Икономически университет – Варна

Публична лекция "Дигитализация в съдебната система" изнесе федерален съдия Дейвид Кембъл

На 11.04.2023 г. от 16.30 ч. в зала 128, и чрез онлайн връзка, в рамките на традиционната и организирана ежегодно от катедра "Правни науки" "Седмица на правото" публична лекция на тема "Дигитализация в съдебната система" изнесе федерален съдия Дейвид Кембъл. На срещата присъстваха студенти ОКС "бакалавър" и ОКС "магистър" от различни специалности, изучаващи правни дисциплини, както и магистрати и преподаватели.

Преди лекцията съдия Дейвид Кембъл и постоянният юридически съветник в посолството на САЩ - Питър Халпърн бяха посрещнати от доц. д-р Радан Мирянов – зам.-ректор по интернационализация и доц. д-р Андрияна Андреева – ръководител катедра „Правни науки“. Доц. Мирянов запозна гостите с историята на висшето училище, сподели за международните контакти и  от името на ректора проф. д-р Евгени Станимиров им връчи плакети на Икономически университет-Варна.

По време на публичната лекция в рамките на изключително актуалната тематика, съдия Кембъл акцентира на няколко аспекта - предизвикателства на дигитализацията пред съдебната система, начините по които цифровизацията променя доказателства, особености на прилагането на цифровите технологии при управлението на съдебната администрация, използването на изкуствен интелект в съдилищата и правораздаването. Поднесени пред аудиторията бяха и множество казуси от практиката на федералния съдия, с които той илюстрира практическите аспекти, както проблеми, така и възможности на процесите по дигитализацията на съдебната система.

Лекцията беше посрещната с изключителен интерес от студентската аудитория, като младите хора имаха възможност да зададат въпросите,  които тя предизвика у тях – какви са заплахите изкуствения интелект да отнеме работните места, какви са моралните аспекти при използване му в правораздаването, как влияят новите цифрови технологии и използването на новите форми на  доказателства, свързани с тях върху личното пространство на индивида, следва ли наказанието да има приоритетно поправителен ефект и наложителна ли е реформата върху местата за лишаване от свобода от частен тип.

Председателят на Апелативенсъд – Варна съдия Ванухи Аракелян поздрави лектора за темата и отправи въпрос свързан с моралните аспекти при използването на изкуствен интелект в съдопроизводството.

Катедра „Правни науки“ благодари на съдия Кембъл за оказаната чест да бъде част от „Седмицата на правото“ и да поднесе на нейните студенти изключително актуалната тема, в която пресечна точка намират философията, консерватизма и духа на правото с неизбежните предизвикателствата на новата дигитална епоха.

12 апр 2023



Подобни