Икономически университет – Варна

Призово място за ИУ – Варна в отборното класиране на Националната студентска олимпиада по математика'2021

Икономически университет – Варна беше домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ), която се проведе в периода 14 – 16 май 2021 г. Тя е най-мащабното математическо състезание за студенти в България и се организира със съдействието на Министерството на образованието и науката и спонсорството на Фондация “Еврика”.

Събитието беше официално открито от доц. д-р Радан Мирянов – зам.-ректор по интернационализация на Икономически университет – Варна, проф. дпн Сава Гроздев – председател на Националната комисия, и проф. д-р Росен Николаев – председател на Организационния комитет и ръководител на катедра „Статистика и приложна математика“ в ИУ – Варна. Почетен председател на Организационния комитет беше ректорът на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров.

В състезанието участваха над 50 студенти от 10 висши училища в страната, разделени в три групи – А, Б и В, в завимимост от хорариума по математика по време на обучението им в първи курс: А група – студенти, изучаващи математика в първи курс с хорариум ≥ 421 часа, Б – студенти, изучаващи математика в първи курс схорариум ≤ 420 часа, но ≥ 241 и В – студенти, изучаващи математика в първи курс с хорариум ≤ 240 часа. ИУ – Варна участва с отбор от шестима студенти, които се състезаваха в групата на икономическите висши училища – В. В индивидуалното класиране в трите групи бяха раздадени общо 6 златни, 9 сребърни и 14 медала. Призьорите в отборните класирания получиха купи, а тези по висши училища – плакети.

ИУ – Варна спечели второ място в отборното класиране и второ място в класирането по висши училища в група В. В същата група редставителите на университета завоюваха един сребърен медал – Синем Салим, и един бронзов медал –  Гинка Михайлова.

Всички участници в Националната студентска олимпиада по математика дадоха висока оценка за нейното организиране и провеждане. НСОМ‘2021 бе посветена и на празника на Икономически университет – Варна.

Официалното класиране на НСОМ’2021 можете да видите тук: https://nsom.fmi.uni-sofia.bg/Klasirane

18 май 2021



Подобни