да бъдеш подценен.

Бях на Еразъм в един от най-добрите университети на Германия – Университета в Байройт. Учебната година започна с две седмици Orientation Week, където имахме време да си оправим всички документи, а доброволците от ESN организираха за запознаване на чуждестранните студенти с историческите и природни забележителности на малкото градче и околността.

Благодарение на програма Еразъм+ успях да се запозная с нови приятели от цял свят – Мексико, САЩ, Италия, Испания, Албания, Йордания, Южна Корея, Египет и др. Повярвайте ми няма да съжалявате в никакъв случай – сега имате възможността да се запознаете  с най-добрите, най-готините и позитивни хора! И точно те бяха тези, които ме мотивираха да кандидатствам  и  да замина за втори пореден път в края на септември 2015 г. на Еразъм и то в същия университет!

И така нека да добавя няколко изречения и за общежития. В интернет страницата на Университета в Байройт можете да намерите цялата необходимата информация, стъпки за кандидатстване и цените. 

ПОБЪРЗАЙТЕ! Ако искате да сте част от едно ГОЛЯМО семейството в Байройт, Германия и да се учите от най-добрите преподаватели/професионалисти в областта на икономиката!

Кога, ако не сега!

„Еразъм+“ беше едно много хубаво преживяване за мен. Радвам се, че имах възможността да се докосна до друга култура, да живея в чужда страна, далеч от моите родители и да видя как е студентския живот в чужбина. Като кандидатствах, за да взема участие в тази програма, не очаквах, че ще се класирам. Подадох си документите да видя какво ще стане. Но когато класирането излезе, бях много щастлива, но и в същото време притеснена, тъй като трябваше да оправям документи и да търся квартира във Вормс, Германия.  За мое щастие приемащия университет ми помогна с тази задача. В дните до началото на лекциите присъствахме на различни събития, организирани от студентския комитет. Имах и възможността да посетя Швейцария. Там разгледах два града – Люцерн и Цюрих. Решението за тази екскурзия беше взето много спонтанно, но се радвам, че отидох. За разлика от останалите места в Швейцария беше много скъпо. В края на септември 2016 реших да усетя преживяването Oktoberfest. Събрахме се групичка, купихме си билети и отидохме в Мюнхен като пътувахме само с регионални влакове. Беше хубаво, навсякъде се виждаха весели хора. Всички бяха облечени в традиционни дрехи.

Скоро започнаха лекциите. Начинът на преподаване и воденето на бележки беше доста различно от това в България. Една лекция може да продължи до 3-4 часа, между които няма почивка. В началото ми беше трудно, но с течение на времето успях да свикна.  Преподавателите по различните дисциплини ни предоставяха под формата на презентации темите за изпитите. Много ми хареса, че някои от лекциите в Германия се преподават на английски език. Благодарение на което си подобрих знанията по английски език. Университетът във Вормс предлага курсове по немски език, които са безплатни.

Семестърът във Вормс ме научи на още повече самостоятелност и отговорност. Разбрах, че добре се адаптирам към нова, непозната за мене обстановка. Успях да бъда по-комуникативна в ежедневието. Запознах се с много студенти от различни страни и да разбера за тяхната страна и култура. Подобрих си знанията по английски и немски език. Преживяването много ми хареса. Ако има възможност по програма „Еразъм“ в друга държава с удоволствие бих кандидатствала.

Erasmus+ е едно от най-добрите предизвикателства, които съм предприемала. Това е една уникална възможност да попаднеш в среда, различна от своята.

Получаваш възможност да опознаеш друга култура, да се обучаваш по различна система от тази, по която се движиш в собствената си държава, също така срещаш нови хора, намираш нови приятели, черпиш опит от чуждестранни преподаватели.

Erasmus+ не е просто програма за обмен на студенти, това се превръща в период, който не се забравя. След тази програма мирогледа, опита и отношението към хората се променя в положителна насока.

Ако имам възможност, бих повторила тези месеци отново без колебание.

Моята мобилност по програма "Еразъм+" продължи от август 2016 г. до юли 2017 г. Тази цяла академична година се обучавах в Университет по приложни науки Вормс, Германия. Благодарение на сътрудничеството между Икономически университет – Варна и Висше училище Вормс успях да участвам в програмата за придобиване на двойна диплома в ОКС „бакалавър”, специалност Международен мениджмънт. Именно тази възможност бе една от основните причини, поради която реших да се впусна в предизвикателството Еразъм. Благодарение на тази програма успях да придобия много нови познания, международен опит и да разширя светогледа си. Запознах се с много чуждестранни студенти, което ми даде възможност да се докосна до различни култури и етноси. Успях да подобря познанията си по немски език и да завържа нови приятелства. Чрез организираните от университета екскурзии, и не само, разгледах няколко града в Германия, а поради удобната георафска локация на Вормс, посетих също Франция и Холандия. Обучението в приемащия университет бе по-натоварено от това, с което съм свикнала в ИУ-Варна, но причина за това бе участието ми в програмата за придобиване на двойна диплома. Лекциите в университета се провеждаха на английски език, както от местни, така и от гостуващи чуждестранни лектори. Дисциплините, по които се обучавах бяха разнообразни и предимно изискващи изготвянето на проекти чрез съвместна групова дейност. Това ми помогна да подобря комуникативните си умения и способности за работа в екип. Обучението ми в чужбина допринесе за това да усвоя много нови теоретични и практически знания.

Участието ми в програма "Еразъм+" е едно най-добрите решения, които съм взимала някога. Благодарение на тази програма научих и видях много, натрупах опит, изживях страхотни моменти, обогатих себе си и увеличих възможностите си за бъдеща реализация! Препоръчвам на всеки студент да вземе участие в тази програма!

Опитът, които придобих от Бон, Германия със сигурност  беше различен от  другите държави, в които съм била. Имах възможността да отида по пограма „Еразъм“ в Прага, Чехия и в Копер, Словения, но със сигурност това, което научих от Германия беше ново и различно. Не ми беше лесно отначало, тъй като манталитета на хората там е много по-различен и процедурите могат да бъдат доста изморителни щом се отнася до немската бюрокрация. Имах възможността да присъствам в лекции и упражнения ръководени от компетентни професори, които с удоволстие ни даваха насоки и ни помагаха. Всеки ден пътувах около час до кампуса в Райнбах, но това не беше проблем, тъй като пътувах заедно с други студенти от групата ми и времето  минаваше бързо. Групата ми се състоеше от около 20 човека от най-различни националности като Германия, Китай и Виетнам. Обменът в Германия ми беше полезен, тъй като освен английският език успях също да си подобря и немския. Бях настанена в общежитие, което се намира в много красив квартал. Бях наистина доволна от цената, която плащах и това, което получавах, тъй като  местоположението  беше отлично и се намирах на 20 минути  пеш от център и автогара. Щом се отася до забележителности, Бон н не от най-големите градове, но е от тези градове, които имат особен чар. Невероятно е как хората, които срещнах промениха изцяло виждането ми. Установих наистина силни контакти със студенти от кампуса, но най-вече с хората, с които живеех в общежитието и с които все още си пишем и се чуваме.

 

Моето име е Емилиян Ангелов, 3 курс, Финанси. Прекарах зимния семестър на 2017/2018г. в Hochschule Bonn-Rhein-Sieg. Живях на общежитие в центъра на град Бон, който е и стара столица на Западна Германия. Запознах се с хора от най-различни държави, но предимно дружах с колегите от Холандия, Франция, Гана и Йордания. Като студенти в провинцията Северен Рейн-Вестфалия получихме студентски карти, с които можехме да пътуваме безплатно в цялата провинция. Това ни даде възможността да посетим доста от градовете там, като: Дортмунд, Есен, Дюселдорф, Кьолн. Освен това Бон е разположен на доста комуникативно място, само в рамките на 2-5 часа е възможно да се посетят едни най-ключовите градове в Европа: Берлин, Брюксел, Париж, Амстердам, Франкфурт на Майн. Разположението му в центъра на Европа го прави изключително привлекателен за студентите, които искат да пътуват из Европа.

Освен запознанствата ми с хора от цял свят и пътешестване в Европа, имах възможността да сравня начина на преподаване между България и Германия. Обучението ни се състоеше само от лекции. Имахме също доста практически задачи и бяхме затрупани от правене на презентации в екип.

Еразъм+ е страхотна програма и бих я препоръчал на всеки студент. Това е страхотна възможност да се запознаете с много чуждестранни студенти и да придобиете опит в чужда страна, с различна образователна система. Самото преживяване, далеч от вашата зона на комфорт ще Ви направи много по самостоятелни и отговорни. Освен това, един такъв обмен ще отвори много врати пред вас и ще имате голям избор от опции за вашето бъдеще.

Германия е държава, в която винаги съм искала да живея и затова за мен беше първи избор, като дестинация за моето Еразъм+ обучение. По време на обмена си успях да повиша нивото си на немски език. Успях да взема два курса по немски, които бяха напълно безплатни. Университетът организира пътувания до няколко по-големи града за студентите. Имаха различни програми, към които всеки може да се включи. Една от тях свързва студентите на обмен със студент редовно обучение от самия университет като част от интеграцията на чуждестранните студенти. Освен това преди началото на семестъра има цял месец - ориентация, през който университета пращаше хора и ни събираха по групи, за да може да ни заведат за да се регистрираме и да си направим банкови акаунти. Също така организираха различни събития. Началото на декември организират голям бал, който се провежда в самия университет. Студентите също имат възможност да водят различни курсове, като получават възнаграждение за тях. Има също спортни програми, които се провеждат от студентите за студентите – баскетбол, волейбол, танци, йога и други. Докато бях във Вормс бях на квартира, която те ми бяха предложили като вариант още в началото преди да замина. Университетът помещава всичките си студенти в близост до сградата. Квартирата беше в добро състояние. Успях да се запозная с различни хора от цял свят и да опозная и техните култури. Имах възможността и да пътувам до голяма част от съседните градове.

Хората в университета, които отговарят за студентите на обмен, са изключително отзивчиви и дават необходимата информация и съобщения на време. Това улеснява много престоя като цяло. Вормс е малко градче и в сравнение с по-големите градове е доста по-евтино. Има по евтини супермаркети, където храната е на достъпни цени, но все пак не трябва да се забравя факта, че всичко е в евро. Масово хората знаят английски, което много улеснява нещата, в случай на нужда от ориентация по улицата например. Университетът изпраща човек, който да те посрещне на гарата на града и да те заведе до квартирата. Аз имах проблеми със свързването с този човек при моето пристигане, тъй като ми спря мрежата на телефона. В такива случаи има няколко варианта – има кафене наречено 24/7 (там можете да се срещнете с много българи) където има безжичен интернет или другия вариант е да отидете срещу гарата в една зала за компютри, където се плащат 50 цента за половин час използване на интернет от техен компютър. Разбира се може да се купи и мобилна карта от някои магазини, но не навсякъде ги има и също така магазините и супермаркетите не работят в неделя. Безжичен интернет има в много малко заведения, в кампуса на университета и по квартирите.

Вормс е едно много добро място за прекарване на един семестър и дори два. Системата им на изпитване и обучение е малко по различна от нашата и ако сте магистър може да се наложи да вземате по над 7 предмета, тъй като масово предметите им дават по 4-5 кредита. Повечето предмети имат само един краен изпит, който определя оценката. Всичко, което преподавателите преподават се качва в профила им в електронна система, където студентите могат да свалят лекциите. Имат също и по- различна система за плащане в столовата и за принтиране на документи в кампуса. Имат и компютърна зала, която е отворена 24 часа в денонощието, всеки ден.

За мен престоят ми във Вормс беше едно от най-хубавите неща, който са ми се случвали и ако можех да се върна назад, пак бих избрала да прекарам семестъра си там.

Според мен цялостното преживяване си струваше и беше изключително полезно, както от гледна точка на опита и забавлението, така и от образователна гледна точка. Аз смятам, че всеки един студент би трябвало да се възползва от възможностите които се разкриват. Ценен е опитът, защото човек бива поставен в среда с хора от всякакви краища на света и култури и по един или друг начин се научава да комуникира и намира общ език с всеки един от тях, а това безспорно е рядка възможност. Полезно беше също така да се поучи човек от местната култура, език и образование, защото наистина може да попие знания и да развие качества, които биха му били от голяма полза на по-късен етап в живота, без значение дали кариерно или не. Аз лично останах изключително доволен от работата и отзивчивостта както от нашия университет тук във Варна, така и от този във Вормс. Хората от отдел международно сътрудничество изключително много ни помогнаха за да мине всичко гладко и лесно, за което бих искал да им благодаря.

Шестте месеца, които прекарах в ML Components GmbH, ме изправиха пред много нови ситуации. Практиката ми започна през месец септември в отдел Продажби. Имах свой екип и свой ръководител. Научих се на основни техники при продажбите и воденето на преговори с клиенти. Започнах да изграждам своя собствена база с клиенти и да работя усилено върху техните заявки и поръчки. Целта ми беше да поддържам добри професионални отношения с клиентите и да представям компанията пред нови потенциални клиенти. Работата в екип ми се отдаваше, забавлявах се много в тази мултикултурна среда. Скоро бях повишена до Shadow Supervisor за моя екип, а след това и в Sale Office Manager за офиса в Майнц. С това освен че продължавах да се свързвам с клиенти, аз участвах активно при обучението на новите стажанти и отговарях на всички техни въпроси. Организирах работния процес, работих близко с всички екипни лидери, следях за успешното спазване на правилата на компанията, комуникирах и координирах с всички останали отдели в Майнц и с офиса в Малта.

Бих казала, че това беше един успешен за мен стаж, тъй като видях как една международна компания е организирана. Запознах се с много нови хора от всички краища на света и успях да създам много полезни контакти както на лично ниво, така и на професионално. Имах възможност да видя какъв е животът в Германия, да пътувам из страната и чужбина. Имам незабравими спомени от този период и бих препоръчала на всеки да намери своя Еразъм+ практика.

Практиката ми в Германия беше едно страхотно начало на професионалното ми развитие. Имах възможността да се докосна до сферата на човешките ресурси; да придобия и подобря важни умения като мениджмънт на времето, работа в натоварена обстановка, организационни и комуникационни умения. Предоставена ми беше и възможността да бъда лидер на екип, което ми помогна да развия още екипната си работа, лидерските си умения и решителността при взимане на решения. Смятам, че през периода там научих доста не само за това как се развиват предприятията на международно ниво, но и за това как аз бих могла да се впиша и да допринеса за една такава компания.

Екипът в ML Components GmbH е съставен от предимно млади хора – скоро завършили, търсещи своят път за развитие и такива, които вече са се специализирали в съответните области и са готови да предават знания и опит на новите си колеги като мен. Средата е приятелска и предразполага към бърза интеграция. Хората там са дружелюбно настроени и винаги са готови да ти помогнат и съдействат в трудни момент.

Смятам, че натрупаният опит, ще окаже голямо влияние на бъдещата ми кариера. Опредено разбрах, че сферата на Човешките Ресурси е мястото където искам да се развивам.

През месеците, в които бях в компанията имах възможността също така и да пътувам из страната и чужбина. Успях да създам много нови приятелства, да разбера повече за различните култури и държави, за традициите и обичаите на хора с различен от моя произход. Сега се чувствам много по-ентусиазирана и мотивирана да открия нови кътчета по света и същевременно да посетя и новите си приятели. Бих посъветвала всеки, който има възможност да се включи в подобна Еразъм+ практика и съм сигурна, че няма да съжалява!

Бях на практика в едно от най-хубавите малки градчета в Гърция, Ксанти. Практиката ми протече много добре и съм доволна от времето прекарано в Ксанти. Хората бяха много дружелюбни и ако изникнеше някакъв проблем свързан с работата винаги ми помагаха. Работата ми беше свързана със счетоводната отчетна дейност. Моите задължения бяха да събирам документацията за осчетоводяване като фактури и касови бележки. Друго мое задължение беше да издавам фактури на контрагенти и да отчитам касата в края на работния ден. Освен работата имах време да разгледам града, и да се наслаждавам на морето и плажовете. В околността има много хубави плажове. Хубавото на града, е че има много наши сънародници, които живеят там и през повечето време се чувствах като у дома си.

Срещнах и нови хора, които са с типичните техни разбирания, обичаи и култура, което ми помогна да разширя моя начин на мислене и да се опитам да разбера техния. Гърция е една държава в която, ако имате късмет да отидете на стаж никога няма да съжалявате.

Coming soon...

Аз прекарах едни прекрасни седем месеца и половина в дъждовна Ирландия. Целта на престоя ми там беше стаж в сферата на маркетинговите проучвания. Да си призная, началото не започна с особено приятни емоции поради ред фактори. Климатът не е за всеки – денят през зимата е изключително къс, вали почти през целия ден. Лятото е кратко и непостоянно, но пък ако имаш изграден приятелски кръг от хора, времето не е важно. Разбира се, стига да си упорит и да имаш желание, свикваш с всичко. Не мога да опиша колко дрюжелюбни, мили и комуникативни са ирландците! Не съм усетила нито веднъж някакво национално разделение, както на работното място, така и извън. Атмосферата е много спокойна и в сравнение с предишните ми Еразъм обучения в Холандия и Германия, бих казала, че Ирландия е най-добрата страна за живеене, имайки предвид терористичните атаки в цяла Европа. Що се отнася до работния опит, който придобих, бих казала, че очакванията ми не бяха напълно покрити. Но пък аз съм на мнение, че всеки опит ти носи развитие. Със сигурност стажът ми ще бъде трамплин към по-високи цели в професионалното ми развитие. Позицията, която заемах беше свързана с проучване на пазара в България, Великобритания и Германия. Анализирах две различни индустрии  - Храни и Напитки, Индустриално Производство. Работата ми изискваше потвърждаване на информация за различни компании по телефона. Имах дневна квота, която трябваше да бъде изпълнена, но като цяло работата не беше достатъчно предиквикателна за мен. Бих я препоръчала заради спокойната атмосфера, приятните колеги и условията, които фирмата предлага като Еразъм стажанти. С радост бих разказала повече на студенти, които се интересуват от опита ми в Ирландия.

