Икономически университет – Варна

С дебат на тема „Развитието на правната рамка в социалната област в Европа“ започна Седмицата на правото в ИУ – Варна

С дебат на тема „Развитието на правната рамка в социалната област в Европа“ започна Седмицата на правото в Икономически университет – Варна, организирана за шеста поредна година от катедра „Правни науки“ в навечерието на Деня на конституцията и професионалния празник на българските юристи. До 16 април 2021 г. ще се проведат множество интересни събития.

Водещ лектор на виртуалния дебат на 12.04.2021 г. беше д-р Милена Ангелова – член на Европейския икономически и социален комитет. Тя коментира подробности относно предложението за директива на Европейския парламент и на Съвета за адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз, както условията за това дистанционната работа да не задълбочава неравномерното разпределение на неплатените грижи и домакинския труд между жените и мъжете, а да бъде двигател за засърчаване на равенството между половете.

В приветствието си към участниците във форума ректорът на ИУ – Варна проф. д-р Евгени Станимиров постави акцент върху това, че натискът на глобалната пандемия и предизвикателствата, произтичащи от процесите на глобализация, интернационализация, развитие на Индустрия 4.0 и 5.0 и преминаването към икономика на високо технологичните знания, трансформираха повсеместно в различни разрези и с нееднаква скорост обществените екосистеми.

В същия ден се проведе и събитието „Медиацията на фокус – въпроси и отговори“, в което се включиха Университетският център по медиация при Икономически университет – Варна и Институт „Итера“. То срещна виртуално председателя на Камарата на медиаторите в България и на Институт „Итера“ Лиляна Савова, както и медиатори от Университетския център по медиация при ИУ – Варна със студенти в ОКС “магистър“ и ОКС „бакалавър“ от различни специалности. Форумът предостави възможност на участниците да задават своите въпроси относно медиацията. Той беше открит от доц. д-р Андрияна Андреева – ръководител на катедра „Правни науки“ и на Университетския център по медиация  (УЦМ). На въпросите отговаряха Лиляна Савова от институт „Итера“ и медиатори от УЦМ – Ивелина Тодорова, кариерен консултант в Център "Кариери, предприемачество и маркетинг", гл. ас. д-р Диана Димитрова – координатор в Университетския център по медиация и д-р Андрияна Андреева. Бяха дадени отговори на въпроси относно правната рамка на медиацията; обученията, които се организират от УЦМ съвместно с институт „Итера“, предназначени за студенти, преподаватели и служители; процедурата по медиация, предвидена в правилника на Университетския център; препращането към медиация при някои съдебни производства и др.

На 13.04. бяха обявени и резултатите от конкурса за  студентско есе „Личните данни и свободата в дигиталното общество“,  организиран от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) и ИУ – Варна, катедра „Правни науки‘.  Виртуално бяха представени студентските есета, класирани на призови места и организаторите наградиха отличилите се. Конкурсната комисия с председател доц. д-р Андрияна Андреева и членове гл. ас. д-р Живка Матеева – длъжностно лице по защита на данните към ИУ – Варна, и Христо Аламинов – представител на КЗЛД, класира на 1-во място Елица Бонжолова  –  специалност „Социална сигурност и застраховане“, на 2-ро място Габриела Попова – специалност „Международен бизнес“ (с преподаване на английски език), на 3-то място Виктория Михайлова – специалност „Дигитални медии и ПР“. Всички участници получават възможност за стаж в КЗЛД, както и публикуване на есетата им в информационния бюлетин на комисията.

През Седмицата на правото предстои още откриване на изложба „Златни страници нормативни актове и юридическа литература от фонда на ИУ – Варна“, разположена в университетската библиотека. Тя ще бъде представена и с виртуална разходка, която ще е достъпна в сайта на библиотеката и на страницита на катедра „Правни науки“ на 16 април – Ден на конституцията и празник на българските юристи. Събитието включва и дарителска акция под надслов „Малка юридическа библиотека“,  предназначена за фонда с юридическа литература на ИУ – Варна, към която могат да се присъединят настоящи и бивши преподаватели, практикуващи юристи, съпричастни към каузите на образованието и правната култура, възпитаници на ИУ – Варна. Книгите се предоставят от дарителите до 16 април 2021 г. в заемната служба на библиотеката.

На 14.04. онлайн ще се проведе Студентската научна сесия, секция „Правни науки“ 2021 г., а на 15.04. от 10.30 ч. ще се състои онлайн форум „Приложение на изкуствения интелект в различните обществени сфери  –  перспективи и рискове“ с участието на Емил Радев  –  член на Европейския парламент. Форумът може да се наблюдава в YouТube канала на ИУ – Варна: https://www.youtube.com/watch?v=kJFvxQPrbEo

13 апр 2021



Подобни