Икономически университет – Варна

Форум "Хоризонт Европа – образование, иновации, научни изследвания" в ИУ – Варна

Конференция, посветена на новата рамкова програма „Хоризонт Европа“ 2021 – 2027 г., се проведе на 6.03.2020 г. в аулата на Икономически университет – Варна. Тя бе организирана от Областния информационен център – Варна, с любезното домакинство и партньорство на ИУ – Варна. Целта на форума „Хоризонт Европа – образование, иновации, научни изследвания“ бе да популяризира новите акценти в програмата и напредъка в програмирането на периода 2021 – 2027 г. Той се проведе в два панела – един с лекционна част и втори с практическа насоченост, в който да се чуят бенефициенти с реален опит по програма „Хоризонт 2020“.

В конференцията участваха еврокомисарят Мария Габриел, евродепутатът Емил Радев, вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на УС на Фонда на фондовете Мартин Дановски, зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева, депутати, представители на централната и местната власт, академичната общност, неправителствени организации, студенти, представители на бизнеса.

Форумът бе открит от д-р Виктория Николова – управител ОИЦ – Варна. Присъстващите бяха поздравени от кмета на Община Варна Иван Портних и ректора на ИУ – Варна проф. д-р Евгени Станимиров.

В първия панел еврокомисар Мария Габриел очерта акцентите в новата рамкова програма „Хоризонт Европа“ 2021 – 2027 г. "Със сигурност имаме поуки да извадим от програмата "Хоризонт 2020" и да направим така, че с "Хоризонт Европа" пропуските да ги няма. Радвам се да споделя, че в настоящия момент е важно да защитим бюджета на програмата. Предложението на комисията е 100 млрд. евро. Тези средства биха ни позволили да бъдем на висотата на амбициите си. Днес сме изправени пред един факт – няма как да се преборим с климатичните проблеми и да отговорим на предизвикателствата, свързани с цифровизацията, ако не инвестираме в наука, в иновации и в образование. За мен е чест, че това стои високо в дневния ред на ЕС“ – заяви тя.

Евродепутатът Емил Радев говори за правните предизвикателства пред използването на изкуствения интелект. Зам.-министър председателят Томислав Дончев запозна присъстващите с напредъка в програмирането на периода 2021 –2027 г., а Мартин Дановски – председател на УС на Фонда на фондовете, представи Агенцията за научни изследвания и иновации.

Във втория панел „Хоризонт 2020“ заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева представи потенциала на научната среда в България за участие в РП-и за научни изследвания и иновации на ЕС, а Златина Карова – началник отдел „Транснационални научни инициативи“ в дирекция „Наука“ – МОН, и национален координатор на РП „Хоризонт 2020“ очерта актуални възможности по „ХОРИЗОНТ 2020“ през 2020 г.

В края на форума се състоя церемония по отличаване на организации–бенефициенти за постижения през 2019 г. в пет различни категории на РП „Хоризонт 2020“. Сред отличените беше и Икономически университет – Варна. Специалната грамота за това беше връчена на ректора проф. д-р Евгени Станимиров от еврокомисар Мария Габриел.

 

06 мар 2020



Подобни