Това, което направи преживяването специално, беше атмосферата на града и студентите, с които прекарах тези 4 месеца. Лимерик не е най-красивият град на света, но е чудесно място за студенти, тъй като има толкова много от тях, което означава, че никога няма да ти е скучно. Организират се много различни дейности и пътувания. Освен това се радвах на общото преживяване и атмосфера на Еразъм+ програмата и направих наистина добри приятели, с които се надявам винаги да поддържаме връзка. Изключително приятелското отношение на ирландския народ също направи това изживяване невероятно. Относно предметите, които изучавах, мога да кажа, че не са толкова практически насочени, а по-скоро се набляга на теорията. Трябва едно доста добро ниво на английски, за да можеш да си вземеш изпитите. Университетът предалага едно наистина огромно разнообразие от предмети и е много добре организиран.

Да живееш в кампуса е  скъпо (около 500 евро на месец), но има и други възможности извън кампуса. Най-хубавото нещо в това да живееш в едно от студентските „села“ е, че всички останали студенти са там и е близо до университета. Самият кампус е огромен и изключително красив– 15 сгради, много зелени площи, и 5 студентски „села“. В кампуса има и няколко магазина, а в околността също има няколко супермаркета. Университетът се намира на около 15 минути с автобус от града. В Ирландия стандартът на живот е доста висок и скъп, но си заслужава. Това е една красива страна, с много места, които могат да се обиколят. Ирландия ще ви остави без дъх.

В заключение, бих казала, че силно препоръчвам University of Limerick, като избор за мобилност. Атмосферата е страхотна и в никакъв случай няма да съжалявате.

 

Да кандидаствам за еразъм определено е едно от най-добрите ми решения в живота.

Прекрасно преживяване, в което едновременно с това,че израстваш си създаваш и пресрасни спомени. Моя еразъм беше в Билбао, Испания, и макар че нямам база за сравнение смятам,че Испания е едно от най-добрите места за Еразъм. Хората са дружелюбни, времето е меко, а природата красива. Билбао е средно голям град, много подреден и красив, пълен с барове. Почти всяка седмица има фиести, хората се обличат в костюми,пият и пеят- страхотно преживяване е. Много се забавлявах тук и срещнах много нови хора от целия свят. Това,което осъзнах за себе си е,че всички си приличаме независиво от страната и можем да се забавляваме заедно.

Пътувах из Испания, създадох приятелства и видях един по различен начин на живот и възприемане на света. Не всичко е пари и това да можеш да се веселиш е важното. Бих искала пак да се върна тук, определено заобичах този град.А за тези,които се чудят просто ще ви посъветвам да сте смели,което и място да изберете и да се наслаждавате на макс.

Hola! :)

Моята Еразъм практика беше в третия по големина град в Испания – невероятната Валенсия (Happy Foreigners World S.L.). Въпреки че, това е третото ми участие в програмата (Еразъм стаж в Антверпен, Белгия и Еразъм обучение в Марибор, Словения), бих описала моето приключение във Валенсия като едно от най-невероятното, незабравимо и уникално преживяване. Още със пристигането си бях пленена от позитивизма и гостоприемството на испанците, уникалната архитектура на града и слънчевото време.

Позицията, за която бях одобрена беше свързана със SEO и Онлайн Маркетинг. По време на стажа си имах свободата да планирам и осъществя собствени идеи, да работя с чуждестранни студенти от целия свят и да усъвършенствам ръководните си умения.

Имах възможността да посетя Ибиса, Барселона, Аликанте, Пенискола и много забележителности в околността на Валенсия. Но най-важното от всичко, което видях, преживях и научих е, че създадох приятелства за цял живот.

Благодаря на отдел „Международно сътрудничество“ ИУ-Варна за административната помощ  и отзивчивостта при всяко мое запитване. You guys rock!

И както казват: “Once Erasmus, always Erasmus!”

Ако искате да разширите мирогледа си, да посетите невероятни места, да изживеете страхотни моменти, да срещнете хора от различни страни и култури и да създадете приятелства за цял живот – не се чудете, а участвайте в програма Еразъм +!

Магдалена Иванова, бакалавър Туризъм - Университет Деусто, Испания

Да кандидаствам за Еразъм определено е едно от най-добрите ми решения в живота.

Прекрасно преживяване, в което едновременно с това,че израстваш си създаваш и пресрасни спомени. Моя еразъм беше в Билбао, Испания, и макар че нямам база за сравнение смятам,че Испания е едно от най-добрите места за Еразъм. Хората са дружелюбни, времето е меко, а природата красива. Билбао е средно голям град, много подреден и красив, пълен с барове. Почти всяка седмица има фиести, хората се обличат в костюми,пият и пеят- страхотно преживяване е. Много се забавлявах тук и срещнах много нови хора от целия свят. Това,което осъзнах за себе си е,че всички си приличаме независиво от страната и можем да се забавляваме заедно. Пътувах из Испания, създадох приятелства и видях един по различен начин на живот и възприемане на света. Не всичко е пари и това да можеш да се веселиш е важното. Бих искала пак да се върна тук, определено заобичах този град.А за тези,които се чудят просто ще ви посъветвам да сте смели,което и място да изберете и да се наслаждавате на макс.

 

Решението да участвам в програмата Еразъм и да замина за Испания беше едно от най-лесните решения, пред които съм се изправяла досега. Още от малка харесвам тази страна и благодарение на тази програма получих възможността да сбъдна една моя мечта, да прекарам една година там, опознавайки културата и хората.

По време на моята мобилност се запознах с нови хора, различни по произход, религия и култура. Но всички нас ни обединяваше нещо – бяхме избрали един страхотен град, Билбао, и бяхме готови за нови приключения.

През тази година там смених много съквартирантки, тъй като апартамента беше голям, а останалите момичета бяха избрали мобилността си само за един семестър. Това ми даде възможност да се докосна до навиците и културата на много народи по света, всяка вечер приготвяхме различно традиционно ястие. През втория ми семестър там доброволно започнах практика в сдружение, което има за цел да помага на Еразъм студенти, да им организира екскурзии и различни дейности. В този офис хората бяха  много повече от просто колеги, те бяха семейство. Прекараните месеци с тях ми помогнаха не само професионално, развивайки организационни и комуникативни умения, както и практикувайки испанси език през цялото време. По време на тези месеци бях част от едно голямо семейство, което се подкрепя помежду си, но и което има за цел да бъде най-добрият приятел на един Еразъм студент. Най-страхотната година в живота ми! Ще ми липсва всеки един ден прекаран в Билбао, ще ми липсват всички приятели, които срещнах там, ще ми липсва всеки един момент, споделен с тях! Еразъм не е просто една година в твоя живот, а твоят живот в една година!

 

Здравейте, Казвам се Радина и съм докторант в катедра „Маркетинг“ при Икономически университет – Варна от февруари 2017 г. През летния семестър на 2018 г. правих обмен в Университет Уелва, Испания. Бяхме посрещнати топло и по време на престоя ни организираха срещи, мероприятия и екскурзии в провинция Андалусия. В Испания хората са много отзивчиви, сърдечни и човек бързо се адаптира и интегрира в новата среда. В Уелва бях ръководител на упражнения по дисциплината „Дигитален маркетинг“ на испански език. Посещавах лекции по „Обработка и събиране на данни“ (Data Mining), както и курс по испански за подобряване на езиковите познания. Участвах в уъркшоп от докторско ниво през юни и в международна конференция „АСЕПЕЛТ“ през месец юли. На конференцията изнесох доклад на тема „Идентичност срещу брандиране на дестинация на местно ниво“. Запознах се с преподаватели, докторанти и студенти от Испания, Португалия и Латинска Америка.

Препоръчвам на всеки един студент, независимо от степента на обучение, да поеме инициативата и да вземе участие в програма „Еразъм+“, тъй като съм убедена, че ще придобие нови умения и житейски опит в мултикултурна среда.

Моят “Еразъм+” се проведе в градчето Сан Себастиан, Испания. Първоначално бях решила да бъда там само за 1 семестър (зимен), но в последствие взех решението да остана и за втория семестър, тъй като всичко там ми допадна. По време на годината, прекарана там, успях да посетя голяма част от градовете и селата в близост до Сан Себастиан и принадлежащи на Баската държава, както и няколко във Франция и също така Барселона и Мадрид. Баската държава притежава изключителна красота – обилна растителност, хълмист терен и в същото време океан със спиращи дъха плажове. Тази част на Испания е доста различна от всяка друга във всеки аспект – култура, манталитет и т.н. Хората са по-затворени, за разлика от по-южните части на страната.

Университетът, в който учих, се казва University of Deusto. Когато пристигнах, получих подкрепата и помощта на съответните хора, отговарящи за пристигащи студенти. Начинът на обучение беше доста различен от това, с което бях свикнала. Там нямахме лекции от преподавателите, а обучението протичаше само чрез семинари. Имах възможността да уча и поддържам английския си език и също така да науча испански. Смятам, че Еразъм+ е уникална програма, която дава възможност на студентите да научат страшно много както за себе си, така и за света около тях. Опознаването на всяка нова култура обогатява човек и му отваря очите за много неща. Насърчавам всеки, който има желание или се чуди, да отиде за поне един семестър на Еразъм+ в чужбина.

Университет

Университетът в Уелва е известен с това, че приема най-голям брой чуждестранни студенти като процент от общия брой студенти, които учат в университета. Това дава възможност за културен обмен със студенти от много държави от почти всички континенти – Европа, Южна и Северна Америка, Азия, Африка. През последната учебна година са приели над 700 Еразъм студенти. Университетът в Уелва е средно голям за стандартите в Испания, но за стандартите в България е доста голям, като разполага с 4 корпуса. Аз съм бил в три от тях El Carmen – основният корпус, където се намира администрацията, международния отдел и централната библиотека, La Marced – икономическият корпус и икономическата библиотека, La Rabida – корпусът, където се провеждат повечето упражнения, намира се извън града и трябва да се пътува с автобус или с колело. Университетът предлага възможност за безплатни курсове по испански език.

Квартира и разходи за живот

Квартирите в Уелва са доста на брой, тъй като както вече споменах има голям брой студенти от целия свят. Аз препоръчвам да ползвате услугите на агенцията Huelva Housing, която работи безплатно с Еразъм студенти. Имат сайт, където може да си харесате стая/апартамент и да им пишете. Повечето апартаменти са големи с по 3-4-5 стаи, те са и най-изгодни. Има два варианта, да дават целия апартамент под наем или да дават всяка стая поотделно с индивидуален договор. За мен вторият вариант е по-добър, защото не чакате да ви търсят съквартиранти и не зависите от никого.Някои стаи/апартаменти предлагат включени в цената режийни разходи. В повечето случаи това е интернета, а понякога водата и тока. Газта почти никога не е включена. Режийните разходи са много по-високи от България, затова добре помислете за алтернативите, когато разглеждате стаите и какво е включено в цената.

Здравейте, аз съм Илона Маринова от Варна и бях на обмен в Алмерия, Испания за половин година от моето обучение. Каквото и да ви разкажа за обмена си то няма да е достатъчно, за да опише колко беше хубаво. Съветвам всеки да отиде на Еразъм в Испания, защото съм сигурна, че няма да съжалява. Алмерия е доста топъл и слънчев град, не е по-голям от Варна, което го прави лесно проходим и почти не ми се е налагало да използвам градския транспорт.

Стандартът на живот е сравнително евтин, може би квартирата е нещото, за което трябва да си отделите повече средства. Университетът е доста голям и добре уреден, постоянно се организират фиести и събития, които разнообразяват обстановката в училище. Испанците като хора са много освободени и отворени, няма да имате проблеми с тях. Относно града, всичко е много добре устроено и най-добрата част е плажът, който е на 5 минути от студентския квартал. Постоянно се организират различни екскурзии като например до Кардис, където тази година беше най-големия карнавал в Испания и наистина си заслужаваше. Гарантирам, че бихте си прекарали най-хубавия Еразъм+ в Испания.

Няма да лъжа, по някой път съм песимист (може би е и черта на нас – българите) и ми се искаше да напиша за всичките ми неволи, но след като погледнах снимките и се сетих за всички преживени моменти не можах да не се усмихна.

Истината е, че ако до сега не си пораснал … порастваш. Кутията с бонбони има вкусове от това да си търсиш квартира в непозната страна на непознат език до най-странните и откачени такива. Еразъм определено ти дава преживяванията и опита, който няма да намериш никъде другаде. Усъвършенстваш себе си, подобряваш нивото на езика, на който учиш и грабиш от живота с пълни шепи.

Решението да участваме в проекта на Еразъм+ практики, беше съвсем случайно и спонтанно. Разбрах за тази възможност от доц. д-р Юлиан Василев, и още на същия ден седнахме с моя колега Алекс да проучим въпроса. Като разгледахме опциите лесно се спряхме на избора ни за дестинация -  топлата, колоритна Испания. И така след няколко седмици ровене в интернет и кандидатстване по обяви, се сдобихме с оферта за прекрасната Барселона.

Позицията, за която бяхме одобрени беше свързана с уеб дизайн и дигитален маркетинг. Атмосферата в офиса беше много приятна, имахме възможността да се запознаем и работим с много чуждестранни студенти, както и местни. Имахме свобода относно проектите, с които се захванахме, работихме в екипи и получихме доста полезни съвети. Като цяло времето прекарано в офиса беше забавно.

За 6-те месеца, които прекарахме в слънчевата Барселона, успяхме да се докоснем до културата и начина на живот на този топъл народ. Станахме свидетели на един от най-големите карнавали в Ситгес, разгледахме музеят на Салвадор Дали в родният му град Фигурес, разбрахме защо хората от Херона почитат мухите, видяхме къде са били снимките на “Игра на Тронове”, пуснахме се с тобуган в Андора, катерихме скалистите брегове на Коста Брава, загубихме се в средновековния град Бесалу, снимахме много, намерихме много тесни улички и много странни барове.

Няма по-добър начин от пътуването, да създадеш прекрасни спомени и да намериш добри приятели. Няма как да не сме благодарни за приключението и ползата, които получихме от програмата.

Gracias Икономически университет – Варна

 

 

Престоят ми в Рим беше едно от най-невероятните преживявания в живота ми. Реших да се запиша за програмата "Еразъм+" буквално в последния момент, но сега съм изключително щастлива, че не съм изпуснала тази възможност! Избрах да уча в La Sapienza-Рим, първо, защото изгарях от желание да посетя Италия и второ, защото това е най-старият държавен университет в страната.

През първите няколко дни на престоя ми трябваше да оправя документите, свързани с програмата. Ако трябва да бъда честна, срещнах някои затруднения, защото имаше разминавания между факултета, в който аз бях записана и факултета, в който всъщност изучавах предметите, които бях избрала. Като изключим тази подробност всичко останало беше наред. Самите лекции не бяха задължителни, но бяха строго препоръчителни, защото се правят много проекти с другите студенти, което обогатява опита, а и допринася за крайната оценка. Изпитите бяха както в писмен, така и в устен вариант. Професорите, с които аз се срещнах бяха изключителни професионалисти и говореха английски език на доста добро ниво, за разлика от италианците като цяло. Винаги, когато имах нужда от помощ можех да разчитам на хората в Еразъм офиса. Ако сравним с България, нещата се случваха доста по-бавно, но все пак не оставаха незавършени.

Имах достатъчно време да обиколя различни градове и да се запозная с италианската култура. Останах много приятно изненаданата от живота, който водят хората там. Имах възможността, също така, да се срещна и с много други хора от различните краища на Европа, а и не само. Това ми помогна да обогатя мирогледа си и да разбера, че страхът от това да изпиташ нещо ново не трябва да те спира да поемаш рискове, които в даден момент могат да се окажат най-ценния урок.

Програмата "Еразъм+" е уникална възможност и всеки трябва да се възползва от нея. И както казват ‘’Once Erasmus, always Erasmus!’’

Coming soon...

Coming soon...

Coming soon...

Еразъм е най-невероятната възможност, от която можем да се възползваме по време на студентските си години. Аз осъществих обмен в Шчечин, Полша преди 3 години и толкова много ми хареса, че след това повторих обмена и прекарах и един семестър във Висмар, Германия по време на магистратурата си. Сега съм успешно дипломирана и се намирам в Англия на Еразъм практика.

Еразъм ме направи по-уверена, подобри комуникативните ми умения и ми даде самочувствие за качеството на образование, което съм получила в България, както и по-реална оценка на способностите ми. Освен че имах възможността да уча в три различни университета по време на следването си, успях да се докосна и до начина на мислене на студенти от цял свят, което ми показа, че мога да се конкурирам на международно и дори световно ниво. Мога да кажа, че познавам поне по един човек от всяка европейска държава и открих истински приятелства, които поддържам вече години наред.

