Икономически университет – Варна

Официално започна новата академична 2023/2024 година в Икономически университет – Варна

Новата академична 2023/2024 година в Икономически университет – Варна беше открита официално с тържествена церемония на 14.09.2023 г. В приветственото си слово ректорът проф. д-р Евгени Станимиров отправи множество пожелания към младите хора, които се довериха на  първото висше икономическо училище в България, за да бъдат обучавани в него: „Скъпи, студенти, по време на следването си със сигурност ще срещнете препятствия …Те карат едни хора да се откажат, други да се пречупят, а трети да укрепнат. Това е въпрос на характер, хъс, цели… Опитайте да познаете кой ще има по-голям успех – отказалият се или борещият се!? Вероятно ще разберете, че негативният опит ни дава рамките и ориентация какво не трябва да правим, пази ни да не допуснем нови грешки… Обаче колелото на историята се задвижва от позитивния опит, защото той налива гориво в резервоара на прогреса, амбицира, мотивира, кара ни да търсим съмишленици и да мащабираме идеите си. И все пак всичко зависи от основните участници в тези процеси – хората. Какво би станало ако Едисон се беше отказал след 20-ия или след 1 000-ия неуспешен опит да изобрети електрическата крушка? Кой знае!? Но той открива поне  2000 начина как не се прави електрическа крушка. Това е реалният свят – той е различен за всеки от нас и е онова, което е в съзнанието ни.

Скъпи първокурсници, днес ще получите много съвети. Бъдете сигурни, че те са резултат от искрена загриженост към вас. Но реализацията им ще бъде ваш ангажимент. Рискът от понасяне на последствията също ще е ваш. Надявам се възможно по-рано да се убедите, че успехът е начин на мислене, а не цел или дестинация. Той е работа, а работното време е 24/7/365. Успехът е бавен процес и отказването ви няма да го ускори. За постигане на успех никой не ни е длъжен. Като деца всички сме чели приказки, в които накрая доброто побеждава и всички заживяват весело и щастливо до края на живота си. Това е практически невъзможно! Успехът не е еднократен и необратим акт. Той е в режим 24/7/365.“

Водещ на тържествената церемония беше зам.-ректорът по учебна дейност и осигуряване на качеството доц. д-р Силвия Благоева. Официални гости на събитието бяха Иван Портних – кмет на Община Варна; доц. д-р Андрияна Андреева  – областен управител на област с административен център Варна; д-р Илин Димитров – секретар по култура, образование и туризъм на Президента на Република България; проф. д-р инж. Лиляна Вълчева – председател на Националния браншов синдикат "Висше образование и наука", КНСБ; от името на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан – свещеноиконом Георги Стоименов; Левон Хампарцумян – председател на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите, доктор хонорис кауза на ИУ – Варна; Лилия Христова – директор на Дирекция "Образование и младежки дейности" в Община Варна и член на Съвета на настоятелите на ИУ – Варна; академичното ръководство на ИУ – Варна; ректори на висши училища, районни кметове, бивши ректори на висшето училище, студенти и родители.

Ректорът проф. Станимиров връчи почетна грамота и плакет на проф. д-р инж. Лиляна Вълчева – председател на Националния браншови синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ, за дългогодишното ползотворно сътрудничество, подкрепа и принос към развитието и дейността на системата на висшето образование в България.

От името на първокурсниците слово произнесе Андония Костова – 1 курс, специалност „Бизнес и мениджмънт (с преподаване на английски език)“, приета с максимален бал 24. „Днес ние ставаме част от 103-годишната история на Икономически Университет – Варна. Опирайки се на дългогодишния опит и традиции, вярвам, че ще успеем в следващите 4 години да утвърдим успехите и представим в добра светлина ценностната система на университета. Важно е да запомним и съхраним в себе си една от основните ценности, свързани с познанието. Следвайки мисълта на Аристотел “Съвсем не подобава на свободния и издигнат в духовно отношение човек да търси навсякъде полезното.”, може да достигнем до заключението, че човек не трябва да се образова само заради ползата и получаването на много други знания, а за да помага на обкръжаващите го и да допринесе за общия благодат.“ – заяви Андония Костова.

Тържеството завърши с празничен концерт на представителния камерен оркестър към НУИ „Добри Христов“ – Варна.

След тържествената церемония първокурсниците получиха своите студентски книжки. Икономически университет – Варна посреща академичната 2023/24 г. със 100 процента заети места по държавна поръчка. Кандидатстващите във висшето училище бяха значително повече от определената квота. За най-предпочитаните специалности се конкурираха над 10 – 12 кандидат-студенти за едно място.

Най-желаните специалности на ранен прием са: „Дигитални медии и ПР“, „Счетоводство и одит“, „Информатика и компютърни науки“, „Икономика и търговия“ и др. При основния прием сред най-желаните специалности са: „Маркетинг“, „Международни икономически отношения“, „Финанси“, „Логистика“ и др. В дистанционна форма на обучение най-търсени са специалностите „Икономика и търговия“, „Финанси“ и „Индустриален бизнес и предприемачество“. Сериозен интерес има и към специалностите с преподаване на английски език „Бизнес и мениджмънт“ и „Международен бизнес“.

Тази година в 4 европейски висши училища, сред които е Икономически университет – Варна, стартира нова международна магистърска програма за съвместна четворна диплома. Интегрираната магистърска програма „Междукултурен бизнес – Магелан“ е с двугодишен курс на обучение, разработена е съвместно и ще се прилага от четири различни европейски университета: Икономически университет, Катовице (Полша); Университет Дебрецен (Унгария); Икономически университет – Варна (България); Университет „Кардинал Херера“, Валенсия (Испания).

Постоянното подобряване, обновяването и модернизирането на наличната образователна инфраструктура с цел осигуряване на комфортна и споделена качествена среда за обучение на младите хора са сред приоритетите и текущите успехи на ИУ – Варна, който вече е асоцииран партньор в Европейски университет INVEST: "INnoVations of REgional Sustainability: European UniversiTy Alliance", финансиран по програма „Еразъм +“. В него участват 7 висши училища от Словакия, Финландия, България, Гърция, Испания, Италия и Франция.  Европейските университети са транснационални алианси от висши училища, които развиват дългосрочно структурно и стратегическо сътрудничество за постигане на амбициозна визия за новаторско, конкурентно и привлекателно европейско пространство за образование и научноизследователска работа.

В първия учебен ден официално беше открит и „Еразъм+“ кът. Поредното споделено пространство за отдих и самостоятелна работа на студентите в уютна, неформална обстановка се намира на 3 етаж в академичната сграда. Инициативата и реализацията са дело на служителите в отдел „Международно сътрудничество“. Използваните средства за осъществяването й са от перо “Организационна подкрепа” на проект 2020-1-BG01-KA107-078073.

Една от целите на споделеното пространство е популяризиране на възможностите за обучение и професионална подготовка, които програма „Еразъм+“ предоставя на студентите. Икономически университет – Варна е едно от първите висши училища в България, които работят по програма „Еразъм+“ от 2004 г. Към момента университетът си партнира с над 300 висши училища от целия свят.

14 сеп 2023



Подобни