Икономически университет – Варна

Връчени бяха годишните награди от „Фонд за подпомагане на талантливи студенти“ в ИУ-Варна

На тържествена церемония в Икономическия университет във Варна на 16.05.2023 г. бяха връчени ежегодните финансови награди на “Фонд за финансово подпомагане на талантливи студенти" към Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии.

Фондът е учреден преди девет години от Георги Зеленков и проф. д-р Аврам Ескенази с благородната цел да подпомогне професионалното израстване на студенти от специалностите на ИУ –Варна, с доказани качества и постигнати резултати в сферата на тяхното обучение.

Традиционно бяха връчени три поименни награди:
1. Поименна награда „Моис и Илко Ескенази“. Наградата е учредена от проф. Аврам Ескенази, основател на секция Софтуерни технологии към Института по информатика и математика при БАН, дългогодишен преподавател в Икономически университет - Варна и носител на награда за високи постижения в науката - „Проф. Цани Калянджиев” и се връчва ежегодно от 2014-та година в чест на неговите баща и брат. Моис и Илко Ескенази са свързани не само с историята на университета, но и с историята на град Варна. Наградата се дава за висок успех от следването и открояващи се изяви в областта на "Информатиката". 
2. Поименна награда „Никола и Владимир Попови“, която се връчва ежегодно от 2020 година на студенти, открояващи се с изяви в областта на правото. Наградата се осигурява от дарения на семейство Попови в памет на Никола и Владимир Попови, изявени адвокати и академични дейци в миналото на Варна.
3. Поименна награда „Йордан Симеонов Йорданов“
, деец в областта на икономиката и търговията и отличен възпитаник на Икономически университет - Варна в периода 1951 – 1956 г., признат счетоводен ръководител на големи национални и интернационални търговски предприятия. Наградата е основана, благодарение на г-жа Моника Георгиева, внучка на Йордан Симеонов Йорданов и е предназначена да подпомогне следването на изявени студенти от ИУ-Варна в област „Икономика и управление на търговията и услугите". 

Други две награди връчва Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ) от „Фонд за подпомагане на талантливи студенти“ на студенти с отличен успех и достижения в информационните и комуникационни технологии, за да развият своя талант и да ускорят професионалното си израстване. Дарения са осигурени от компании Flat Rock Technology и MyPOS. И една специална награда „Дигитален маркетинг“ за студенти в областта на „Маркетинга“, дарението за която е  направено от компания iCard.

Средствата се набират единствено от дарения и се изразходват само за награди. Те са финансови, връчват се ежегодно на студенти, номинирани след специална селекция от Експертния съвет на Центъра.

  1. Лауреат на годишната поименна награда „Никола и Владимир Попови“ с постижения в област „Право“ е Павлин Георгиев Димитров, 3 курс, спец. „Съдебна администрация“. Той получи и чек на стойност 1000 лв. 
  2. С годишната поименна награда „Йордан Симеонов Йорданов“ в област „Икономика и търговия“ бе удостоена Радослав Пламенов Рачев, 4 курс, спец. „Икономика и търговия“. Той получи и чек на стойност 2000 лв.
  3. Годишната поименна награда „Моис и Илко Ескенази“ и чек в размер на 1000 лв. се връчи на Ивиана Савкова Христова, 5 курс, спец. „Информатика и компютърни науки“.
  4. Награда „Дигитален маркетинг“ и чек на стойност 1000 лв. се присъди на Емануел Мариянов Тонев, 4 курс, спец. „Дигитални медии и ПР“
  5. Четири награди на ЦИПНИКТ в общ размер на 2 600 лв. се връчват на студенти, обучаващи се в областта на информатиката, а именно:
    • Първа награда на ЦИПНИКТ и чек на стойност 800 лв. се връчи на Силвия Пламенова Момчева, 3 курс, спец. „Информатика и компютърни науки“
    • Втора награда на ЦИПНИКТ и чек на стойност 800 лв. получи София Ивайлова Иванова, 3 курс, спец. „Мобилни и уеб технологии“, 4 курс, спец. „Информатика и компютърни науки“
    • Трета награда на ЦИПНИКТ и чек на стойност 500 лв. се връчи на Карина Владимировна Панчул, 4 курс, спец. „Мобилни и уеб технологии“
    • Четвърта награда на ЦИПНИКТ и чек на стойност 500 лв. получи Ерсин Мехмед Хюсеин, 5 курс, спец. „Мобилни и уеб технологии“

Кандидатите се селектират по специална процедура от Експертния съвет на Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии. Наградите се връчиха на специално тържество в Аулата на университета.

Гледайте видео от събитието

 

17 май 2023



Подобни