Накратко Еразъм изглежда по следния начин: знам по няколко думи на повече от 10 езика, станах експерт по планиране на нискобюджетни пътувания из Европа и дегустиране на екзотична храна, учих китайци, да танцуват хоро, готвихме българска яхния и шопска салата пред целия университет заедно с бразилци, една от най-добрите ми приятелки е мексиканка, прекарах Коледа в полско семейство, живях с французойка, която ме посети в България за рождения ми ден... и много други.

Прекарах един семестър в Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Полша през зимата на учебната 2014/2015 година. Това бяха най-незабравимите пет месеца за мен. Там разбрах какво се има в предвид под "студентски живот". Живях в общежитие и споделях всичко с новите си приятели. Запознах се с много студенти от цял свят - колумбийци, корейци, сингапурци, италианци, испанци, французи, разбира се, поляци и много други. Пътувах много, тъй като самият град е разположен много близо до редица европейски столици, научих много за манталитета и културата на поляците. По време на обмена научих малко полски и разбрах какво е да се обучаваш на чужд език в друга държава.

Горещо препоръчвам университета в Катовице на всички студенти, които искат да се самоусъвършенстват, но и да се забавляват в същото време.

Исках да взема участие в програма „Еразъм“ още от първия курс, когато разбрах за съществуването и. Понеже съм чуждестранна студентка не бях сигурна, че това е възможно. Ако говорим за самата мобилност,моите впечатления са само положителни. За студенти със специалност „Финанси“, които искат да научат нещо, мога да препоръчам този университет, защото там няма лесни предмети, обаче научаваш доста неща и получаваш бесценен опит. За други специалности мисля,че ще е доста по-лесно. Основна разлика с българските университети е, че в ИУ Вроцлав ни караха да правим много проекти, с които можем да  се сблъснем в бъдеща работна среда.

Разбира се, има много  време за пътувания преди да почне сесията, Полша е много красива държава, а и Вроцлав се намира „в центъра на Европа“, което прави всички билети много евтини и достъпни за студенти. По време на моя престой в Полша посетих Копенхаген, Стокхолм, Прага, Гданск и Краков. Приемащ университет ни осигури много безплатни екзкурзии и забавления, а ESN екипа, състоящ се от полски студенти беше щастлив да ни помогне в социалния живот.

Като цяло този опит беше изключително полезен за мен като за бъдещ финансист, а също така и като за една личност на път към самосъвершенстване. Тази част от живота ми ще остане в паметта като прекрасен и неповторим момент.

Програма "Еразъм+" е възможност за която никога няма да съжалявам. Преди всичко съм щастлива с това, че успях да направя нещо различно от една ежедневна рутина. Доказах на себе си, че мога да се справя с всякакви трудности, стига да искам и дерзая смело!

Моята дестинация беше Познан,Полша. Една от най-вълнуващите програми в които съм участвала! Познан е изключително красив град!  Самата среда е доста мотивираща и вдъхновяваща. Промених вижданията си в доста аспекти, също получих доста качествено образование. Подобрих езиковите си способности. Бях впечатлена и от методът на преподаване, имаше доста интерактивни лекции. Лекторите редовно провокираха вниманието ни и  ни включваха в отворени дискусии. Харесваше ми това, че винаги имахме качени онлайн материали. Часовете не ни ангажираха да преписваме съдържанието от слайдовете, а точно обратното фокусът беше в това да разберем същността на дискутираната тема,подкрепена с изключително много актуални примери. Това със сигурност спомага за лесното усвояване и навлизане в дълбочина на материала.

Относно социалният живот. Гарантирам, че това изобщо не би трябвало да притеснява хората , които заминават сами. Аз поех това предизвикателство напълно сама и може би беше едно от най-прекрасните изживявания. Срещнах приятели  на които винаги мога да разчитам.

Съветът ми е, използвайте всички възможности пред вас, не изпускайте нито един шанс да експериментирате със себе си, инвестирайте в себе си! 

Колкото по-авантюристична личност си, толкова по-голям е шансът да откриеш това за което си създаден!

 

Както добре ни е известно, повечето студенти участват по тази програма заради купона… да но нашата идея не беше такава поради факта, че искахме да получим един друг вид опит или възглед на живота в Полша -и определено си го получихме! Страхотно изживяване с незабравими моменти. Да, имаше го и момента, в който целия Януари не станахме от учебниците за да си вземем сесията, но това е да учиш Финанси – или учиш и ставаш човек или ще си бачкаш на фронт офиса някъде цял живот (в най-добрия случай).

В Полша се чувствах като у дома - спокойно, зелено, красиво. В града, който попаднах (Вроцлав) беше подредено и уютно, с широки улици, добър градски транспорт. Където и да се обърнеш, прави впечатление, че се строи. Което следователно подсказва за една развиваща се икономика. Общежитието беше на високо ниво, като поредно впечатление правеше, че го реставрират и поддържат. „Кампуса“, в случая парцела където бяха повечето от сградите, където ни се провеждаше обучението бяха също много добре подържани и също така някои в реновация. Подредено, удобно за ползване, с добра база особено библиотеката, която беше невероятна!

Много добър момент на програмата е ако разполагаш със заделени пари, че можеш да си позволиш пътуване в съседните държави, а защо не и малко по-далеч. Аз определено освен, че прекарах много време над учебниците, си и попътувах (една малка скоба, в която държа да подчертая, че не харчех парите си за поредното парти, на което всички ходеха, а ги харчех за пътуване). Но както се казва „разни хора, разни идеали“. Дълъг е списъка с дестинации и мисля да ви го спестя, но силно ви препоръчвам да направите същото, защото е една неповторима възможност да си прекарате един, а защо не и цели 2 семестъра в чужбина.

            П.С Не се колебайте, а се записвайте. После ще ми благодарите!

            Успех и благодаря за дадената ми възможност!

Оставам с крайно позитивни впечатления от престоя си в University of Economics, Wroclaw. Полша ми предложи страхотни възможности за личностно развитие, безброй ценни контакти с хора от цяла Европа от всички възрасти, както и спомени за цял живот, които не бих заменил лесно. Живях в среда заедно с хора от още 3 държави (Италия, Португалия и Франция), за чиято култура и традиции научих доста и смятам да посетя при първа възможност. Смятам, че България има какво да научи от Полша и стандарта на живот в тази страна. Цените са на едно ниво с нашите, но заплащането е двойно по-високо, което дава повече свобода на хората. Имаше и някои трудности, разбира се, но положителните емоции преобладават, и то с разлика. Когато дойде време за раздяла бях сред последните „Еразъм” – студенти и ми се искаше всичко да не приключва толкова бързо. Имах възможността да посетя почти всички големи градове в Полша и горещо препоръчвам на бъдещите си колеги да изберат конкретно Вроцлав или Краков като „Еразъм” дестинация. И докато Краков е малко по-голям град и предлага повече възможности за кариерно развитие, то Вроцлав компенсира с изключително-приятната и дружелюбна обстановка, множеството красиви пейзажи и по-благоприятния климат (почти навсякъде другаде в Полша е по-студено).

Бих се радвал да помогна на всеки, нуждаещ се от каквато и да е информация относно града, университета и Полша като цяло и знам, че е въпрос на време да посетя отново тази изключителна държава. Относно качеството на приемащия университет бих отличил доброто отношение на всички отговорни за „Еразъм” студентите, както и на повечето професори, които срещнах. Доста компетентни, но и разбрани хора, докато оставащите бяха просто компетентни, но с враждебно отношение, което ме изненада и разочарова. Все пак при по-внимателен подбор на учебните дисциплини, този проблем може да бъде избегнат за в бъдеще.

Университетът е номер 1 в класацията в Полша и предлага цялостно развитие и различен поглед над обучението в чужбина. Обучителният процес е на изключително високо ниво и смея да твърдя, че не всички студенти успяха да вземат успешно всичките си изпити, за които трябваше да се положат доста учене и постоянство, но те карат да се замислиш как би трябвало това да се интегрира и в България, за да можем да излезнем уверени и готови кадри на пазара. Непрестанните срещи и презентации със собственици на логистични, фармацевтични, маркетингови и всякакъв друг вид компании, ни показваха как една фирма работи и взима решения, които са жизненоважни за една компания.

Варшава е столицата, която изобилства от възможности, забележителности, пътувания и преживявания, които си остават за цял живот. Еразъм програмата бе едно невероятно приключение, което разви цялостно личността ми, придобих нови умения, които усъвършенстваха характера и мирогледа ми към света и хората. Поляците като нация са изключително миролюбиви и интелигентни хора, които с отворено сърце приемат чужденците в страната си и са готови да им помогнат по всяко време.

За пример бих дала една от университетските асоциации, които успяха да осъществят един техен проект, който имаше за идея, Еразъм+ студентите да прекарат Коледа в полско семейство. Успях да се възползвам от и силно препоръчвам всеки да се включи в този проект, който ти дава възможност напълно да се потопиш в тяхната традиция, да опиташ различни неща от тяхната трапеза и най-вече да се заредиш с изключително много положителна енергия, защото хората там ти се радват повече и от Коледната елха. J

Не на последно място бих посъветвала всеки бъдещ Еразъм студент да се възползва от това, че от Полша може да се пътува лесно и евтино до Чешка република, Германия, Австрия, Италия и Словакия. Такъв тип екскурзии не са за изпускане особено когато споделите моментите си с новите си интернационални приятели.

 

Мобилността ми в Лодз, Полша беше феноменално преживяване. Градът е уреден във всяко отношение. Например: стопроцентово покритие на територията на града от линии на публичния транспорт, търговски центрове включващи всякакви стоки на достъпни цени, дизайнерски дрехи и храни. Университета Ви предлага широка гама от специалности и курсове, чрез които без проблем ще съставите програмата си. Хората са спокойни и престъпността е ниска, също така, ако имате проблем полските институции откликват навременно. По време на мобилността, от Университет Лодз се бяха погрижили да ни разведат из музеи, галерии, домове на полски деятели и индустриалци. Цялата развлекателна програма включваше екскурзовод и допълнителна информация за историята и занятието на всяко едно място.

Общо взето, Лодз е един уреден град с всички необходими места за учене и забавление на студентите. Сигурен съм, че ако го изберете за вашата мобилност, ще ви бъде изключително приятно и ще покрие всичките ви претенции.

Още когато започнах да уча като студент бях решил, че ще участвам по програмата „Еразъм+”, но не бях решил кой точно курс и коя държава. С течение на обстоятелствата реших да кандидатствам в Икономически университет – Краков, Полша. Преди да замина имах съвсем различни очаквания за Полша и градът. Когато пристигнах те бяха надхвърлени няколкократно. Градът е голям, развит, с много забележителности, развлечения, култура и изпълнен с жизненост. Много известна дестинация за „Еразъм+“ студенти. Кампусът на университета е съставен от модерни сгради построени около най – старата сграда, в която е основан университета. По време на обмена си срещнах много нови приятели от цял свят. През първия семестър в Краков бях толкова запленен от всички преживявания и хубави спомени и бях сигурен че това не е достатъчно да опитам от всичко, което градът предлага. Тогава реших да си удължа участието по програма „Еразъм+“ и да остана и за втория семестър. Началото му беше изпълнен със смесени чувства тъй като много хора, с които съм прекарал цял семестър си заминаваха, но в същия момент идват нови студенти следователно и нови запознанства. Силно препоръчвам Краков като дестинация за „Еразъм+“!

Before my study in the UE-Varna, Bulgaria I had never heard about Erasmus in my life. Now I'm so grateful that I had this opportunity to experience this amazing life abroad exists. I was so scared to try it out, but only now I'm realizing how it was worth it. I bought the ticket, I went just by myself, I met so many people from different backgrounds with different stories. I learned so much, I traveled and experienced absolutely different emotions all the time.

Thank you UE-Varna for this amazing chance and opportunity to become part of this program.

Зимният семестър на  2017/18 г. в Академия по физическо възпитание“ Йежи Кукучка“ -Катовице  е моят втори обмен по програмата. Миналата година бях на обмен в Дебрецен, Унгария. Кандидатствах отново по програмата “Еразъм+“ заради желанието ми за обучение на английски език в европейски университет, запознанства с хора от други страни и култури и любовта ми към пътешествията. За моята специалност Туризъм възможностите за обмен по Еразъм са доста по-ограничени, отколкото при другите специалности.  Катовице за мен беше най-логичния избор.

Настаних се в общежитие, което е в непосредствена близост до Университета. В самото общежитие  има фитнес зала и перално помещение. Възползвахме се  и спортните зали, басейна и стадионите на университета.

Благодарение на ефективното сътрудничество от страна на отдел „Международно сътрудничество“ ИУ-Варна и факултетния ми координатор - Пьотр в Катовице, се справих с всички административни трудности с лекота. Искам да им благодаря за съветите и помощта при избора на предмети  и структуриране на програмата ми, както и за отзивчивостта им при всяко мое запитване. Интересното беше, че всеки студент трябваше да представя своята страна с последни статистически данни, в които да има информация за туристи от Полша и от страните, от които има Еразъм+ студенти. Провокираха се интересни дебати. По време на обучението си усъвършенствах своя английски.  Убедих се, че нивото ми на подготовка в България е по-добро в сравнение с някои държави от ЕС, особено в областта на дигиталните компетентности.

Благодарение на моя преподавател Кристофър Чесликовски по „Бизнес туризъм“  присъствах на Десетия европейски икономически конгрес от 10 до 12 май. Това е най-значимото икономическо събитие в Централна Европа, на което тази година присъстваха над 8000 представители. Слушах обсъждане на  икономическите предизвикателства пред света и бъдещето на Европа-инвестициите в Централна и Източна Европа, глобалното икономическо сътрудничество, дигиталната революция в Европа, реформата на централноевропейския пазар на електроенергия, финансите, иновациите, технологиите, инфраструктурата, транспорта и логистиката. Особен интерес предизвика темата за развитието на туризма в регионите в растеж.

Грантът, който получих, ми бе достатъчен да живея нормално. В близост има големи хипермаркети, от които може да се напазарува за 1 седмица и то на изгодни цени.

Разбира се, има много  време за пътувания преди да започне сесията. Планирахме си сами екскурзии с други студенти от Еразъм до различни градове в Полша- Краков, Вроцлав, Варшава, Закопане. Билетите са доста евтини за студенти.

Един месец след пристигането ми в Полша си счупих доста нелепо ръката на ски. Бях силно впечатлена от лекарите в Полша- млади хора, говорещи английски, спокойни. Нямаше опашки, излишна бюрокрация. Минах рентген и ме гипсираха. И всичко това съвсем безплатно! След махането на гипса имах възможността да се възползвам от рехабилитация и физиотерапия, благодарение на една от моите преподавателки. Цялата процедура по възстановяване с различни уреди и терапии ми бе проведена в самия университет.

По време на престоя си в Катовице се запознах с много хора- Еразъм+ студенти и местни. Поляците са мили и гостоприемни хора. Получих възможност да опозная друга култура, да се обучавам по различна система от тази в България, също така срещнах нови хора, намерих нови приятели, почерпих опит от чуждестранни преподаватели. Придобих много практически умения, опит и знания в различни сфери. Вярвам,че след моя Еразъм съм способна да се адаптирам към нови ситуации и промени по-добре от преди, също така съм много по-толерантна относно различните ценности и поведението на другите хора, съзнанието ми е отворено за нови идеи и възможности.

От моята мобилност оценявам преди всичко личния и социалния аспект. Но най-важното за мен е възможността да свикнеш да комуникираш с различни култури, да ги опознаеш и разкажеш за своята.

 

Избрах Полша за своята мобилност поради културните и етническите сходства с България. Както и факта, че поддържат по-ниско ценово равнище на стоките от първа необходимост в сравнение със западноевропейските държави.

В Полша, българите могат да се чувстват като у дома си. Както в университета, така и в други обществени сгради и заведения говорят английски, също и инструкции и упътвания са преведени на него. Всички транзакции за документи и плащания могат да се извършват по Интернет.

Лодз е индустриален град с много фабрики, предприятия и заводи, но също има развита културна дейност. Множество музеи, театри, кина, които Еразъм+ студентите посещавахме, защото от Университета в Лодз искаха да ни запознаят отблизо с града. 

Учебния процес е интересен и използваните материали и обучителни методи са осъвременени почти до американски стандарт. Преподавателите са готини и винаги откликват на студентски въпроси. Изпитите са в тестов вариант като при нас. Факултетите към Университета са разположени в един квартал и има градски транспорт до всеки един от тях.

Макар че има голям избор от места за пазаруване няма денонощни магазини и неделя е почивен ден за всички, обикновено се ходи на църква. Поляците са отдадени католици.

Препоръчвам на всички колеги да отидат в Полша по програма "Еразъм+", ще се чувстват страхотно през цялото време на мобилността.

Здравей, избрах да направя моя Еразъм+ обмен в Икономически Университет Вроцлав, Полша. Основната ми причина да избера Полша и по-точно Вроцлав беше заради евтиния живот в сравнение с държавите от Западна Европа и разположението на града, което означаваше повече средства и възможности за пътуване. Вроцлав е един от най-красивите градове в Полша (а може би най-красивият), намира се близо до Берлин, Варшава, Прага, Дрезден, Краков, Познан и т.н., благодарение на което имах възможност да пътувам много. По време на 4-те месеца обмен учих 9 предмета, свързани с маркетинга и рекламите + полски език. Предметите бяха значително по-интересни и по-насочени към практиката, в следствие на което развих по-добри презентационни умения и усвоих много знания свързани със специалността. Голямото разнообразие от студенти от най-различни страни ми даде шанс да се запозная с различни култури и да създам добри приятелства. Еразъм+ е най-добрият шанс за студентите да развият език, да създадат нови приятелства и връзки, да пътуват и в същото време да се развият още от много други аспекти.

