Икономически университет – Варна

Официално започна новата академична 2020/2021 г. в ИУ – Варна

Новата академична 2020/2021 година в Икономически университет – Варна беше открита официално на 14.09.2020 г. В приветственото си слово ректорът проф. д-р Евгени Станимиров постави акцент върху това, че в своя житейски и професионален път всеки разумен човек е добре да гледа поне в 5 посоки: НАЗАД – за да знае от къде е тръгнал, в какво е сгрешил и кое стои в основата на успеха му; НАДОЛУ – за да добие реална представа на какво е стъпил, къде е в момента, какво е постигнал, но и за да не се спъне по пътя; ВСТРАНИ – за да вижда с кого се конкурира, но и кой е до него и го подкрепя; НАГОРЕ – защото дори да има надвиснали облаци, не трябва да се забравя, че над тях грее слънце и точно там са възможностите. От името на екипа на ИУ – Варна той изрази сърдечна благодарност за подкрепата към университета от страна на Министерството на образованието и науката, на областната и общинската администрация, на нашите партньори от бизнеса.

Едно от посланията му към първокурсниците беше свързано с въпросите, които те си задават в момента по отношение на онова, което ги очаква. В тази връзка сподели една мисъл от книгата с есета „Малкото е красиво“ на известния германо-британски статистик и икономист Ернст Шумахер: „Навсякъде по света хората си задават въпроса: „Какво всъщност мога да направя?“. Отговорът е колкото прост, толкова и смущаващ. НИЕ МОЖЕМ ... ДА РАБОТИМ ЗА ПОДРЕЖДАНЕ НА СВОЯТА КЪЩА! Указанията, от които се нуждаем за тази работа, не могат да бъдат открити нито в науката, нито в технологията. Те могат да бъдат открити в традиционната мъдрост на човечеството“. Изводът е, ЧЕ ВСИЧКИ НИЕ ТРЯБВА ДА ПОДРЕЖДАМЕ СВОЯТА КЪЩА, като не забравяме да се оглеждаме – назад, встрани, надолу, нагоре и най-вече напред!

Водещ на тържествената церемония беше зам.-ректорът по учебната дейност и акредитацията доц. д-р Силвия Благоева. Официални гости на събитието бяха Таня Петрова – народен представител; Лилия Христова – директор на Дирекция "Образование и младежки дейности" в Община Варна; председателят на Окръжен съд – Варна, Марин Маринов; председателят на Административен съд – Варна, Елена Янакиева; бивши ректори на висшето училище, студенти и родители. 

От името на първокурсниците слово произнесе Йосиф Николов, приет с максимален бал 24 специалност „Финанси“.

Поздравителни адреси по случай новата академична година ИУ – Варна получи от негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, кмета на Район „Приморски“ Петя Проданова, Националното представителство на студентските съвети в Република България, ректорите на висшите училища във Варна и др.

На тържеството бяха връчени академичните отличия „Студент на годината“ и „Докторант на годината“. „Студент на годината“ в ОКС „магистър“ е Михаил Димитров, в ОКС „бакалавър“ – Анелия Недева, в ОКС „професионален бакалавър“ – Кристиана Кирилова. Отличието „Докторант на годината“ заслужи Антонио Хаджиколев.

След тържествената церемония първокурсниците получиха своите студентски книжки. Освен това те имат възможността на 14 и 15 септември да опознаят своя университет и клубовете по интереси в рамките на информационните дни, организирани специално за тях. 

Непосредствено след официалното откриване на новата академична година стартира и виртуалното обучение на 29 студенти в ОКС „бакалавър“ от Nottingham Trent University (Великобритания), специалност “Business & Management. То се осъществява по съвместен проект, в който ИУ – Варна за поредна година е четвърта опорна точка за практическо обучение на студенти от NTU (след Тулуза, Валенсия и Бърно). Преподаватели от ИУ – Варна ще изнесат лекции, а „Кока-Кола“ и „Солвей Соди“ ще домакинстват от страна на бизнеса с конкретни казуси.

14 сеп 2020



Подобни