Икономически университет – Варна

“Спорт, образование и бизнес – по моя начин“ – отворена дискусия с Димитър Бербатов в Икономически университет – Варна

Икономически университет – Варна беше домакин на отворена дискусия с Димитър Бербатов  на тема: “Спорт, образование и бизнес – по моя начин“, която се проведе на 6.10.2023 г. Инициативата за нея беше на отдел „Спорт“ към Студентския съвет и катедра “Езиково обучение и спорт”. Така беше продължена традицията студентите да се срещат с представители на българския спорт, които имат успешна международна кариера и могат да бъдат пример за мотивация на младите хора по пътя към кариерното им развитие.

Стотици студенти, ученици и граждани на Варна в препълнената зала АУЛА посрещнаха на крака и с аплодисменти футболната легенда Димитър Бербатов. „Това е началото на серия от подобни срещи с подрастващи и хора с отношение към спорта“ – заяви той. Според него това е начинът да се въздейства на днешното поколение. „Спортът и образованието вървят ръка за ръка и трябва да говорим всеки днес с нашите деца, за да им показваме правилните неща в живота. Поел съм тази инициатива защото и аз съм родител, и на мен понякога ми е трудно да разговарям с дъщерите си, но затова са тези срещи – за да споделим опита и да дадем правилните примери, които могат да се следват. Пътят, по който аз съм преминал и съм стигнал дотук, искам да бъде стимул за всеки млад човек, че всичко е възможно.“ – допълни Бербатов.

Преди отворената дискусия Димитър Бербатов се срещна с академичното ръководство на ИУ – Варна. Ректорът проф. д-р Евгени Станимиров му подари една от своите книги – „Многомерна стратегия за вашия бизнес“. Бербатов написа своето послание в почетната книга на университета: „Намерете вашия начин и действайте смело!“

Димитър Бербатов е обявен за мъж на годината в България през 2009 г. Обявяван е за футболист № 1 на България рекордните 7 пъти – през 2002, 2004, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010 г. Той е играч на сезона за „Монако“ през 2014 г., играч на сезона за „Фулъм“ за 2012/13 г., играч на сезона за „Тотнъм“ за 2006/07 г. Носител е и на други индивидуални отличия във футбола. През сезон 2010/11 получава Златна обувка на Висшата лига (заедно с Карлос Тевес) и става голмайстор на първенството с 20 отбелязани гола. С „Юнайтед“ печели и Световното клубно първенство на ФИФА през 2008 г. През 2013 г. става първият български футболист, изиграл 200 мача в английското първенство. Общо за целия си престой в Англия има 305 мача и 122 отбелязани попадения.

През 2008 г. основава фондация на свое име, която отличава изявени деца. Основната й мисия е всестранно да подпомага младите хора да се образоват, да развиват своите дарби и заложби, както и да им дава шанс да ги споделят със света. Тя осъществява дейността си в обществена полза и от 2009 г. е член на Българския дарителски форум. Първият собствен проект на Фондация „Димитър Бербатов“ е „Награди за успелите деца на България“. По този проект фондацията ежегодно отличава деца в ученическа възраст за годишните им постижения в областта на изкуствата, науката и спорта. През 2018 г. Димитър Бербатов представи своята първа автобиография – „По моя начин“.

09 окт 2023



Подобни