Мога смело да заявя, че тясно съм свързана с програмата "Еразъм+". Била съм два пъти Еразъм студент: веднъж в Полша(когато все още беше Еразъм) и веднъж в Португалия(вече като Еразъм+).

Безспорни са положителните емоции, полезните качества и знания, безценните приятелства и възможности са пътешествия придобити благодарение на тази програма. Разшири кръгозора ми, научи ме да бъда по толератна.

Участието ми в тази програма,  подобри и увеличи  географски, културни, етническите, религиозните и кулинарни ми знания за много държави и най-вече за Полша и Португалия.

Чрез програма "Еразъм+" придобих ценен опит в личен, академичен и професионален план.  Подобрих езиковите си умения по английски и португалски езици. Вярвам, че в бъдеще бих използвала и със сигурност биха ми били полезни контактите и уменията, които придобих по време на обучението си. В университета има нови зали и оборудване; някои лекциите се провеждаха от чуждестранни и опитни професори.

Португалия е прекрасна топла и не скъпа страна, коята е много добра дестинация за провеждане на обучение по Еразъм+.

Моят международен обмен протече в ISAG, Порто (Висш институт по администрация и управление) . Администрацията на университета е много добра, координаторите за Еразъм студенти са мили и отзивчиви, помагат на студентите не само с университетските им задължения, обясняват подробно и дават напътствия за всичко необходимо по време на престоя. Преподавателите се съобразяват с това, че си чужденец и обясняват подробно. Университетът не предлага общежитие, затова е хубаво да се потърси квартира предварително, като изборът е голям, както откъм цени, така и към местоположение и т.н. В града има метро, което е голямо удобство за бързо придвижване. Порто е красив и интересен, има много забележителности, исторически места, места с откриващи се панорамни гледки. Свободното време може да се прекара и на голямата плажна ивица на океана, където водата е доста хладна, но пък може да се хване хубав тен. В града има няколко големи зелени парка, които са идеални за разходка или пикник, в някои от тях има пауни, езерца и т.н.

Нощният живот на Порто – има доста барове, клубове и места за забавление. Правят се и тематични партита за студенти през уикенда. Също така се предлагат студентски екскурзии за през уикенда до интересни дестинации из Португалия, като Коимбра, Брага, Томар и Фатима и т.н. Аз лично препоръчвам освен тези места да се посети и столицата – Лисабон, Синтра със невероятните замъци, Кабо да рока или най-западната точна на Европа и Виана до Кастело с уникалната гледка към океана. Не е за изпускане и южното крайбрежие – Фаро, Портимао, Лагос – с невероятните плажове скрити между скалите и различните скални образования в океана. Хората в Португалия са мили, усмихнати и винаги биха ти помогнали с каквото могат. Португалия е слънчева страна със слънчеви хора.

Порто е втория по големина град в Португалия и като такъв, може да предложи преживявания от всякакъв вид, за всякакъв тип хора. Като цяло, градът не е много голям, но  съседните два града- Матосиньош и Вила Нова де Гайа са свързани с него и съответно леснодостъпни чрез различни видове транспорт. Матосиньош лежи на океана и неговият бряг е едно страхотно място за отдих и съзерзаване на спокойното вълнение. Вила Нова де Гайа от своя страна не е много по-различен от Порто, но и той предлага океански плаж, което е голямо предимство, а и самото пътуване до него дава възможност на човек, да се наслади на живописно виещата се река Дуро, която разделя двата града, както и на контурите им, поради височината на моста, по който се минава.

Градът е спокоен и с богата история, която може да се забележи по красивата архитектура. Всяка къща изглежда различно и често съседни къщи са с доста различни цветове, и човек би си помислил, че това би дразнило окото, но това въобще не е така. Едно огромно предимство е добре организирания градски и междуградски транспорт. Метрото има шест линии, които обхващат почти целия град и части от съседните Матосиньош и Гайа. Освен това, има и множество автобусни линии, някои от които се движат денонощно на всеки час.

Горещо препоръчвам град Порто за изкарване на мобилността на всеки студент. Той може да предложи богата история, много места за отдих, красива архитектура, а и освен това, хората там са много дружелюбни, което е един особено важен фактор. Бидейки там, студентите могат да се насладят на нощен живот, но и също така могат лесно да пътуват до други места, представляващи интерес, като Брага, Авейро, Лисабон и други градове. А за любителите на природата, дестинации като Азорските острови или националния парк Гереш, не са за изпускане.

Еразъм завинаги ще остане най-прекрасното ми преживяване. Това беше най-добре оползотворената ми година в периода на моето висше образование. 

Относно Порто бих го препоръчала на хора, които са наистина широко скроени и лесно биха приели хора от различни националности. Както се очаква от една топла държава, населението в Порто е наистина много позитивно настроено и винаги готово за следващото парти… Причината поради, която съветвам хората, насочили се към Порто, да са широко скроени е, че там българско население няма. Изключително малко хора от България предпочитат Порто за Еразъм дестинация. Лично за мен това не беше никакъв проблем, но не е така за всеки. Когато избирате дестинацията си, претегляйте добре плюсовете и минусите на дадената локация, също така изяснете сами за себе си какво очаквате и искате точно от Еразъм. Важно е да сте наясно дали искате академично развитие или от гледна точка на личността. При мен изборът беше правилен и днес имам приятели в истинския смисъл на думата из цяла Европа. Еразъм не е нещо, което може да се обясни, то се изживява, но за сметка на това мога да ви дам някои ценни съвети свързани с живота в Португалия.

Относно стандарта на живот: Той не е по-висок от този в България с единствената разлика в цените за наемите. Ориентирайте се към търсене на жилище месец, два преди да заминете. Макар да няма много студенти от България, Порто е предпочитана дестинация за Еразъм. Субсидията е достатъчна.

Застраховки: Обърнете специално внимание на това, за съжаление аз не го направих. Европейската здравна карта в Португалия е валидна само за медицинска помощ, но не и за дентална. Ако ви се наложи да се възползвате от дентална помощ ще трябва да заплатите цялата сума, което не е никак малко. Съветът ми е да си направите една здравна застраховка. Никога не знаете какво може да ви поднесе съдбата. В такива случаи ЕЗК ще ви послужи само, когато ви изписват рецепта. Има определено намаление на лекарствата изписани от лекар, но е нужно да представите ЕЗК.

Винаги е добра идея да си направите и застраховка покриваща щети при грабеж. В днешно време не са рядкост източванията на дебитни/кредитни карти. Ще си спестите много главоболия. Не забравяйте, че в края на краищата сте чужденец в тази държава.

Квартири: Бъдете внимателни при избора си на жилище. В случай, че заминавате за зимен семестър ви препоръчвам да си наемете място, в чиято цена са включени и битовите сметки. Масовите жилища не са подготвени за зимата и може да имате изненада, когато получите сметката за електричество.

Има друго масово „явление“, на който се натъкнах не един път в Порто. Както в България така и там, имат приравнителни сметки за ток и вода. Преди да се нанесете и подпишете, какъвто и да е документ, изяснете тези неща с наемодателя. В този случай най-важното е да знаете кога е била последната приравнителна сметка! Най-разумното е да се направят приравнителни сметки при самото нанасяне или по-елементарно да се запишат показателите по измервателните уреди. По този начин ще знаете точно какво е показвал електромерът/водомерът при нанасянето ви. Това е добър начин да си спестите някой друг проблем при изнасянето ви от жилището. Не подценявайте тази информация. Няма да Ви струва много усилия един разговор.

Относно практиката: За мен бяха много добре оползотворени два месеца. Имах невероятни ментори. Този период за мен беше начин да опозная от близо навиците и начина на мислене на местното население. Лично аз преодолях някои страхове свързани с офисната работа. След един такъв опит в международна обстановка придобиваш по-голяма увереност в личните си способности. Бих препоръчала на бъдещите студенти, които ще се възползват от тази възможност, е да се ориентират към по-динамични работни места. Също е плюс, ако има и други чуждестранни студенти на работното място.

Имайте предвид нещата, които споменах по-горе. Те не правят Порто лошо място за Еразъм, просто съветите ми могат да го направят още по-добро. Без значение в коя държава Еразъм е нещо, което всеки млад човек трябва да опита. Преживяването ти предоставя невероятен опит и може коренно да промени човека. В края на вашата мобилност ще осъзнаете, че в действителност не съществуват граници и различия между нациите. Ще осъзнаете, че всичко е просто една изкуствено внушена илюзия, но за тази цел трябва да сте пълноценен студент там, където отивате. Не се притеснявайте да говорите английски, на този срещу вас също не му е майчин език. Не изпадайте в страх, ако няма други българи, все пак сте в една програма за международна мобилност, събираща на едно място хора от всички етноси и религии. Не смятам, че целта е да учите в Португалия и да сте обградени само от българи. Бъдете широко скроени, отворете съзнанието си за нови нетипични за Вас неща и Ви обещавам, че когато погледнете назад няма да съжалявате. Еразъм от мобилност се превръща в религия с нейните собствени разбирания и свят.

 

Studying abroad is an amazing experience. It is unique from personal as well as academic point of view. Being in an international environment for a few months is the best opportunity to establish intercultural relations, have a valuable insight into a different culture, practice a language and grow as a person.

I studied in ISAG – European Business School in Porto, Portugal. I had the chance to study in an academic atmosphere where professors and students share a really good professional attitude. The teachers are helpful and always ready to answer all questions you might have concerning classes. The exam timetable is flexible and adjusted to the needs of the international students.

I learnt that language and culture are definitely not barriers when it comes to making friends and intercultural relations. When we go to another country there is usually no other way to communicate but through the use of language that is often not our mother tongue. I had to use languages in which I am not entirely fluent. But with practice I improved my skills and now I`m more confident.  What is more interesting is that we don`t just improve the languages we already know, we often start learning a new one.

I`ve become more independent and I have develop in many ways. Going on an exchange program helped me to get to know myself better. I had to face challenges i`ve never faced before.

Portugal is an extremely beautiful country and it gave the opportunity to all Erasmus students to visit many places and feel the thrill of travelling. Porto is a city with incredible atmosphere. The culture of this glorious place is diverse and you can find it everywhere.

Meeting so many people from all around the world now I`m proud to say that I have made such strong friendships with these individuals and sincerely cannot wait until I can see them again.

Overall I am grateful for what I learned and what I experienced. I am grateful for all the people who opened my eyes to new horizons and new opportunities. With them my cultural, intellectual and emotional exchange would have never been as great as it was. Erasmus is one of those adventures which can`t be forgotten simply because they are a lifetime experience.

Going on an Erasmus exchange programme abroad is one of the best things that you can ever do for yourself. Besides all the practical and theoretical knowledge I acquired, this experience enriched me and opened my mind.

I studied in ISAG – European Business School in Porto, Portugal. The university has a perfectly friendly environment and offers great attitude from both the students and the professors. I met teachers who are willing to help and get the best of your abilities. I met interesting colleagues with whom I had the opportunity to work on different economic topics, to compare different points of view and in this way to mutually enrich each other.

I got involved in the atmosphere created by the Erasmus students and society. The programme gave me the opportunity to learn more about the Portugal culture, the beautiful city of Porto and also helped me meet and interact with people who would shortly become friends and part of my Erasmus family during the next few months. During my Erasmus I made many friends from all over the world and I am happy to say that I have kept in touch with quite a number of them.

My participation in the Erasmus exchange was a highly enjoyable and exciting experience which broadened my mind and exceeded all my expectations. Participating in a student exchange programme is a perfect opportunity to visit foreign countries,  learn more about other cultures and learn a foreign language. Thus, if you have a chance to participate in a such a programme, do not miss it.

Провеждането на практиката и целият ми престой в Португалия бяха едно наистина вълнуващо и ценно преживяване.

По време на стажа научих много нови неща, свързани с специалността ми – Мениджмънт на човешките ресурси и развих умения, които със сигурност ще използвам в бъдеще, в която и да било компания. Разширих мрежата от контакти и подобрих езиковите си умения, както по английски, така и по португалски език. Възможността да работя в мултикултурен екип беше един от мотивите ми в самото начало и наистина ми хареса – студенти от Италия, Португалия, Литва, Чехия, Унгария, Словакия и България работещи под един покрив в екип.

Работното ми време беше 35 часа на седмица, което позволяваше да имам достатъчно свободно време да завърша магистърската си теза и след това започнах да работя почасово през някои от вечерите.

Освен в професионално, престоят ми помогна и за личностното ми развитие – невероятни моменти, споделени с хора от различни националности и култури и най-вече потапянето в Португалската култура ме накара да заобичам тази държава като собствена.

 

Coming soon...

През летния семестър на 2015 г. бях в Банска Бистрица, Словакия. Решението да замина беше едно от най-добрите, които съм вземала през живота си. Смятам, че всеки, който знае език трябва да прекара поне един семестър по програма Еразъм+. Банска Бистрица е идеалният град за тази цел, защото не е огромен и скъп град, но не е и някое затънтено местенце – има социален живот, места за излизане и забавление. Общежитията са много приятни, имат кухни, стаите се почистват всяка седмица и консумативите (интернет, ток, вода) са включени в цената от приблизително 50 евро на месец. Всички Еразъм студенти (които не са малко - поне 80) се настаняват в едно общежитие и винаги става купон. Местната секция на организацията, която се грижи за Еразъм студентите (ESN) е прекрасна – постоянно организират забавления и пътувания, винаги помагат при нужда и се стараят да прекарват максимално време с Еразъм студентите. Те ни помогнаха страшно много и направиха престоя ни незабравим. Словакия е перфектната дестинация за Еразъм, защото ЖП транспортът е напълно безплатен за ученици и студенти до 26 г. - възможно е да обиколиш цялата страна безплатно. В същото време големите европейски градове – Братислава, Виена, Будапеща, Краков, Прага са само на няколко часа разстояние. Стоките не са скъпи и грантът стига както за покриване на всички нужди, така и за екскурзии.

Невероятното е как само в рамките на няколко дни хората стават от непознати - неразделни. Най-близките ми приятелки от този период са латвийка и словакиня, с които все още поддържаме връзка. Никога няма да забравя страхотните дни и нощи, които прекарах на това страхотно място.

Обучението не е трудно. Преподавателите са свикнали да работят с международни студенти и са много разбрани. Занятията се провеждат по интересен начин и те карат да се замислиш и да се включиш с желание в учебния процес. Друго важно нещо е, че обикновено часовете се провеждат в понеделник, вторник и сряда. В четвъртък е рядко срещано, а в петък – изобщо не се случва.

 

Практиката ми в Международния офис на факултета за Бизнес и икономика е особено ценна за мен. За краткото време, в което бях там успях да създам контакти с хора от различки националности и професии. Докато бях там имах чувството, че града е направен специално за студентите, които идват на обмяна ( без значение, Erasmus +, Bilateral, CEEPUS и т.н.). Само в нашия факултет имаше 150 чуждестранни студенти от всички краища на Европа, както и Индия, Русия, Китай. В допълнение към това, от моя личен опит, 95% от Словенците говорят английски на достатъчно добро ниво. Не съм имала проблеми в магазините или баровете, или да попитам за посоката някой случаен минувач.

Преди да замина за Марибор, съм ходила по Еразъм за обучение в Калиш, Полша и Рим, Италия и всяко от тези места си имаше свой чар, но мога да кажа, че атмосферата тук ми хареса най-много. Ако трябва да избера един от тези три града, в който да заживея за по-дълъг период, със сигурност изборът ми ще бъде Марибор.

Копер е интересно място, в италианско говорещата част на Словения. Подредено и безопасно пространство, с чудесни възможности за трекинг в Истрия. В университета има много добри специалисти също така и в центъра за изследвания ZRS. С тях трябва да се свържете предварително за да си осигурите съветите им. Стипендията до голяма степен покрива нуждите, общежитието е 180 EUR на месец, има купони за храна. Имате право да работите, но изпитите не са леки. Много добре организирана администрация, много коректни и добре подготвени професори. Недостатъци: словенската култура е сложна и различна, в общежитието има сравнително шумни партита, библиотеките са с кратко работно време само в делнични дни.

Приморски Университет –Копер е млада институция, но с много добре организирана администрация. Студентите в Словения имат редица привилегии. Още през първата седмица ни бяха уредени благодарение на отговорните за това тамошни студенти – купоните ни за храна, словенски мобилен номер, молбите за разрешително за престой и адресна регистрация. Цената на общежитието е 180 евро (само 4 самостоятелни стаи, студентите са по двама), в частни квартири самостоятелните стаи са около 220 евро, чух че общите разходи при този вариант са около 50 евро.

Напливът на студентите по Еразъм е по-скоро през летния семестър – през зимния бяха около стотина от цял свят. В Приморския Университет има редица самостоятелно функциониращи факултети – по Мениджмънт (в който бях), Туризъм (с чудесна библиотека по темата), по Филология, Педагогика. Медицина, Биология и други.

Още веднъж искам да подчертая, че сътрудниците от администрацията натоварена с осъществяването на Еразъм+ – независимо дали на ниво факултет или централизирано бяха много прецизни и внимателни, съобразяваха се изцяло с нашите възможности и дори предоставяха помощ за дела извън учебната сфера, никога не съм се срещала с толкова мило внимание в това отношение.

Що се отнася до преподаването – менторите ми и другите преподаватели, чиито курсове посещавах далеч надхвърлиха очакванията ми. В университета има редица специалисти с признати публикации, известни на международно ниво. Всички преподаватели и повечето студенти владеят много добре английски език. Менторите ми посветиха над 50 часа консултации на много високо ниво на познаване на академичният английски език и методология. Оказа с, че допълнителните консултации са честа практика в този университет.

