Икономически университет – Варна

Ректорът на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров участва в Консултативния съвет за Европейската зелена сделка

Ректорът на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров участва в Консултативния съвет за Европейската зелена сделка (КСЕЗС), чието заседание се проведе на 5.07.2022 г. в Министерския съвет под председателството на вицепремиера по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Съставът на съвета е утвърден със заповед Р-123/28.06.2022 на министър-председателя на Република България. В него влизат и трима ректори на висши училища: проф. д-р Евгени Станимиров, проф. д-р Димитър Димитров (УНСС) и доц. д-р Добри Ярков (Тракийски университет).

На заседанието бяха утвърдени Правилникът за организация на дейността и годишната програма за работата на КСЕЗС. Целта му е да задава рамката на предстоящите реформи и инвестиции за декарбонизация и модернизация на българската икономика. Стана ясно, че бюджетът на ЕС предвижда над 15 милиарда лева за България. С тях страната ни трябва да проведе реформи и да инвестира в решения, допринасящи за енергийната независимост и климатичната неутралност на икономиката.

„Изгубени са години, в които е трябвало да бъдат изработени стратегически документи във връзка с декарбонизацията и не само. Много хора си задават въпроса ”Защо сделка?”. Защото ще има финансиране срещу конкретни действия – реформи, иновации.“, коментира проф. Станимиров.

06 юли 2022



Подобни