Икономически университет – Варна

Предизвикателствата и потенциала за приложение на изкуствения интелект дискутираха експерти от ИУ – Варна и КФН

На 10 и 11 септември 2020 г. в електронна среда се проведе двудневна SUP-TECH сесия за обмен на знание между експертите на Икономически университет – ВарнаКомисията за финансов надзор, посветена на изкуствения интелект, пазарния риск и робо-консултирането.

Събитието е втората от общо три сесии за обмен на знание, посветени на темите за големи данни (2019 г.), изкуствен интелект (2020 г.), блокчейн (предстои). SUP-TECH сесиите се провеждат в рамките на проект FIN-TECH „A FINancial supervision and TECHnology compliance training programme“, финансиран по програма HORIZON 2020, в който ИУ – Варна и КФН представят България.

По време на сесията от първия ден, дискусията беше посветена на стратегиите за управление на портфейла, предизвикателствата и предимствата на Robo Advisory и прилагането на изкуствен интелект за Robo Advisory. Презентации изнесоха доц. д-р Силвия Парушева и гл. ас. д-р Янка Александрова (катедра „Информатика“), доц. Недялко Вълканов, (катедра „Финанси“).

Вторият ден от сесията за споделяне на знания беше посветен на представяне на пазарния риск, зоните на суверенния риск в Европа по време и след дълга, както и на съществуването или липсата на връзка между криптовалутите и Forex. Презентации направиха гл. ас. д-р Любомир Любенов и гл. ас. д-р Димитрия Карадимова (катедра „Статистика и приложна математика"), доц. д-р Недялко Вълканов (катедра „Финанси“). Участваха и доц. д-р Силвия Парушева и гл. ас. д-р Янка Александрова (катедра „Информатика“), докторант Петър Димитров (катедра "Информатика").

Събитието предизвика голям интерес сред представителите на КФН - в него участваха над 20 специалисти и експерти от различни отдели и отдели на комисията. Изключително интересната програма провокира дискусии и интерес към стратегиите за управление на портфейла и по-специално Robo съветниците. Правните предизвикателства също бяха представени и подробно описани. Друга основна тема на дискусия беше търсенето на модели обясним изкуствен интелект и тяхната оценка от гледна точка на регулатора.

15 сеп 2020



Подобни