За магистрите и бакалаврите е много важно да очакват сериозен изпит по английски или бизнес английски. Изпитите по икономическите и математически дисциплини не са леки. Не пропускайте да се уверите предварително, дали можете да запишете курса за Словенска история  и култура/ Slovenian History and Culture на професор Козак/Prof Kozak, особено ако сте от специалност туризъм, можете да го вземете и като слушатели.

Университетът организира и безплатен курс по словенски език ниво А1, бихте могли да се явите направо на А2.

Други „екстри” са организираните събития, няколко срещи на студентите. Екскурзии за ски или за посещения на други градове безплатно или на ниски цени. Карта за спорт с безплатен достъп до игрища, басейн. Цената на картата за градски транспорт на месец е 10 евро. Ако искате да посещавате забележителности е по-удобно ако сте с автомобил.

Мармара университет ще бъде един красив спомен и място където се запознах със страхотни хора. Още преди заминаването ми с мен се свърза студент (peer buddy) от университета партньор, на който са възложили задачата да ми помага и запознае с града. Посрещането беше много мило. Обучението, което получих беше на високо ниво. Преподавателите държаха на точност и редовно изпълнение на задачите. Винаги бяха готови да помогнат с каквото могат. Запознах се с много еразъм студенти от различни точки на света. Бяхме едно голямо семейство. Подкрепяхме се един друг и споделяхме своите емоции. Имахме организирани екскурзии до известни забележителности. Пътуванията бяха дълги, но забавни. Придружени с песни, игри и танци. Запознахме се с турската култура отблизо. Имахме възможността да изпитаме начина на живот на местните граждани, които са много дружелюбни и готови винаги да помогнат.

Истанбул е град с много история. Мога да твърдя, че имат страхотна кухня и невероятни сладки изделия. Всяка седмица по едно и също време и на едно и също място имахме среща и ходехме да опитваме нещо ново от турската култура. Това ни беше традиционната среща с другите еразъм студенти.

Изключително се радвам, че избрах да участвам по програмата и имах възможността да тествам самата себе си и да се запозная с нови хора. За мен това беше едно незабравимо приключение, което ще остане спомен за цял живот. С помощта програмата „Еразъм+“ създадох приятелства, които ще се запазят дълги години.

Бях в Истанбул – градът на мечтите. Била съм и преди, точно това беше причината на моя избор. През  времето, което прекарах там бях много щастлива ,научих и видях много неща. Едното от многото важни неща за мен беше уважението и подкрепата на хората към мен,много съм впечатлена от начина на държанието им към мен и не само към мен , така и с останалите хора. В университета който бях , имаше всичко вътре в сградата от каквото се нуждае един студент ( книжарница, библиотека, кафене, магазини и т.н. ). Обучението беше на ниво , участвах в много мероприятия, ходих на семинари и фестивали. За мен беше изключително удоволствие да бъда в този град, в този университет, да се опозная толкова много хора, ако имам възможността да повторя всичко това бих го направила с удоволствие.

Прекараното време в Турция мога да опиша само с една дума- страхотно. Опитът, който придобих определено е безценен. Макар да бях в страна, която вече съм посещавала много пъти и мислех, че познавам добре- всъщност се оказа, че има още много да науча.

Радвам се, че се осмелих да предприема такава крачка в живота си. Еразъм+  мобилността я възприемах  като нещо, което трябва да направя като студент, а вече съм убедена, че всеки трябва да се възползва от тази възможност. Защо ли?

  • Защото преоткриваш нови култури;
  • Защото усъвършенстваш езиковите си познания;
  • Защото се запознаваш с много различни хора;
  • Защото придобиваш познания в професионален план;
  • Защото разширяваш мирогледа си

Вярвам, че Еразъм мобилността ти дава много- без значение в коя държава или в кой университет си.

Останах с много добри впечатления и спомени от моята мобилност в Турция. В началото имах леки затруднения с езика, понеже там почти никой не говори английски, а трябваше да оправям документите си. Системата им също не беше на ниво и изгубих около две седмици обикаляйки от офис на офис, обяснявайки коя съм и защо съм там. Това бяха единствените ми забележки към университета. Като цяло съм много доволна от престоя си в Бурса. Университета им е отделен в кампус извън града и е колкото едно малко селце. Преподавателите бяха др,желюбни и отзивчиви. От предметите, които учих там, и от разговорите с професорите ми останах с изключителни впечатления за тяхната образователна система. Учат не толкова суха остаряла във времето теория, а предимно практически насочена информация. Дават им ке примери с реални и актуални в бизнесае фирми, също така и правят много срещи на представители от предприатията със студентите. Всеки студент е задължен да изкара и стаж поне от 1 месец по време на учебната година. Да си еразъм студент е доста по-различно от това да учиш в твоя университет тук в България. Програмата Еразъм дава възможност за опознаване на нови култури, страни и градове, създаване на нови приятелства- със студенти и преподаватели. Надявам се повече мои колеги да се възползват от тази възможност и да заминат поне за 1 семестър в чужбина на обучение.

Както всяко начало и моето беше малко трудно, но за много кратък период. Свикнах бързо с обстановката, макар, че в началото бях уплашена от въпросните атентати. Единият път ми се размина на косъм. Апартамента, в който живях беше с доста висок наем и като цяло субсидията от Еразъм ми стигаше само за наема. През другото време родителите ми ми осигуряваха финансова подкрепа. В приемащата институция всичко беше повече от добре. При всякакви въпроси от моя страна винаги е имало човек, който да ми обърне внимение и да помогне, независимо на каква тема. Отностно офиса Международно сътрудничестно в приемащата институция, любезни повече отколкото трябва да са. Даже мисля, че бяха хора за пример. Образователната им система беше подобна с нашата. Изпитите в сравнение с Икономически университет ми се сториха по- елементарни както и обема, който трябва да се научи. Много се радвам, че се възползах от тази възможност, която ми се даде. Бих се възползвала отново, ако имам такава.

Казвам се Рукие и прекарах своята мобилност в Тракийския университет в Одрин, Турция. След получаването на визата си и през пътя до там бях много развълнувана от това какво ме очаква. От университета ме настаниха в хотел. Там се запознах с хора от цял свят пътуващи по програмата Еразъм+. Създадох приятелства, които ми отварят врати и към други държави. Следващия път като замина по Еразъм+ ще избера държава, където ще мога да видя моите нови приятели. Първите две седмици бяха много трудни за мен. Системата в университета е много бавна и сама обикалях от офис на офис докато намеря отговор на въпросите си. След това вече бях по спокойна и ходих на лекциите с удоволствие. Първите ми семестриални контролни бяха много трудни за мен, понеже икономическите термини на турски език ме затрудниха, също така там ми направи впечатление, че имат само лекции и нямат упражнения и ползват само учебници към които няма нито сборници нито тестове за упражнения. Останах очарована, че библиотеката им работи двадесет и четири часа в денонощието седем дни в седмицата.

Международният отдел на университета много често организираше концерти благодарение на които опознах много държави, тъй като всеки чужденец дошъл да учи там представяше своята държава и култура. На българската вечер имаше певец, който е дошъл от североизточната част на България и дори и тези които не знаеха български много му се радваха. През първия ми месец там по време на разходка в центъра на  Одрин се натъкнах на кукери дошли от Ямбол да представят България. Тъй като много от хората там не разбираха за какво става въпрос аз им превеждах и им обяснявах българските обичаи. Единственото ,което ме разочарова на края на мобилността е, че резултатите на изпитите излизат минимум една седмица след като са положени. Въпреки това като цяло останах доволна от своята мобилност. Програмата ми даде страхотни възможности и с удоволствие бих опитала пак.

Еразъм е едно предизвикателство за тези, които не ги е страх от непознатото. Разбира се, всичко ново води със себе си и редица трудности. Бурса е един прекрасен град, наричат я „Зелена Бурса“. Беше трудно докато свикна със системата на обучение и оценяване, но не и с този хубав град. Трябваше да уча много по-упорито, но откровено мога да кажа, че си заслужаваше. Заради прекрасните места, които посетих не само в Бурса, но и в Анкара и Истанбул, но най- вече заради прекрасните приятелства, които създадох.

Забравете за своите страхове и предприемете това пътуване към нови светове, запознанства и култури.

Осъществих обмена си през втората година от моето обучение в Унгария, Дебрецен. Благодарение на ефективното сътрудничество от страна на отдел „Международно сътрудничество“ ИУ-Варна и факултетния ми координатор в Дебрецен, се справих с всички административни трудности с лекота. Искам да им благодаря за съветите и помощта при избора на предмети  и структуриране на програмата ми, както и за отзивчивостта им при всяко мое запитване. Успях да променя два от предварително избраните си  предмети с две туристически дисциплини.

Еразъм за мен беше невероятна  емоция, която ми даде възможност да поживея по друг начин, да израстна личностно. Макар 5 месеца да са много малко време, този период от студентския ми живот означава много за мен, тъй като беше наситен с много приключения, придобиване на много практически умения, трупане на опит и знания в различни сфери  (не само езикови знания по английски и унгарски). По време на обмена ми развих своите аналитични умения, логично мислене, намирах решения в трудни и проблемни ситуации, планирах месечния си бюджет по-добре, работих в екип и общувах с хора от различни култури. Вярвам,че след моя Еразъм съм способна да се адаптирам към нови ситуации и промени по-добре от преди, също така съм много по-толерантна относно различните ценности и поведението на другите хора, съзнанието ми е отворено за нови идеи и възможности. Силно се надявам, че ще имам още веднъж възможност да участвам в програмата Еразъм.

Предварително си бях планирала пътуването, придвижването от летището до жп.гарата в Будапеща, влаковете за Дебрецен. Имах информация от Декана на международния отдел в университета на Дебрецен, че някой от бъдитата ще ме посрещне и ще ми помогне при настаняването.  Бях си уредила предварително настаняването, чрез онлайн платформата за кандидатстване в университета. Платформата предлага възможността за директно намиране на свободно място в общежитие или студентски апартаменти. Радвам се, че се възползвах от тази улесняваща услуга, която ми спести усилия и пари, а и предостави сигурно място за живеене при пристигането ми в Дебрецен. От моята мобилност оценявам преди всичко личния и социалния аспект – възможността за адаптация и ориентация в чужда и напълно непозната среда; създаване на приятелства; наблюдение, опознаване и общуване с множество различни култури, националности и характери, както и опознаване на самата себе си; достигане на лични равносметки; преосмисляне на целите, приоритетите, бъдещите планове и пр. Но най-важното за мен е възможността да свикнеш да комуникираш с различни култури, да ги опознаеш и разкажеш за своята. Не на последно място мобилността ми помогна да усъвършенствам познанията си по английски език, а и да изкарам няколкомесечен курс по унгарски.

Неслучайно Финландия оглавява рейтинговите класации по образование и то не само от европейска гледна точка. Самите особености на обучението са показателни за това. Университетите са нови или наскоро обновени, стимулиращи студентите да се чувстват удобно и спокойно на територията на учебното заведение. Обръща се внимание и на най-малките детайли за постигане на максимален комфорт: осигурени са закачалки за палтата на обучаващите и обучаваните, регламентирана е задължителна обедна почивка, която е включена в графика на учебните занятия. Студентите се ползват и с 50% намаление за обяд. Впечатляваща е самата материална база на университета в Сейнайоки, включваща множество технологични нововъведения и удобства. Така например, всеки студент и преподавател разполага със специален чип, който гарантира достъп и отключва всяка стая на територията на корпуса, в който са разпределени часовете. Налице са и специални семинарни зали, т.нар. „кутийки“, на всеки етаж, където студентите могат да учат, да разработват своите групови проекти като също така им се предоставя и мултимедия, която могат да използват по време на груповите си проекти. Освен това, разрешава се използването на материалната база на университета дори и в почивни дни, като получения предварително чип служи за отключване на входната врата на сградата. Преподаването в университетите е изключително разнообразно и интерактивно, използвайки актуални методи при осъществяването на учебния процес. Така например, вниманието на самите преподаватели е насочено не към сухата теория, а към груповите занятия, анализите на действителни казуси, презентиране в реална бизнес обстановка (представянето на презентациите се извършва в конферентна зала като се имитира действителна бизнес среща между Продавач и Купувач). Не се изисква от обучаваните да помнят определения на изуст, а по-скоро да покажат, че са усвоили и разбрали материята. Правят се и бизнес симулации по някои предмети- изискването е да се пусне нов продукт на предварително посочени пазари, като пазарните условия, търсенето, цените и микро и макро факторите , се променят периодично.

Финландия - страната на северното сияние, никога незалязващото слънце (т.нар. бели нощи), винаги изненадващото те време (сняг през май? защо не). Дом на Дядо Коледа, хокейя, сауната, оризовия пай и нестихващите партита.

В началото на престоя си малко или много се чувствах като Алиса, която е последвала заека, в моя случай качила се на един двуетажен влак, който се движел с 220 км/ч, и се е озовала в страната на чудесата. Във Финландия хората са гостоприемни, усмихнати, уважаващи, но и малко стеснителни, което някои могат да объркат с високомерие (случаят съвсем не е такъв). Страната е е високотехнологична - от машината за лаптопи под наем в университета през сложните на пръв поглед механизми на вратите в общежитията до таблета на който си избираш сок или вода искаш за пиене, той се свръзва с диспенсър и ти получаваш желаната напитка. Сейнайоки е сравнително малък град, но предлага всичко, от което един млад човек се вълнува - спортен център с басейн, ски писта, търговски център, кино, кафенета, клубове, fast food, невероятна библиотека, която препоръчвам, пъбове, супермаркети, банки и други.

Университетът е всичко, за което един амбициозен млад човек може да мечтае - модерна база, достъп до интересни хартиени и онлайн издания, отзивчиви интернационални преподаватели, интерактивно обучение, по време на което развиваш мисленето си и прилагаш на практика знанията си, SAMO екипът (еквивалент на нашия Студентски съвет), който организира страхотни партита и екскурзии (има цял календар със събития!) и много други. В самия кампус има Xbox, синтезатор и пиано, които заедно с всякаква техника - проектори, компютри и т.н., са  на разположение на студентите дори и през почивните дни. Барбекютата по инициатива на Еразъм студентите също са нещо често. За спортните натури има различни видове спорт през цялата седмица, три от тях ги води българин, също и колоезденето също е широко застъпено.

По време на престоя ми във Финландия посетих Естония, Русия и Лапландия. Возих се на шейна управлявана от хъскита и такава от елени. Прегърнах Дядо Коледа, затънах в не  една пряспа, стоях върху замръзнало езеро, за да съзерцавам северното сияние, опитах различни местни деликатеси и се клех на фински (тази история е за друг път..).

 Всички придобити умения придобити на заниманията ни като бизнес симулациите, заснемането на видео клип или изнасянето на презентация в екип с 5 други националности, ме научиха или доразвиха в известна степен търпението, толерантността и комуникативността ми.

Това е Финландия. Моята Финландия. А защо не и Вашата?

Пп - не вярвайте на всичко хубаво, което чувате за скандинавските страни. Вместо това идете и го преживейте!

Моят Еразъм мога да опиша с една единствена дума НЕЗАБРАВИМ! Прекарах четири месеца в Орлеан, Франция. В началото ти се иска да си тръгнеш, малко уплашен от новото, което ти предстои, но пък и точно това те убеждава, че си заслужава да останеш. В края на програмата, когато е време вече да си събираш багажа, ти се струва, че преди седмица си пристигнал, а всъщност не е така.

Имах късмета да общувам с моя координатор, която бе толкова разбрана личност и винаги беше готова да ми помогне с всичко, което не ми бе ясно. За преподавателите бих казала същите думи. Обръщаха внимание на чуждестранните студенти, при въпроси възникнали в процеса на нашето обучение. Успях да съчетая учението с различни пътувания организирани от група местни студенти, които се занимаваха с развлеченията на Еразъм студентите, или пътувания организирани от самата мен.

На последно място, но не по важност искам да обърна внимание на хората, които срещнах и опознах, а с някои от тях създадохме истински приятелства и продължаваме да поддържаме контакт. Ако не бяха те, мобилността ми в страната нямаше да е толкова вълнуваща и емоционална.

Да се впуснеш в приключението, което представлява програмата Еразъм, не е решение, което се взима лесно, но веднъж направил първата крачка разбираш, че предстоят невероятни емоции и преживявания, които няма да забравиш цял живот.

Няма да лъжа, началото е трудно. Но при всики положения това не е неочаквано. Излизаш извън зоната си на комфорт, попадаш в абсолютно нова обстановка, където дори езикът, който се говори, не е родният. Но представете си на колко много се учи човек именно в такива условия. Ставаш независим, в началото нямаш кой знае колко много приятели, така че се научаваш да разчиташ на себе си и да се справяш с всичко сам. Преодоляваш страховете си, ставаш по-общителен, по-организиран и дори бих казала по-креативен.

Училище Georges Frêche в Монпелие, Франция е учебно заведение пълно с енергия. Учителите преподават с доловима страст и желание да прехвърлят искрицата от своите очи в тези на своите студенти. Въпреки, че съм българка и френският език не ми е майчин, никога не съм усетила пренебрежение или дискриминация. Напротив – отделяше ми се специално внимание и винаги когато съм имала въпроси или нужда от помощ те са били насреща.

