Икономически университет – Варна

При голям интерес започна традиционният форум "Кариери" в Икономически университет – Варна

При голям интерес започна традиционният форум „Кариери“ в Икономически университет – Варна. Той се провежда от 26 до 29 март 2024 г. В 12-ото му издание в продължение на 4 дни ще се включат 73 участници (фирми, институции, организации). Висшето училище се стреми да предостави на възпитаниците си среда, която съчетава теоретични знания с практически примери от професионалния сектор. Тази формула за успешно кариерно развитие, изграждане на предприемаческо мислене, социална отговорност и прилагане на меки умения затвърждава устойчивите взаимоотношения между студентите и представителите на бизнеса вече повече от десетилетие.

Форумът беше официално открит от ректора на ИУ – Варна проф. д-р Евгени Станимиров и Елица Виденова – и. д. директор на Център „Кариери, предприемачество и маркетинг“. В обръщението си към участниците проф. Станимиров подчерта, че според него би трябвало в обучението по икономика, администрация, управление, туризъм, информатика и други специалности да има задължителни практически стажове след всяка година, а не чак след като студентите станат трети курс. Според него в закона би трябвало да бъдат заложени и текстове, които да зададат ясно посоката към развитие на балансиран микс между знания и умения, и прагматичност в обучението на младите хора. За целта би следвало бизнесът да бъде по-сериозно ангажиран с академичните среди. „И сега партнираме много добре с бизнеса, но законът налага ограничения само до 10 процента от часовете да са с лектори-предприемачи“, обясни проф. Станимиров.

Официални партньори на първия ден от форум „Кариери“ с направление „Туризъм“ са Варненската туристическа камара и Колежът по туризъм към ИУ – Варна. В него се включиха 18 фирми, а сред гостите на събитието бяха двамата съпредседатели на ВТК Людмила Ненкова и проф. д-р Стоян Маринов.

Гергана Вълкова – експерт професионално/кариерно ориентиране в ЦКПМ, припомни, че форум „Кариери“ цели да събере на едно място фирми, които предлагат работа и/или стаж, от различни браншове и студенти с висока подготовка в областта на икономиката, управлението, информационните технологии и туризма. Реализираните перспективи, ентусиазмът по време на интервю с представител от бизнеса, професионалното отношение на младите хора са част от емоциите, които в периода 26 – 29 март 2024 г. ще изпълнят Студентската улица в академичната сграда на Икономически университет – Варна, ет. 1 по време на четиридневното кариерно събитие.

Искаш да намериш стаж? Търсиш си работа по специалността? Искаш директен контакт с работодател? Искаш да проучиш пазара на труда? Искаш смяна на работно място?

Сега е моментът – от 26 до 29 март всеки ден от 10:30 ч. на Студентската улица в основната сграда на университета.

26 мар 2024



Подобни