Икономически университет – Варна

Икономически университет – Варна празнува 103-ата си годишнина

Икономически университет – Варна тържествено отбеляза 103-ата годишнина от основаването си на 14 май 1920 г. Официалното тържество се състоя на 15.05.2023 г. в аулата. Бяха връчени академичните отличия "Студент на годината", "Докторант на годината" и „Успешно реализиран студент на Икономически университет – Варна“.

Сред официалните гости на празника бяха кметът на Община Варна Иван Портних, областният управител на област с административен център Варна Марио Смърков, Даниел Парушев – председател на Националното представителство на Студентските съвети, Негово благоговенство свещеник Стойко Стойков – от името на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, които отправиха приветствия. Тържеството уважиха също: Емил Радев – член на Европейския парламент, доц. д-р инж. Медиха Мехмед-Хамза – народен представител в 49 Народно събрание, Коста Базитов – зам.-кмет на Община Варна, Лилия Христова – директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна и член на Съвета на настоятелите на ИУ – Варна,  кметът на район "Одесос" Георги Недев, Ирена Радева – директор на РУО на МОН, академичното ръководство, ректори на ИУ – Варна в предходни мандати, ръководители на съдебни институции, партньори от бизнеса, ректори на висши училища, директори на училища, преподаватели, служители, студенти. Бяха получени и множество поздравителни адреси по повод събитието.

Водещ на тържеството беше доц. д-р Силвия Благоева – зам.-ректор по учебна дейност и акредитация.

В приветственото си слово ректорът проф. д-р Евгени Станимиров поздрави присъстващите за празника и се обърна към студентите: „Скъпи студенти, събитието предполага да ви дам и няколко съвета. И понеже денят е особен, ще използвам една специална буква, която няма начало и край и символизира вечния кръговрат и стремеж за усъвършенстване – буквата „О“. С тази буква започва всеки от съветите, които ще адресирам към вас:

  • Оправдания – не се оправдавайте със ситуациите, в които изпадате или с хората, които пречат да реализирате целите! Запомнете, че животът възнаграждава усилията, а не оправданията!
  • Ограничения – освободете се от всички неща, които пречат да разгърнете вашия потенциал и да работите за случване на мечтите си!
  • Отговорност – поемайте пълна отговорност за това, което ви се случва! От вашите действия или бездействия зависят както успехите, така и неуспехите.
  • Осмисляне и осъзнаване – бъдете хора със смисъл в помислите и действията; устойчиви и оставящи следи.
  • Отношение – то е в основата на всичко, което правите в момента и което ви предстои да сторите в следващите десетилетия. Имайте нужното отношение към себе си, към другите, към родината и към онова, което правите.
  • Образование и обучение – стремете се да придобивате нови знания, защото светът се развива – или се учим или изоставаме, а вие не можете да си позволите да изоставате!
  • Оценяване – справедливо оценявайте собствените си постижения и тези на другите хора.

Следвайте тези прости правила и със сигурност ще започнете да променяте света!“

Проф. Станимиров връчи академичните отличия, които по традиция се присъждат по повод празника на Икономически университет – Варна. „Студент на годината“ в ОКС „бакалавър“ за 2022 г. е Жак Семизов – 3 курс, специалност „Счетоводство и одит“, а в ОКС „професионален бакалавър“ е отличена Геновева Генова – 3 курс, специалност „Мениджмънт на туризма и свободното време“. „Докторант на годината“ е Косьо Владимиров.

За първи път бяха присъдени академичните отличия „Успешно реализиран студент на Икономически университет – Варна“ в три категории:

  1. "Бизнес администрация" – Максим Кочнев. Завършил с отличие ОКС "бакалавър" и ОКС "магистър" в катедра „Финанси“. Сертифициран финансов анализатор (CFA Chart holder) От CFA Institute от 2015 г. Заема ключови ръководни длъжности в организацията MyPos: Изпълнителен директор на „Майпос Технолоджис“ АД – дружество с над 300 души персонал в София и Варна с нетни приходи над 100 млн. Лева за 2022 г. Според българската финтех асоциация това е 3-ата най-голяма финтех организация за 2022 г. 
  2. "Предприемачество" – Красимир Станев. Завършил специалност „Икономическа информатика“. Той е Старши консултант в САП Финанси с повече от 20 г. опит в различни компании, занимаващи се с внедряването на САП системи, включително в производителя на софтуера SAP SE. От август 2013 г. е собственик на фирма „КГС Консълтинг Сървисис“. Работи на българския и международния пазар. Клиенти на компанията са Emag, Sopharma, Generali, IBM и др. 
  3. "Политика и държавна администрация" – Бюлент Дахилов. Завършил ОКС "бакалавър" в специалност "Икономическа информатика" през 1997 г. В момента е директор на дирекция „Административно и правно обслужване“ в Община Кубрат. Участвал е в редица проекти и конференции като: Проект "Предоставяне по електронен път на качествени, икономически, ефективни и леснодостъпни административни услуги на гражданите и бизнеса", награден от Министерството на държавната администрация; проект "Локален Интернет портал – концепция за осигуряване на дейността на общинската администрация. Фондация за прозрачни регламенти връчва приза "Най-добра общинска администрация" през 2008 г. на Община Кубрат.

След тържествената церемония се състоя изискан празничен концерт с участието на представителния камерен оркестър на Националното училище по изкуства „Добри Христов“ – Варна, чиято програма беше специално подготвена за празника на ИУ – Варна. Ректорът проф. д-р Евгени Станимиров връчи почетна грамота на директора на училището Румяна Петрова за вдъхновяващото партньорство и яркото присъствие в университетския културен календар; за изкусното одухотворяване на средата, в която се обучават младите хора; за всеотдайното обгрижване на талантливите деца в България.

За всички съпричастни към празника беше осигурена възможност да проследят тържеството онлайн в университетския YouTube канал.

15 май 2023



Подобни