Да попаднеш в една толкова по-различна среда, да се отделиш от семейство и приятели, да говориш предимно на френски и не винаги да разбираш събеседниците си или учителите си – това е голямо предизвикателство. Но с всеки изминал ден става все по-лесно и по-приятно. Моментът, в който осъзнаваш колко дълъг път си извървял, колко голям опит си придобил и колко неща си направил, а не си си и представял, че си способен. Моментът, в който казваш „Аз успях!“. Гордея се със себе си. Радвам се, че преодолях това препятствие и на финалната права, поглеждайки назад знам, че, ако можех да се върна назад без съмнение бих го повторила.

Благодарна съм на всички преподаватели в Georges Frêche, на целия клас TS2T1 и уверявам всеки, който се колебае, че ще бъде добре посрещнат, ще бъде в добри ръце и че си струва!

Ако искате да подобрите езика си, да развиете качества, които дори не подозирате, че притежавате, да се запознаете с хора от цял свят и да намерите нови приятели... Ако искате да достигнете собствените си граници и способности и да надминете очакванията си – станете част от семейството, което представлява общността Еразъм. Няма да съжалявате!

Приключението наречено „Еразъм+“ оставя спомени за цял живот! През втората година от моето следване като бакалавър реших да осъществя обучение по тази програма в една от най-красивите страни - Франция. Няколко години по-късно, водена от прекрасните ми спомени, реших да повторя своя избор и да отида на още един обмен. Този път бях в ролята на докторант, а избраното от мен висше учебно заведение беше Орлеански университет. Прекараните няколко месеца в университета и по-конкретно в научно-изследователския му център бяха незаменим опит за мен. Имах достъп до различни проучвания, бази данни и програми. Колегите и преподавателите от университета бяха много професионални и отговаряха на всеки мой въпрос. Изключително съм благодарна на временния си научен ръководител, както и на отговорника в отдел „Международен обмен“, които направиха престоя ми много приятен и безпроблемен. Университетът предлага всички условия за качествено обучение- разположен е в голяма зелена местност в края на града, състои се от множество административни и лекционни сгради, достатъчно паркинг места, 3 библиотеки, студентски стол/ресторант, собствен театър и концертна зала, а също и красиво езеро в централната част.

Освен прекараното време в университета, успях и да осъществя и пътувания и да посетя множество забележителности. Град Орлеан се намира в централната част на Франция, само на около час път от Париж. Разположен е в сърцето на един от най-живописните райони на Франция - долината на Лоара.

Искам да се обърна към всички, които се колебаят за кандидатстване по "Еразъм+" - няма от какво да се притеснявате. Обменът носи само ползи за вас - ново и вълнуващо преживяване, натрупване на знания и практически опит, интеркултурна среда и запознанство с различни хора, с които може да създадете незабравими приятелства, подобряване на езиковите ви умения и възможност да пътувате, да посетите множество забележителности и да се докоснете до местната култура, история и традиции. Пожелавам на всеки студент да осъществи поне веднъж (а защо не и повече) обмен по програма „Еразъм+“!

Смятам, че е невъзможно да опиша всичките си впечатленията в рамките на няколко реда. Тази практика беше моята 4 среща от близо с магията наречена „Еразъм“. Зад гърба си имам 2 обучения по 1 семестър в Холандия и Португалия, както и 2 практики - във Великобритания и Франция. Смело мога да твърдя, че периодите ми на Еразъм обмен са най-ценния ми спомен и преживяване от цялото ми студентство. Изключително съм благодарен за възможността която получих бивайки одобрен за обучение и стаж в чужбина. Те бяха моя билет към много екзотични и не толкова дестинации, които посетих по време на периодите ми в чужбина. Успях да се запозная в безброй много хора и създадох приятелства за цял живот. Смело заявявам, че имам приятели на няколко континента на които винаги мога да разчитам. Създадох много контакти – социални и професионални. Практиката ми в Франция беше достатъчно дълга за да усъвършенствам много умения, които ще са ми полезни в бъдещето ми професионално изграждане като индивид. Научих много неща и приложих наученото през годините ми като студент в ИУ Варна на практика. Моят съвет към всички студенти, които се колебаят дали да заминат на обмен е да оставят всички съмнения и предразсъдъци на страни и да се впускат смело напред с двата крака  Няма да загубите нищо, дори напротив гарантирате си безброй незабравими преживявания, истории и спомени за цял живот.Преживял си неща, които не си си мислел, че ще преживееш и тези малки неща може да са променили много неща в теб: начина ти на мислене, начина, по който се държиш и дори начина ти на живот. Еразъм хората не са просто вдъхновяващи приятели, но едно семейство, което ще остане с теб в следващите глави на тази книга, наречена живот. И последно, но не на последно място, искам да Ви споделя моя девиз: „Веднъж Еразъм, винаги Еразъм!“

 

Престоят ми във Венло беше страхотно приключение и една добра възможност да натрупам приятни преживявания. За шест месеца успях да се запозная с холандската култура, да опозная хората и дори да понауча, макар и малко, езика им. Всички са изключително мили и готови да помогнат и за моя най-голяма радост, говорят английски. Държавата може да предложи много от към забележителности и развлечения и понеже е сравнително малка  само за няколко часа може да се стигне до всеки друг град.

Градът е сравнително малък, което пък прави всичко наблизо. Общежитията, в които живеят почти всички студенти, са на не повече от 10-15 минути от университета, което прави придвижването изключително удобно. Самият университет също не е особено голям, но пък е модерен и уютен. Класовете са малки и на всеки се обръща индивидуално внимание. Ако има някакъв проблем, международният отдел е винаги готов да помогне, без значение дали става дума за учебния процес или настаняването. 

Преди началото на учебната година се организират събирания, за да могат студентите да се опознаят и да завържат приятелства извън университета и да се запознаят с хора от други групи и специалности. За студентите по програма Еразъм има още повече организирани събития и всеки месец има специално пътуване само за тях, до някоя забележителност или дори увеселителен парк. Така разменните студенти имат възможността да се запознаят и забавляват заедно. Университетът полага изключителни усилия да интегрира учениците си, за да бъде престоят им там възможно най-приятен.

Бих препоръчала на всеки, който има желание да се възползва от възможността да замине по Еразъм и бих го посъветвала да избере Холандия, Тази малка, но гостоприемна държава може да предложи много.

Общото впечатление от моята практика е неповторимо усещане, което остава за цял живот. Работата със хора от други държави, както и животът в чужда страна отварят светогледа на всеки, който е имал щастието да участва в програмата. "Еразъм+" ми даде възможност да обогатя знанията и уменията си със стаж в чужбина, помогна ми да се науча да използвам свободно чужд език, а също така ми позволи да се запозная с бита и културата в Холандия, което ми беше от голяма полза. Да комуникираш с чужденци е огромно удоволствие, както заради знанията, които се придобиват, така и заради безкрайните забавления при сблъсъка на разнообразните култури. Това засили желанието ми да опознавам все повече и повече живота в останалите европейски държави.

Програма Еразъм+ ми предостави една уникална възможност да натрупаме безценен опит в друга държава и университет. Бих казала, че престоя ми от 6 месеца във Венло,Холандия беше едно от най-незабравимите ми преживявания. Запознах се с изключително много хора от цял свят, научих за културата и живота им, усъвършенствах се постоянно и научих за себе си неща,които не съм предполагала.

Решението ми да замина беше изключително спонтанно и не толкова обмислено,но може би това го направи най-доброто решение в живота ми.Заминах с лек страх от неизвестността,която ме очаква,но страховете ми бяха напълно неоправдани.Хората в Холандия са изключително мили,усмихнати и винаги готови да помогнат.Освен това езикът не е проблем, защото почти всички холандци говорят перфектно английски и немски. Венло е малък, но изключително приятен град, предоставящ различни забавления, тъй като в него живеят много студенти и млади хора. В допълнение се намира изключително близко до Германия. Университет Фонтис е модерен и предлага много различни зали в които да учиш,работиш по проект или да отдъхнеш. Преподавателите са любезни и при нужда винаги са насреща. Университетът се намира на десетина минути от двете общежития в които живеят всички студенти на обмен. Това прави придвижването бързо и удобно,особено,ако си вземеш колело,което може да намериш на прилични цени.

За мен това преживяване беше незабравимо,имаш достатъчно време да съчетаеш всичко в едно: качествено научаване на материала в университета,пътувания из Европа, сприятеляване с хора от цял свят,много незабравими моменти различни емоции. Университета организира различни мероприятия и пътувания,в които студентите да се опознаят и интегрират.

За мен Холандия е перфектната дестинация за обмен или бъдещ живот. Красива, добре уредена държава с дълга история и мили,разбрани хора. Също така съм много впечатлена от организацията в университета спрямо ексчейндж студентите,тъй като всички от международен отдел се опитват на направят мобилността безпроблемна от страна на документацията и  интеграцията  на всеки студент.

Не се чудете, а се възползвайте от възможността,която ви се предлага,защото след това ще съжелявате, че не сте го направили когато сте имали възможността. Независимо от страната или университета, това изживяване ще ви донесе само полезен опит за бъдещето  и живота. Горещо обаче ви препоръчвам Холандия - сърцето на Европа и неограничените й възможности.

„Еразъм+“ е една невероятна възможност за младите хора. За мен беше удоволствие да съм част от това приключение. 

В началото всичко беше ново, непознато и трудно. Бях уплашена, но две-три седмици след това нещата се наредиха. Свикнах с атмосферата, запознах се с изключителни хора, с които занапред ще поддържам връзка. Ходих на различни места,забавлявах се максимално. Холандия е една развиваща се и красива страна, в която няма как да не се забавляваш. Много съжалявам, че завършвам тази година и не се престраших да замина по-рано. 

Обръщам се към всички бъдещи Еразъм студенти: Не се  колебайте, сега е момента да заминете и да откриете себе си! Излезте от зоната си на комфорт и няма да съжалявате!

Coming soon...

Моят опит от програмата е едно незабравимо преживяване и един изключително полезен опит да се докоснеш до друга култура и обучение под различна форма и на чужд език. Университетът, който избрах, е един от големите в чешката столица с около 20 000 студента. Материалната база е изключително добра и нямаш нужда от учебници, защото всичко е качено онлайн в системата Moodle. Прага е изключителен град и си заслужава човек да поживее и да го усети дори за кратък период. Като стандарт на живот се доближа до този в България. Грантът, който получаваш, ти е достатъчен да живееш нормално. Едно от нещата, които ме учудиха, е, че има доста голяма Еразъм общност в града, само в моя университет бяхме над 500 човека по програмата. Университетът предлага общежития, които са доста изгодни във финансово отношение, а и условията не са лоши. Имах възможност и да пътувам до съседна Австрия и Словакия, както и в самата Чехия. Бих препоръчал на всеки Прага и Czech University of Life Sciences като най-добрия избор за обмен по програма „Еразъм+“.

Заминаването по програма Еразъм беше приключението на живота ми. Тръгнах от България с много страхове, с мисълта, че отивам в напълно непозната държава, с различна култура и порядки. Първоначалната нервност и притеснение обаче, за броени дни се смениха с тотална всепоглъщаща възхита от всичко, което представлява Прага, от всичко което градът събира в себе си  и на пръв поглед комбинира неща, които нямат нищо общо помежду си. Столица на разнообразието и красотата, която никога не спи и винаги има какво да предложи.

Заминах за Чехия с хиляди тревоги, без познати от Варна и без никаква представа какво искам от живота си. Благодарение на Еразъм програмата осъзнах, че човек може да се справи с всичко чрез постоянство и упоритост. Образователната мобилност не предоставя на хората само шанс да учат и да се докоснат до един нов метод на преподаване и оценяване. Нещо повече, тя е шанс да се докоснеш истински до великото училище на живота – от необходимостта да се справиш с картата на града и транспорта и да се ориентираш бързо в обстановката, до почти немислимите „полиглотски” еквилибристики, необходими, за да се разбереш на чист българо-руско-английско-немски език с хазяин, който говори единствено чешки.  Обучението в друга държава е приключение и предизвикателствата не прозитичат единствено от културния шок. Хиляди места за посещаване, забавления и интересни събития подлагат душата и тялото на истинското изпитание не само що се касае до улучването на правилното количество бира, но и до всички спомени и приятни преживявания, които не биха се повторили другаде и които в края правят сбогуването с всички приятели само по-сърцераздирателно.

Шансовете, които Еразъм мобилността осигурява, са единствени по рода си и съм щастлива, че се осмелих да премина през всичко, което обучението в Прага ми предложи – приятели за цял живот, много спомени и смях, хиляди забележителности, красиви места, хубава музика и абсолютно никакви съжаления.

As an Erasmus student, I chose to go to Brno, Czech Republic as I had heard of its excellent reputation as a student city and friendliness of its population. I had frequent opportunities to take ownership for my learning and chose to do extra classes. This was not just with other Erasmus+ students, but those from other areas of study. This expanded my social circle and also allowed a greater support network especially as I was away from home in an unfamiliar country. The university staff is extremely knowledgeable about their fields of specialism and I found their approach to my learning gave me the challenge I needed.

My time in Brno also allowed me to meet new people and, because of its geographical location, allowed me to venture out to other parts of the Czech Republic and further afield to experience neighbouring parts of Europe. I felt very welcomed by everyone I met in Brno and the Czech Republic and I found them to be very friendly, genuine and wanting to help wherever possible. This was not just in the city, but especially around the campus.

The facilities at the university were of a very high standard and I felt very safe living there. The library was an excellent learning resource centre, with very helpful staff and literature on a wide range of subjects. Some of the texts were unique and detailed. I enjoyed my experience at Brno as it is a culturally diverse city, which balances tradition with modern commerce and high tech industries. I found myself a member of a very supportive student body, created new friendships and new networks which we will continue to build on in the years to come.

Finally, if anyone is still undecided whether Erasmus and Brno are good options, I strongly urge you to trust your feelings and make the move! It’s a great place, a great course, lovely people and you will feel very comfortable.

За мен преживяването „Еразъм“ беше изключително поучително. Доста от моите колеги, когато съм ги питал дали са се замисляли да излязат на обмен извън страната, отговарят с „Не“. И тогава ги питам „Защо, страх ли те е?“. Повече отговарят положително, което за мен е леко притеснително. Много хора, не само студенти, не осъзнават потенциала на такъв вид обмени. Страхуват се да излязат от комфортната си зона и да направят тази крачка, която в последствие би могла да им осигури по-добър начин на живот. Прекарах четири месеца в Прага и мога да кажа, че опознах по-добре себе си. Разбрах кои са силните и слабите ми страни и в каква сфера искам да се развивам. За един студент е много важно да разбере точно тези си черти в следгимназиалния си период, за да може в последствие да развие качествата, необходими му за една успешна реализация. В Прага се запознах и с много хора, създадох нови приятелства, а не искаме ли всички да разширим кръга си от приятели? Не случайно започнах с това, че „Еразъм“ за мен беше преживяване. Аз не го приемах просто като обучение в друг университет, това за мен беше на заден план. Моменти прекарани с хора са много по-ценни, защото няма по-добър учител от живота. Имаше хора, които предпочитаха да си стоят в стаята пред компютъра с дни, други не издържаха и тръгваха да откриват новото, непознатото. Вие сами избирате от кои искате да бъдете.

За мен програмата Еразъм беше едно приключение, в което всеки трябва да се впусне. Заедно с обучението, срещаш много нови хора от различни националности, млади хора отворени за света и предизвикателства. Ставаш част от една интересна общност, отделно се запознаваш с културните исторически забележителности на страната. Препоръчвам на всички да участват в програмата „Еразъм”,  която дава много възможности както за обучение, така и за забавление.

Здравейте, казвам се Ива Иванова и съм студентка в Икономически университет Варна. През 2017 година реших да стана част от програмата Еразъм. Желаната от мен дестинация беше Чехия.  За период от 4 месеца в Прага изпитах много нови емоции, пътувах и разбира се срещнах хора от цял свят! Благодарение на програмата Еразъм сбъднах една от мечтите си, а именно да уча в чужбина!

Като всяко начало и това беше интересно и различно. Бях впечатлена от университета, който си избрах – Czech University of Life Sciences Prague (CULS).  Изключително реновиран, оборудван с всякакъв вид техника, която е нужна на студентите и не на последно място преподавателите бяха изключително добри. Изучаването на избраните от мен дисциплини на английски език обогати знанията ми и благодарение на възложените ми проекти имах възможността да работя в група с хора от цяла Европа.  

Еразъм е една страхотна възможност да придобиеш нови умения, да усъвършенстваш себе си и да успееш да пропътуваш хиляди километри с хора от различни националности!

Заминах с огромен позитивизъм. Стандартно за програмата се сблъсках с изключително много умни и интересни момчета и момичета от други държави. Поради факта, че бяхме на една и съща локация имахме възможност да се опознаем, да си правим вечери, да ходим на плаж, да тичаме в гората, да си споделяме за различните курсове, които посещаваме.

В университета не съм имала никакви проблеми с хората. Студентската общност (student union) е доста важно звено. Обясниха ни правата ни и ни разказаха как са работили и продължават да работят за спазването на тези права. В момент на спор или не правда студентът може да се обърне към тях. Те са безпристрастен арбитър и съветник.

Обстановката беше чудесна. Поради тази причина се радвах и на възможността да ходя там, когато си поискам. Всеки студент получава карта, с която може да отваря голяма част от общите сгради и да се възползва от удобствата в тях (интернет, принтери, удобни дивани, маси, приятна обстановка, телевизор в една от сградите и тн). Университетът няма охрана. От понеделник до неделя ти може да прекарваш времето си там. 
Аз, обаче, имах нужда и от други неща. Имах нужда да плувам и да упражнявам едно от  хобата си – бордови игри, поради което се сблъсках с много местни, които направиха за мен всякакви неочаквани добрини. Най-добрите ми приятелства са с хора от Китай, Германия, Малта, Швеция, Тайван, Холандия, Уелс и други.

