Икономически университет – Варна

Икономически университет – Варна бе инициатор и съорганизатор на първия по рода си научен форум между български и турски университети

Икономически университет – Варна бе съорганизатор на първия по рода си научен форум на тема „Възможности за международни научни изследвания и сътрудничество между български и турски университети“. В седмицата 25 - 28 април 2023 г. в гр. Анкара бе проведен първият по рода си научен форум между български и турски университети. Инициативата бе подпомогната от посолството на Р България в Р Турция. Организатори на форума бяха Икономически университет – Варна, Анкарския университет и Университет „Башкент“. Специални гости на форума бяха Н. Пр. Ангел Чолаков – посланик на Р България в Р Турция и министърът на туризма на Р България д-р Илин Димитров. По време на форума бяха обсъдени възможности за сътрудничество, както в научен аспект, така и по програма „Еразъм+“.

Официалното откриване на събитието се проведе в конферентната зала АТАУМ при факултета по Комуникации на Анкарския университет. На откриването на събитието присъстваха министърът на туризма на България д-р Илин Димитров, посланикът на България в Анкара Н. Пр. Ангел Чолаков, ректорът на Анкарския университет проф. д-р Неждет Юнювар, ректорът на Университета Башкент проф. д-р Халдун Мюдеррисоглу, заместник-ректорът по интернационализация на Икономически университет – Варна доц. д-р Радан Мирянов, както и декани, преподаватели и служители от 9 български и 16 турски университета.

Проф. д-р Абдулрезак Алтун, декан на Факултета по комуникации на Анкарския университет откри форума, подчертавайки в речта си, че събитието бе реализирано благодарение на отличното сътрудничество между ИУ – Варна, Анкарският университет и Университет „Башкент“. Проф. д-р Абдулрезак Алтун също така благодари на Евгени Райчев ръководител на отдел Международно сътрудничество при ИУ – Варна и на Селвет Ниязиева за идеята за подобен форум и цялостната им организация и координация на събитието. В своето слово министър Димитров заяви, че според него подобни семинари ще засилят още повече традиционно добрите взаимоотношения между двете страни, както и вярва, че ще има повече студенти от Турция в България и повече студенти от България в Турция в идните години. Д-р Илин Димитров добави, че следващото издание на форума ще се състои в България, като призова ИУ – Варна да бъде домакин на събитието.

Н. Пр. Ангел Чолаков - посланик на България в Турция изтъкна, че 2023 г. е много важна и успешна година за България и Турция, като допълни: "Чрез тази работна среща отново реализираме нещо първо, нещо ново и поставяме едно добро начало. Заедно сме, за да обединим академични и културни проекти. Вярваме, че този семинар ще бъде първият от много предстоящи такива. Аз не само вярвам, но и знам, че младите учени и студентите между двете страни ще се справят успешно с този проект. Надявам се, че това ще бъде един много продуктивен семинар за всички заинтересовани страни."

Ректорът на Анкарския университет проф. д-р Неждет Юнювар подчерта, че Анкарският университет заема водещо място в сферата на висшето образование в Турция още от създаването си и се отличава със своите ефективни изследвания в областта на образованието, научните изследвания и обществените услуги. Проф. Юнювар изтъкна, че една от най-важните области за развитие е интернационализацията и допълни: "Ние оценяваме интернационализацията в контекста на развитието на междукултурната компетентност, новите подходи в преподаването и повишаване на качеството на му."

Анкарският университет има активен процес на сътрудничество и активно използва обменът на студенти и преподаватели. Проф. Юнювар заяви, че в този контекст той отдава голямо значение на програма "Еразъм+", и отбеляза, че всяка година Анкарският университет изпраща над хиляда студенти в страни от целия свят в рамките на програмата. Проф. Юнювар заяви, че този форум, организиран в партньорство с Икономически университет – Варна и Университет „Башкент“ ще позволи да се увеличат възможностите за сътрудничество по програма "Еразъм+" между турските и българските университети. Също така той допълни, че Анкарския университет си сътрудничи с университети от цял свят, но подчерта, че Анкарски университет държи на отношенията си с висши училища от България повече от всички останали страни.

Ректорът на университета Башкент проф. д-р Халдун Мюдеррисоглу смята този форум за изключително важен от гледна точка на засилване на сътрудничеството между университетите в двете страни, насърчаване на мобилността на студентите и служителите, и съживяване на проектите по програма "Еразъм+", като допълни, че Турция и България имат исторически приятелски отношения, както и че проява като този форум допринася за сътрудничеството между университетите в двете страни.

В приветственото си слово доц. д-р Радан Мирянов зам.-ректор по интернационализация на ИУ – Варна благодари за гостоприемството на Анкарския университет и университета Башкент, като сподели, че този форум и последващите такива ще имат голямо значение за бъдещото сътрудничество между университетите от двете страни, чиито приоритет е интернационализацията.

В края на официалната част от откриващата сесия, от името на ректора на ИУ – Варна, доц. д-р Радан Мирянов връчи плакети на Икономически университет – Варна на ректорите на Анкарския университет и Университет „Башкент“.

Програмата на научния форум предложи различни дейности, които включваха дискусии по панели, посветени на сътрудничеството по Ключова дейност 1 на програма „Еразъм+“, представяне на успешни практики при реализиране на проекти по КД 2 на програмата, В2В срещи между представители на университетите участници, както и социално-културна програма. Мероприятието даде възможност на българските и турските университети да сключат интеринституционални споразумения, да обсъдят бъдещи съвместни проекти и инициативи. От страна на ИУ – Варна бяха представени част от проектите, по които университетът вече работи, като ръководителят на сектор „Проекти“ Мирослава Иванова презентира добри практики при разписването на проектните предложения. В организираните срещи между университетите ИУ – Варна бе поканен да посети Университет „Хаджь Байрам Вели“, Университет „Остим“ и др.

Научният форум продължи с дискусия относно реализирането на проекти по програма „Еразъм+“, в които могат да се включат голям брой от представените на събитието университети. В четвъртия ден от програмата за българските участници бе организирано посещение на мемориалния комплекс „Анът Кабир“, посветен на живота и делото на основателя на Турската Република Мустафа Кемал Ататюрк, както и посещение на Националната Библиотека.

04 май 2023



Подобни