Икономически университет – Варна

Тържествено дипломиране на абсолвентите от образователно-квалификационна степен „магистър“ в Икономически университет – Варна

В Икономически университет – Варна се състоя тържествена промоция за връчване на дипломите на абсолвентите, завършили през 2022 г. образователно-квалификационна степен "магистър" (дипломирани м. юни и м. септември 2022 г.). Тя се състоя на 2 декември 2022 г.

Дипломираха се общо 348 магистри от 21 магистърски програми – редовна, задочна и дистанционна форма на обучение, в четири професионални направления: "Икономика", "Администрация и управление", "Туризъм" и "Информатика и компютърни науки". От тях 80 са отличници – 6-ма с успех „Отличен“ 6.00. Пълните отличници бяха наградени със златна значка, плакет на Икономически университет – Варна и грамота, а останалите получиха златна значка и грамота.

Сред официалните гости на промоцията бяха ректорът проф. д-р Евгени Станимиров, представители на академичното ръководство и партньорски бизнес организации. Водещ на тържеството беше гл. ас. д-р Дамян Киречев – зам.-директор на Центъра за магистърско обучение.

Поздравително слово към абсолвентите поднесе директорът на Центъра за магистърско обучение доц. д-р Андрияна Андреева.

В обръщението си към дипломираните магистри ректорът проф. д-р Евгени Станимиров отправи няколко послания: „Днес е важен ден! Този, в който получавате признание за положения труд. Вие вече знаете, че оценките не показват интелекта на обучавания, така както и годините не винаги отразяват зрелостта на човека. Безспорно е, че образованието е процес на съграждане – но не само заради знанията … Дори не и заради уменията. Само комбинацията между „знания, практика и креативност“ ще ви позволят да се изкачите на по-високо стъпало. Годините напред ще ви докажат, че животът като цяло е процес на съграждане. Трябва да се започне отнякъде … И в това се състои мъдростта – да изберем посоката, да започнем и въпреки трудностите да не спираме да се развиваме, знаейки, че след всеки отлив идва прилив. Само изберете посоката, полагайте усилия, вярвайте и дайте на времето достатъчно време, за да се случат нещата… Надявам се възможно по-рано да се убедите, че успехът е работа, а работното време е 24/7/365. За постигане на успех никой не ни е длъжен. И независимо от успехите, които постигаме, важно е да не забравяме откъде сме тръгнали. Бих искал да ви пожелая да сте здрави, мъдри и упорити. Да сте здрави, защото само на тази база има успех. Да сте мъдри, за да отмервате правилно времето си и да отдавате приоритет на важните неща. Да сте упорити, защото успехът идва от това, което правите, а не от това което казвате че ще направите!“.

От името на абсолвентите слово произнесе отличникът на випуска Диляна Дончева, завършила магистърската програма „Екоикономика“.

Според академичната традиция в Икономически университет – Варна всички дипломирани магистри положиха тържествената Галилеева клетва. Тя идва от 1989 г., когато на едноименния площад пред църквата „Санта Кроче“ във Флоренция се е състоял митинг в чест на Галилео Галилей. Тогава е отправен призив във всички университети и институти да се въведе Галилеева клетва, подобна на Хипократовата – да се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света.

Поздрав към абсолвентите поднесе 19-годишната Александрина Петрова – възпитаничка на НУИ „Добри Христов“, специалност „поп и джаз пеене“.

02 дек 2022



Подобни