Няма думи, с които мога да опиша колко много запомнящи се неща ми се случиха. Гледам да разказвам добрите, а за лошите – просто да си извадя поуката от тях. Да, имаше лоши, но те са по-скоро лични и не фатални събития.Всеки, който има нужда да научи повече от историята може да се чувства свободен да ми пише. За мен ще е удоволствие ако мога да помогна на студенти, преподаватели или туристи, решили да посетят Швеция.

В началото на февруари 2016 година заминах на обучение за 1 семестър в Санкт Петербургски държавен икономически университет, Русия по програма Еразъм+. Това е второто ми участие в програмата след като през зимния семестър на 2014/2015 година прекарах 5 месеца в малкото градче Ихлава в Чехия. Еразъм+ е една страхотна възможност за вълнуващи приключения, безбройни пътувания и нови запознанства.

Програма Еразъм+ успя да сбъдне моята мечта - да живея макар и за кратко в Русия. Тези 5 месеца, които прекарах там оставиха невероятни спомени в съзнанието ми. Санкт Петербург е несъмнено най-красивият град, който съм виждала някога! Това е град, където можеш да посетиш най-богато украсените дворци и църкви, красиви паркове, където те посрещат дружелюбни катерички, едни от най-големите музеи и грандиозни фестивали. И именно в Санкт Петербург успях да видя прочутото “Лебедово езеро”, да гледам на живо фигурно пързаляне, да отида за първи път на пейнтбол, да опитам истинската руска кухня, да отида на екскурзия по покривите на сградите, да видя как се отварят мостовете вечер, да усетя “белите нощи”, да отида на концерт на любимата си група, да посетя фестивала на ледоразбивачите, на светлината, на ледените фигури и кораба с алените платна и много много други. Лекциите в университета бяха интересни и на модули, което означава много свободно време. Имах възможността да се запозная с над 100 студенти от Русия, Китай, Германия, Италия, Полша, Чехия, Румъния, Австрия, Финландия, Виетнам, Южна Корея, Франция, Тайван, САЩ, Латвия, Молдова, Беларус и др. Създадох много нови приятели, с които прекарвах по цели нощи в разговори в кухнята на общежитията. Освен че е красива дестинация, Санкт Петербург е и сравнително евтин град за живеене. Еразъм субсидията е напълно достатъчна и дава възможност за ежедневно разнообразие и много пътувания. Други градове, които успях да посетя в Русия са Москва, Велики Новгород, Пушкин, Виборг, Гатчина, Кронщат, Петергоф, а извън Русия – Хелзинки, Стокхолм, Талин, Рига, Вилнюс, Варшава, Киев, Кишинев. Невероятно дълго пътешествие, изпълнено с толкова хубави емоции!

В заключение мога да кажа, че съм изключително доволна и от двете си участия в програма Еразъм+. Възползвайте се от възможността да се запишете и да изживеете това приключение!

 

Впечатления на служители: Моят Еразъм+

Гл. ас. д-р Влади Куршумов и Мирослава Иванова, Сектор Управление на проекти

През академичната 2015/2016 г. гл. ас. д-р Влади Куршумов и Мирослава Иванова от сектор „Управление на проекти“ бяха на обучение по програма „Еразъм+“ в организацията Skills International GmbH, Виена, Австрия в периода 5-10 октомври 2015 г.

Гл. ас д-р Влади Куршумов споделя „Приемащата институция е с богат опит в сферата на управлението на европейски проекти. Периодично организират обучения в областта, като в тяхната основа стои представяне на практически насоки за проектната дейност. Обучението се проведе по предварително изготвена програма, включваща 11 модула в сферата на управление на европейски проекти. Обучението включваше и съвместна работа на всички участници по разработване на части от примерни проектни предложения. Като допълнение към обучението, бе проведена и подготовка за последващо сертифициране“.

 

Д-р Живка Матеева и ас. Диана Димитрова, Катедра Правни Науки

В периода 9-13 май 2016 г. участвахме в проведената Еразъм седмица с цел обучение в Католически университет Льовен, Брюксел. Организацията беше много добра, програмата беше балансирана и разнообразна – бяха предвидени информационни сесии, посещение на кампуса в Льовен, а също така и пешеходна обиколка на Брюксел с екскурзовод. Една от задачите ни беше да представим ИУ-Варна и се справихме успешно с любезното съдействие на отдел Международна дейност, които ни предоставиха официалната презентация на ИУ-Варна, рекламни материали, а също така и информация по темите на различните сесии. Избраните теми, с които ни запознаха бяха интересни и предизвикваха оживени дискусии по проблематиката. В рамките на Еразъм седмицата, организирана от Католически университет Льовен, бяха проведени работни срещи с представителите и служителите в отдел Международна дейност на приемащата институция. Въз основа на тях бяхме запознати с обучаващите програми за различните специалности на английски език, техните практики при приемане на чуждестранни студенти, както и възможностите за провеждане на стаж за студентите. След всяка работна среща се провеждаха дискусии и с представителите на другите университети относно нивото на интеграция на преподаването в чужбина и спецификите на студентската мобилност. Посетихме кампуса в Льовен, където разгледахме материалната база, библиотеката и се проведе работна среща във връзка с докторските програми. Взехме участие в Global Village XL, където представихме ИУ-Варна, във връзка със студентската мобилност.

Въпреки заетостта по програмата от сутрин до вечер успяхме да разгледаме част от забележителностите на града и да опитаме от прочутите местни шоколади, гофрети, пържени картофки и бира.

Отдел Международно сътрудничество изключително професионално ни насочиха и ни оказаха съдействие при подготовката и организацията на мобилността.

Според нас организирането на подобни мероприятия подпомага обмяната на опит и подобрява възможностите за сътрудничество по програма Еразъм+, не на последно място и чрез създаване и поддържане на лични контакти със служители и преподаватели от други университети.

 

Coming soon...

Мая Благинова, Инспектор Учебна дейност, Катедра Финанси

Имах възможност да посетя Висше училище в Долен Рейн – Мьонхенгладбах. Избрах това висше училище, защото се намира в Германия, а предходното ми обучение беше в Холандия. Бях впечатлена от много добре балансираната програма, която се изпълняваше точно и акуратно от страна на приемащия университет. Колегите проявиха интерес към ИУ-Варна и успях да ги запозная с нашите програми на английски език. По време на престоя си се запознах със забележителности на градовете Крефелд, Мьонхенгладбах и Дюселдорф.

Моите впечатления от висшето училище са прекрасни, от персонала, от програмата, която ми бяха подготвили, от нивото на организация и преподаване.

 

Ас. Радка Начева, Катедра Информатика

През учебната 2015/2016 година имах възможност да посетя Технически университет Кемниц, Германия по програма Еразъм+ с цел преподаване. Университетът има разработки в областта на научните ми и преподавателски интереси (Human-Computer Interaction, Ползваемост на потребителски интерфейс, Уеб и Мобилни технологии), включително голям брой докторанти, опитни преподаватели и изследователи, с които обмених практически опит. По време на мобилността проведох лекции и практически занятия със студенти бакалаври и магистри, включително работни срещи с представители на Professorship of Media Informatics, Professorship of Distributed and Self-organizing Systems, Professorship of Artificial Intelligence и изследователската група (звено към университета) CrossWorlds.

Имах възможността да се запозная и да обменя опит с колеги от различни националности, което допълнително обогати културните ми познания. Общувах със студенти и преподаватели от Сърбия, Казахстан, Индия, Сирия, Чили, Аржентина, Испания и др. Включително създадох много нови приятелства, които с удоволствие поддържам и до днес. В заключение, бих искала да добавя, че програма „Еразъм+“ е чудесна възможност за създаване на нови контакти и обмен на опит в мултикултурна среда, не само за представители на академичния състав, но и за служители и студенти.

 

Ст. Пр. Дорина Йосифова, Катедра Западноевропейски езици

През зимния семестър на академичната 2016/2017 г. Старши преподавател Дорина Йосифова беше на мобилност по програма „Еразъм+“ за преподаване във Висше училище по приложни науки, Вормс, Германия. По време на обмена тя изнесе две лекции и участва като втори асистент в две семинарни упражнения на специалностите Tourism and Travel Management и International Tourism Management.

Дорина Йосифова споделя: „Успях да набавя нови дидактически материали, което ще ми позволи в бъдеще да завърша окончателно работата по новия модул „Интеркултурни компетенции“, който подготвям за целите на обучение за второ езиково ниво. От обмена на мнения с немските ми колеги генерирахме идеи за разработване на модули за изучаване на специализиран език. Не на последно място обогатих своите познания за политиката на Европейския съюз в областта на висшето образование“.

 

Coming soon...

гл. ас. д-р Радан Мирянов, Катедра Статиситика и приложна математика

Мобилността бе проведена в периода 20 - 24 февруари 2017г. в Университет Лимерик, Ирландия. Целта бе обмяна на опит, изнасяне на семинари пред студентите и представяне на доклад пред голяма част от академичния състав на департамент "Статистика и приложна математика" на Университета Лимерик. Постигнатите резултати - изнесен научен семинар, посещение на лекции анализирането им, работни срещи и двустранни консултации, съчетани с преговори за продължаване и задълбочаване на контактите с колегите от Лимерик. Това е едно добро начало за бъдещо ползотворно сътрудничество за двете институции и могт да бъдат оценени положително именно в тази светлина. Възможностите за ИУ–Варна са неограничени и практически грудно изброими - от обмяна на опит и заимстване на ценни практики, през съвместна научна и публикационна дейност, до размяна на лектори за разнообразяване на учебен процес.

 

Доц. д-р Денка Златева, Катедра Стокознание

Доц. д-р Денка Златева осъществи мобилност по програма „Еразъм+“ през академична година 2015/2016, като посети Университет Лейда, Лерида, Испания. Доц. д-р Златева проведе лекции по дисциплината "Сензорен анализ" пред студенти от бакалавърска степен от специалност Food Science and Technology, като също така имаше възможността да запознае студентите с магистърска специалност International Business and Management, която се провежда в ИУ-Варна съвместно с Университета Нотингам Трент, Великобритания.

Доц. д-р Златева споделя: „Считам, че преподавателската мобилност по секторна програма „Еразъм+“ е чудесна възможност за разширяване на професионалните умения и компетенции, за установяване на дълготрайни и ползотворни взаимоотношения с колеги от други страни. Впечатлението ми е, че всички дейности между двете институции бяха добре координирани, а всички ангажименти от страна на отдел „Международно сътрудничество“ при ИУ-Варна бяха изпълнени акуратно и в срок“.

 

Coming soon...

Coming soon...

Coming soon...

Coming soon...

Доц. д-р Юлиан Василев, Катедра Информатика

Университетът в Uczelnia Jana Wyżykowskiego в Полковице (Полша) е сравнително малък като мащаб на постройките. Хората, които работят там, са приветливи и отзивчиви. Външният облик на една мобилност са лекциите и упражненията, които се провеждат. Значително внимание следва да се обърне на невидимата част от самата мобилност. Радушното посрещане от страна на преподавателите и административния персонал създават положително настроение за спокойна работа.

Освен преподавателска работа, бях поканен да участвам в съвместна публикация (доклад за конференция ECAI 2016 - International Conference – 8th Edition Electronics, Computers and Artificial Intelligence 30 June -02 July, 2016, Ploiesti, România). По време на престоя ми в Полковице работих с проф. Zdzislaw Polkowski, проф. Dariusz Zajac и един техен Еразъм студент от Румъния (Lidia Arnautu). Направихме съдържанието на доклада. Написахме част от него. Като се върнах в България, продължихме с писането му и до края на месец май бяхме готови с пълния текст на доклада.

Когато съм чел текстовете „Но събирайте си съкровища на небето, гдето молец и ръжда не ги изяжда, и гдето крадци не подкопават, нито крадат“ винаги съм се чудил за какви съкровища става дума. Сега мога да кажа. Професионализмът и отзивчивостта на колегите от Полковице, предложенията за екипна изследователска работа принасят духовни плодове – отлични колегиални отношения и съвестна публикация на конференция. Сборникът с доклади от конференцията ECAI 2016 е даден за индексиране в Scopus.

 

Гл.ас.д-р Мария Велева, катедра ИОТ

С Исабел Педроса, колега-преподавател от ISCAC – Coimbra Business School и наш любезен домакин

През април 2017 беше проведена преподавателска мобилност на преподаватели от Икономически университет - Варна, по програма Еразъм+, в която участваха гл.ас.д-р Катя Антонова, катедра ИУС, с цел обучение, гл.ас.д-р Анна Господинова, катедра ИУС, с цел обучение и гл.ас.д-р Мария Велева, катедра ИОТ, с цел преподаване.

Гл.ас.д-р Катя Антонова и гл.ас.д-р Анна Господинова се запознаха в детайли с организацията и изпълнението на учебния процес в университета, както и с организацията на работа на Международния отдел в него. Дискутирани бяха предизвикателствата и възможностите за развиване на сътрудничество в дългосрочен план.

Гл.ас.д-р Мария Велева изнесе курс от лекции на тема „Soft skills in management and culture differences” пред студенти от специалност „Бизнес-администрация“ в ISCAC – Coimbra Business School. Лекционният курс предизвика силен интерес, бяха обсъдени специфичните особености на меките умения в българския и португалския бизнес, беше проявен интерес към възможността за португалските студенти да посетят ИУ по програма Еразъм+ и да изучават дисциплините, преподавани по програма Еразъм+ в ИУ.

Кът от читалнята на библиотеката в ISCAC – Coimbra Business School

Проведени бяха  дискусии със студенти, състоя се и обмен на идеи за методи и подходи на преподаване пред чуждестранни студенти с колегите от ISCAC, в които активно се включиха и гл.ас.д-р Катя Антонова и гл.ас.д-р Анна Господинова.

В резултат на посещението се разкриха нови възможности за ИУ-Варна:  последващ обмен на преподаватели по програма Еразъм+ с ISCAC – Coimbra Business School (имайки предвид, че това беше първо посещение на наши преподаватели там); увеличаване броя на студентите от ISCAC – Coimbra Business School, посещаващи ИУ-Варна по програма Еразъм+; сътрудничество за създаване на съвместни учебни програми. Поради силния интерес за съвместно сътрудничество от страна на партньорите от ISCAC – Coimbra Business School, контактите и проектите за съвместна работа между двата университета имат потенциал да се развиват още по-ползотворно.

доц. д-р Теодора Запрянова, Катедра Статистика и приложна математика

Пристигнах в Сибиу, Румъния, на 25 май 2016 г. Там бях посрещната от проф. Ана Мариа Аку от Университет „Лучан Блага“. По време на престоя си в Сибиу участвах в 12-та Международна конференция по теория на апроксимациите и тяхното приложение на тема "On the Iterates of Continuous Linear Operators Preserving Constants and Jackson Type operators Gs,n".

Също така изнесох лекции и проведох дискусии със студенти от Факултет "Природни науки" в Университет „Лучан Блага“ на теми, засягащи Теорията на апроксимациите: Модули на гладкост и K-функционали, Разделени разлики и някои задачи от международни олимпиади по математика или университетски програми.

За участниците в конференцията бе организирана екскурзия до планинския курорт Палтинис и посещение в Национален музеен комплекс „Астра“. Напуснах Сибиу на 31 май 2016 г. Това е красив и старинен град, който е бил и Европейска столица на културата през 2007 г.

 

Доц. д-р Бистра Василева, Катедра Маркетинг

През летния семестър на академичната 2015/2016 г. доц. д-р Бистра Василева беше на мобилност по програма „Еразъм+“ с цел преподаване в Университет по земеделие и ветеринарна медицина в Тимишоара, Румъния. По време на обмена, който се проведе в края на месец май 2016 г. доц. д-р Василева изнесе курс, който включваше две лекции на тема „Маркетингови стратегии за изграждане и развитие на агроклъстерите“. Темата беше подбрана в съответствие с нивото на знания и умения на студентите, за които беше предназначена. Лекционната част от курса включваше представяне на предходни изследователски разработки в тази област. Студентите получиха задание за представяне на концепция за агроклъстер в област Тимиш. След дискусии с тях и проведена ролева игра, трите екипа представиха концепциите си.

На 27 май 2016 г. доц. д-р Бистра Василева участва в изследователски форум на международната конференция MakeLearn TIIM 2016 (Технически университет Тимишоара, Румъния). Участниците във форума обсъдиха предизвикателствата и възможностите за сътрудничество между изследователи и академични преподаватели по социални науки и инженерство.

 

Доц. д-р Гинка Димитрова, Заместник-директор Колеж по Туризъм, Ръководител Катедра Чужди Езици

През учебната 2015/2016 г., в периода от 18 до 24 април 2016 г., заедно с ас. Светла Недева посетих университета „Матей Бел”, Икономически факултет, катедра „Чужди езици и комуникация“ в гр. Банска Бистрица, Словакия с цел обмен по програмата „Еразъм+“ за преподавателска мобилност. Контактът със съответния отдел „Международно сътрудничество“ беше осъществен със съдействието на доц. д-р Ана Зеленкова – преподавател по английски език в университета „Матей Бел”, която посети Колежа по туризъм предходната учебна година отново по програма „Еразъм+“.

