Икономически университет – Варна

Меморандум за сътрудничество и създаване на клъстер в областта на маркетинга и предприемачеството между ИУ – Варна, УНСС и СА "Д.А. Ценов"

Меморандум за сътрудничество и създаване на клъстер в областта на маркетинга и предприемачеството беше сключен между Икономически университет – Варна, Университета за национално и световно стопанство – София и Стопанска академия "Д.А. Ценов" – Свищов. Документът бе подписан на 4.09.2020 г. във Варна от ректорите на трите висши училища проф. д-р Евгени Станимиров, проф. д-р Димитър Димитров и проф. д-р Марияна Божинова.

ИУ – Варна ще бъде координиращо звено в клъстера, защото в него е създадена първата катедра "Маркетинг" у нас. На срещата присъстваха и представители на академичните ръководства на трите висши училища. Гостите бяха запознати с иновативната мрежа на ИУ – Варна за връзка с бизнеса UEBN и резултатите от дейността на платформата, която вече има над 15 000 потребители.

Ръководени от постигнатите до този момент положителни резултати от дългогодишното сътрудничество в областта на висшето образование и науката, както и от взаимния интерес да отговорят на най-актуалните изисквания, произтичащи от промените в Закона за висшето образование, Закона за развитие на академичния състав в Република България и Стратегията за развитие на висшето образование в България, с подписването на меморандума трите институции заявиха готовността си за обединени усилия в следните посоки:

  • Съвместна работа за утвърждаване на авторитета и престижа на ИУ – Варна, УНСС и СА на национално и международно ниво;
  • Развитие на сътрудничеството в широк спектър от области, съвместни дейности и инициативи чрез интегриране на потенциала на трите институции и постигане на синергични ефекти в полза на регионите, които обслужват техния икономически и социален просперитет;
  • Създаване на клъстер в областта на маркетинга и предприемачеството като съвременна форма на междууниверситетско сътрудничество, което да допринася за ефективното развитие на трите университета и повишаване на техния проектен капацитет и практическа експертиза.

В областта на обучението университетите ще си сътрудничат за: съвместно обучение за изграждане на знания, умения  и компетенции, съответстващи на нуждите на пазара на труда; повишаване ефективността на практическото обучение; създаване на съвместни учебни програми, включително и чуждоезикови; съвместно участие в университетски мрежи; споделяне на образователни и информационни ресурси.

В областта на науката, изследванията и иновациите трите висши училища ще работят за: съвместен принос към утвърждаването и развитието на научноизследователската и иновационната  дейност на национално и международно ниво; съвместно участие в проекти по програма „Хоризонт Европа“ и други европейски и национални научни програми; съвместна публикационна активност; организация на съвместни национални и международни научни форуми.

04 сеп 2020



Подобни