Икономически университет – Варна

Колежът по туризъм към Икономически университет – Варна с две награди от кулинарния фестивал „Да споделим Никулден“

Кулинарният фестивал с благотворителен базар "Да споделим Никулден" се проведе за 11-и пореден път във Варна на 3.12.2023 г. Той беше организиран от Варненската туристическа камара с подкрепата на Община Варна, съдействието на Българската асоциация за кулинарна култура и любезното домакинство на Гранд мол Варна. В него със свои щандове, заредени с кулинарни изкушения, участваха ученици, студенти и ресторантьори.

Фестивалът бе със състезателен характер, а всички ястия се продаваха с благотворителна цел в помощ на възрастни хора. Кулинарният празник беше открит от проф. д-р Стоян Маринов и Людмила Ненкова – съпредседатели на Варненската туристическа камара. Беше обявена благотворителната кауза на събитието – със събраните от благотворителния базар средства ще бъде подпомогнат Домът за стари хора „Гергана”.

Ученици, студенти и ресторантьори се надпреварваха за прецизните оценки на журито с председател шеф Петър Йоргов – носител на наградата на БХРА за „Най-голям принос за развитието на кулинарната култура в България и обучение на млади кулинари през 2023 г.” и членове шеф Петър Бураков и шеф Ани Боланд.

И на този кулинарен празник по повод Никулден студентите от Колежа по туризъм – Варна се представиха подобаващо. Младите кулинари се включиха активно и презентираха новите тенденции в готвенето. Те спечелиха второ място в категория „Основни ястия“. "Новите тенденции са повече регионалност, по-изчистен дизайн на ястията и най-вече здравословното хранене“ – коментира Желязко Каракашев, шеф-готвач и преподавател в колежа. Освен в класирането по категории бяха връчени една специална награда за млад барман и три специални награди за комплексно представяне. Наградата на Община Варна получи Колежът по туризъм – Варна, Българската асоциация за кулинарна култура отличи Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р „Асен Златаров“ – Варна, а голямата награда на Варненската туристическа камара отиде при „Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД.

06 дек 2023



Подобни