Бяха проведени работни срещи с ръководител катедра „Чужди езици” доц. д-р Spišiaková Mária. На тези срещи бяха обсъдени следните въпроси и проблеми: - Специфики на учебните програми по изучаваните чужди езици в Икономическия факултет на университета; - Негативното влияние на демографските фактори върху мястото и значението на чуждоезиковото обучение в учебните планове на факултета; - Възможности за научни изяви (участие в научни форуми) и публикационна дейност (в т.ч. в издания на Scopus и Web of Science) на членовете на катедрите; - Запознаване с издаваните в двете катедри помагала и учебници; - Насоки за съвместно сътрудничество и обмен на положителни практики в преподавателската дейност и научната сфера.

Заедно с ас. Светла Недева посетихме семинарно занятие по Интеркултурна комуникация на английски език. Това беше особено полезно като възможност за съпоставка на организирането и преподаването на учебната дисциплина в нашите две учебни заведения. Особено полезно бе и участието ни в научна конференция, организирана от Департамента по европейски културологични изследвания към Факултета за хуманитарни науки в Банска Бистрица и проведена на 21-24 април 2016 г. Участваха представители от Белгия, Франция, Латвия, Германия, Полша, България. Моето участие в конференцията беше с доклад на тема: „Межкультурные барьеры в туризме и вызовы современному образованию в сфере туризма“.

 

Гл. ас. Светла Недева, Катедра Чужди езици, Колеж по туризъм

През учебната 2015/2016 г. в периода 18 – 24 април 2016 г., заедно с доц. д-р Гинка Димитрова осъществихме посещение в Университет „Матей Бел”, гр. Банска Бистрица, Словакия, с цел преподаване и административен обмен, по програма „Еразъм+“ за преподавателска мобилност. Избрахме университета заради ползотворното му сътрудничество по програма „Еразъм+“ с Икономически университет-Варна и в частност с Колежа по туризъм. Преподавател доц. д-р Ана Зеленкова от Университет „Матей Бел” посети Колежа през 2015 г. в рамките на преподавателска мобилност; бяха осъществени съвместни дейности и задълбочени контактите с катедра „Чужди езици” в Колежа.

Първоначалните контакти за моето посещение и това на доц. д-р Гинка Димитрова бяха осъществени с доц. д-р Ана Зеленкова, преподавател по Английски език и Бизнес интеркултурна комуникация във Факултета по икономика, а официалните контакти се осъществиха с г-жа Алена Добротова, координатор по „Еразъм+“ в международния отдел на Университета в Банска Бистрица. Получихме пълно съдействие и формалностите по оформяне на документацията бяха изпълнени своевременно и много ефективно. По време на работната седмица имахме пълното съдействие на приемащата институция да се включим в академичния и социален живот на Факултета по икономика, който беше наш домакин.

Много положително за успешното ни посещение бе предложението да съчетаем периода на мобилността с международна конференция.

Бяхме поканени да участваме с доклади и в Международна конференция на Department of European Cultural Studies, Faculty of Arts, MBU in Banská Bystrica, в периода 21-22 април 2016 г. Бе осигурено участието и на други международни преподаватели от страни като Белгия, Франция, Латвия, Германия, Полша, България.

Всички колеги бяха ангажирани в организацията на Международната конференция и международните преподаватели се чувствахме добре приети в живота на академичната общност на университета. Международните Еразъм+ студенти ползваха спокойно английски език и бяха силно ангажирани в проблемите на икономиката и интеркултурна комуникация в международна среда с различен ракурс към проблемни ситуации. Организираната за чуждестранните делегати пешеходна обиколка из стария град и посещение до обект, паметник на ЮНЕСКО бе чудесен завършек на академичната седмица на обмен и задълбочаване на сътрудничеството между двете институции.

 

Coming soon...

Coming soon...

Coming soon...

Coming soon...

Coming soon...

Ст. Пр. Кръстана Иванова, Катедра Западноевропейски езици

Икономически университет-Варна предлага на входящите Еразъм+ студенти чудесна възможност за обучени и придобиване на житейски опит. Достатъчно е просто да чуем отзивите на бивши Еразъм+ студенти, които са се превърнали в своеобразни посланици на университета. Един от тях е и Мартин.

Мартин бе мой студент по програма „Еразъм“ през 2007 г. и двамата бяхме изключително щастливи от възможността да се срещнем отново, този път в Чешкия земеделски университет в Прага, по време на мобилността ми с цел преподаване по програма „Еразъм+“. Мартин, или по-точно инж. Мартин Козак, който е от Словакия, вече живее в Прага, работи в Международния офис на университета и преследва мечтата си за докторска степен.

Мартин е активен поддръжник на Икономически университет-Варна и за мен бе удоволствие да разбера колко успешно рекламира ИУ-Варна пред студентите на Чешкия земеделски университет, които проявяват интерес към програма „Еразъм+“.

Във Факултета по икономика и математика на Чешкия земеделски университет в Прага учат 14 000 студенти и учебното заведение може да се похвали с голяма международна общност. Факултетът е чудесна среда за обучение, тъй като предлага впечатляваща програма за англоговорящи студенти, в която се акцентира върху обучението по чужди езици, включително и по китайски. Ключова част от нея са т. нар. „учебни блокове“, при които редовните часове биват прекъсвани, за да могат студентите да посетят модули, които се преподават от гостуващи лектори от университети в Северна Америка, Великобритания, Ирландия, Португалия и др.

Университетът е разположен удобно в покрайнините на Прага и предоставя уникална възможност да се насладите на спокойствието и тишината на природата, като в същото време е на 20 минути от разкошната старинна част на Прага.

 

Ст. пр. Маргарита Генова

I visited the Private University College of Economic Studies in Prague in May 2016. It was my first teacher mobility under ERASMUS + program but it proved to be worth the effort and time spent on preparation of lectures and materials for the mobility.

The Private University College of Economic Studies, Ltd. (hereafter "PUCES" ) is a non-university independent (private) tertiary education institution offering accredited undergraduate and Master´s study programmes (as well as lifelong learning schemes) and carrying out associated scholarly, research and developmental activities. It is a partner university under ERASMUS+ teacher and student mobility program.

During my visit, I had meetings with interesting colleagues with whom we discussed contemporary topics connected with the state of higher education, educational and training issues and teaching methods. I also had the opportunity to teach classes to language groups at A2-B1/ B1-B2 level. I wish we (language teachers) could also share their academic autonomy in terms of designated language rooms equipped with necessary teaching aids and facilities, reliable internet connection and multi-media projectors where we could welcome different groups of students on a daily basis instead of moving incessantly from one building to another and from room to room.

My observations on students and academic staff relationships are quite positive as these are based upon immediate feedback and informal communication. The positive and relaxed atmosphere helps increase students motivation but what really matters is that teachers take into account and respond to individual students' needs. My colleagues demonstrated good expertise and excellent professional skills. Last but not least, there is a counselling centre in situ, offering advice in academic, psychological and legal matters.

Prague is a wonderful city to visit and live in at any time of year.

 I would like to express my gratitude and appreciation to Mrs. A. Cernakova , Dr. Karel Helman and RNDr. Vladimír Přech for their help and guidance throughout my Erasmus+ mobility visit at Soukromá vysoká škola ekonomických studií.

PUCES received the state permission to operate an independent non-state institution of higher education on the basis of its accredited curriculum in August 2000 and the first academic year started in February 2001. Despite its short history, the college has established a good reputation, having graduated hundreds of successful students so far. The accreditation of a follow-up master’s degree  programme in 2009 marks the beginning of the next stage of PUCES development. It is a partner university under ERASMUS+ teacher and student mobility program.

 

Coming soon...

Coming soon...

Coming soon...

Гл.ас.д-р Мария Велева, катедра ИОТ

ВЗАИМНИ ПАРТНЬОРСКИ ВИЗИТИ НА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ ИУ-ВАРНА И УНИВЕРСИТЕТ „ЮЖНА ДОЛИНА“, КЕНА, ЕГИПЕТ

През 2017г., на основата на съвместен научно-изследователски проект между гл.ас.д-р Мария Велева, катедра ИОТ, и доц.д-р Алаа Мохамед, ръководител катедра „Бизнес-Администрация“ и Заместник Декан на „Търговския Факултет“ на Университет Южна долина, Кена, и по инициатива на двамата преподаватели, бе сключен договор за сътрудничество между двата университета по програма Еразъм+. През учебната 2017/2018 за първи път бе осъществена преподавателска мобилност по програма Еразъм+ между двата университета, като във връзка с изследването си двамата преподаватели посетиха съответния партньорски университет.

По време на визитата си в ИУ-Варна през март, 2018г., доц. Алаа Мохамед изяви желание да се срещне със Заместник-Ректора по учебната работа, проф. д-р Евгени Станимиров, за да почерпи опит в организацията и провеждането на учебния процес и изпитните сесии в нашия университет. По време на разговора му с проф. д-р Евгени Станимиров стана ясно, че тежкият и муден процес на проверка на изпитните работи в университета Южна долина (където стандартно, резултатите от изпитите се обявяват 2 до 3 месеца след изпита), поражда множество конфликти и напрежение - както сред студентите, така и сред преподавателите. Университетът в Кена е държавен, има 24 факултета, няколко кампуса в съседни градове и 44 000 студенти. Натовареността на преподавателите е голяма,  работната седмица е шест-дневна и често лятната им отпуска се състои от едва 10-тина дни, защото след приключване на учебната година те задължително остават на разположение на университета, за организирането и изпълнението на различни административни задачи. Явна става необходимостта от реорганизация на изпитния процес така, че той да не отнема такъв голям времеви период.

Среща на доц. д-р Алаа Мохамед с проф. д-р Евгени Станимиров, Заместник Ректор по учебната работа в ИУ-Варна и с доц. д-р Мария Станимирова, ръководител мрежа UEBN

В тази връзка гостът посети Тестовия център и остана силно впечатлен от срещата си с Директора на ЦИПНИКТ.

Среща на доц. д-р Алаа Мохамед с Директора на ЦИПНИКТ, г-н Георги Зеленков

Г-н Георги Зеленков запозна подробно доц. Алаа Мохамед с възможностите за приложение на най-съвременните информационни и комуникационни технологии в учебния процес на ИУ-Варна, с които разполага Центъра.

Гостът прояви жив интерес и към платформата за пряка връзка с бизнеса, UEBN, към Кариерния център на университета, а доц. д-р Мария Станимирова бе така любезна да отдели време, въпреки голямата си натовареност, и да го запознае с предимствата и възможностите, които платформата дава за осъществяването на пряка връзка между университета, студентите и хората от бизнеса. Накрая доц. Алаа Мохамед се срещна и с Декана на Факултет „Управление“, проф. д-р Стоян Маринов. Обсъдени бяха някои основни моменти от организационния процес на ръководството на факултетите, като бяха споделени и стандартни и за двете страни проблеми в работата.

Среща на доц. д-р Алаа Мохамед, Заместник Декан на Търговския Факултет и ръководител катедра „Бизнес Администрация“, Университет Южна долина, с проф. д-р Стоян Маринов, Декан на Факултет „Управление“  при ИУ-Варна

Работата по сключването на договора по „Програма Еразъм+“, уточняването на всички детайли по пребиваването на двамата преподаватели в партньорския университет и осигуряването на бърза и своевременна обратна връзка в ключови моменти, беше осигурена от професионалния екип на отдел „Международно сътрудничество“, в лицето на д-р Невена Добрева, ръководител на отдела, както и на Дарина Иванова, организатор мобилности „Програма Еразъм+“.

Доц.д-р Алаа Мохамед беше радушно посрещнат от екипа на отдел „Международно сътрудничество“ и от Ръководителя на отдела д-р Невена Добрева

Веднага след визитата на египетския колега в ИУ-Варна, през април, 2018г. се осъществи и визитата на гл. ас. д-р Мария Велева в университета Южна долина, Кена.

Пред основната сграда на университет Южна долина, град Кена

На място беше осъществена работа по предварително съставения ни план за научно-изследователска работа с доц. д-р Алаа Мохамед. Домакините любезно организираха няколко срещи, с цел проучване на възможностите за сътрудничество. На срещата ми със Заместник Ректора по учебната работа беше изказано желание от негова страна за проучване на възможностите за създаване на съвместна магистърска програма между двата университета и трети страни, които са в процес на търсене.

Среща със Заместник Ректора по научно-изследователска работа и следдипломна квалификация (в средата) и Заместник Ректора по комунални услуги и поддръжка, Университет Южна долина, гр.Кена

При посещението ми на Факултета по туризъм, намиращ се в гр. Луксор имах среща с Декана на този факултет и колеги - преподаватели, показаха ми материалната база за обучение на студентите по туризъм, както и обсъдихме възможността за съвместна научно-изследователска работа между катедра „Икономика и организация на туризма“ при Икономически университет-Варна и Факултета по туризъм към Университет Южна долина, Кена, Египет.  

В учебния музей на Факултета по туризъм към Университет Южна долина, гр.Кена, в кампуса в Луксор: с колега - преподавател по екскурзоводство и Декана на Факултета - проф. Сабрин (в дясно)

Заедно с това се осъществиха и няколко неформални срещи със студенти в академична среда, които ми помогнаха да представя културата и историята на България пред тях. Изявено беше желание от страна на студентите за по-близки контакти и сътрудничество, както и за проучване на възможността за създаване на съвместни програми за обмен на студенти.

С колеги - преподаватели по счетоводство от Търговския факултет, Университет Южна долина, гр.Кена

Въпреки радушния прием на домакините от Египет, редно е да спомена и за наличието на доста напрегната военна обстановка в страната - по време на визитата ми в Египет беше в сила едногодишно извънредно положение, наложено поради зачестилите през 2017 г атентати срещу християни (коптски църкви и храмове, нападения над туристи в затворени туристически комплекси и автобуси). Следва да се отбележи още, че в северозападната част на страната се водят редовни военни действия с радикализирани ислямистки групировки и това обяснява разполагането на военни патрули на всеки 500 м по пътищата и в самите градове, както и засиленото военно присъствие навсякъде. На сайта на Външно Министерство на РБ има подробна информация за обстановката в страната, която се актуализира редовно.

https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/egypt

https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/situatsionen-tsentar/riskove-sigurnost

Извънредното положение се отмени през май, 2018г., но съветът ми е, въпросната информация да се чете внимателно и препоръките на Външно Министерство да се изпълняват стриктно. И не на последно място: Египет е сред 10-те най-опасни за жени държави:    https://www.vesti.bg/sviat/10-te-naj-opasni-za-zhenite-dyrzhavi-6083866

Жените трябва да избягват излагането на показ на голи части от тялото и дълбоки деколтета на дрехите. Препоръчва се носенето на панталони или дълги рокли/поли, както и дрехи с дълги ръкави. Освен от уважение към местните културни и религиозни норми на поведение дрехите, които закриват тялото, предпазват и от силното слънце.

 

Ст. пр. Анета Стефанова, Катедра Западноевропейски езици

През март 2016 г. посетих Mumbai Business School – асоцииран партньор по програма „Еразъм +“. Това е един нов, малък (само 160 студенти), но динамично развиващ се университет. При управлението и развитието му се прилагат успешни бизнес стратегии – позициониране в ниша (първият „зелен“ университет на Индия), акцент върху успешната реализация на възпитаниците му (постери с техни снимки и постижения навсякъде из сградите), залагане на традициите (портрети и послания на индийски диховни лидери). В университета, който е разположен в отдалечен кампус (100 км от Мумбай), функционира реална борса, в която студентите могат да придобиват умения в търговията на акции, като единствено последната стъпка – бутона за извършване на плащането, се контролира от Директора на учебното заведение. Освен това, предвид наличието на достатъчно земя на кампуса, е организирано малко стопанство, управлявано от студентите – те решават какво да засадят, как да се грижат за посевите и къде да реализират продукцията, при което получават реални знания и умения за развитието на един конкретен бизнес.

По време на посещението ми в Mumbai Business School изнесох няколко интерактивни презентации на тема „Междукултурни аспекти на бизнес комуникацията“, в които местните студенти се включиха активно при решаване на казуси и обсъждане на проблеми. Обучението в средните училища и университетите в Индия се води изцяло на английски език, така че повечето студенти притежават много добри езикови умения. От своя страна, „журналистите“ от студентската телевизия ме интервююираха във връзка с мобилността и зададоха въпроси, свързани с обучението по бизнес и чужди езици.

В рамките на визитата по програма „Еразъм +“, която осъществихме заедно със ст.пр. Диана Митева, се срещнахме с целия преподавателски състав на университета, пред който представихме ИУ-Варна, както и нашите идеи за сътрудничество между студенти и преподаватели от двата университета.

Икономически университет – Варна беше посетен от двама представители на Mumbai Business School през летния семестър на 2015-16 академична година.

 

Ст. пр. Диана Митева, Катедра Западноевропейски езици

Старши преподавател Диана Митева реализира Еразъм + мобилност с цел обучение в Световно бизнес училище - Мумбай, Индия през летния семестър на академичната 2015/2016 г., като представи в последователни дни пред студенти бакалаври и магистри програмите на специалности на английски език в ИУ-Варна, бакалавърска и магистърска степен, както и организацията на обучението за Еразъм студенти в рамките на ИУ-Варна.

Осъществени бяха няколко срещи с академичното ръководство и преподавателския състав. Диана Митева споделя: „С доц. Панум Агарвал разменихме програми по бизнес комуникация и бизнес английски език и очертахме възможности за съвместни интернет-базирани студентски проекти между двата университета, които да дадат глобална перспектива на студентите при обучението им в междукултурна бизнес комуникация“.

Отказ от отговорност за използване във всички комуникационни материали

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.