Икономически университет – Варна

Икономически университет – Варна по традиция се включи в празничното шествие за 24 май

Икономически университет – Варна традиционно се включи в градското празнично шествие по случай 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. И тази година в празника на буквите участваха ученици, учители, студенти, преподаватели, служители и културни деятели от училища и университети, научни, културни, творчески и образователни институции от Варна, събрани в над 150 блока.

Десетки хиляди варненци се стекоха на площад "Св. Св. Кирил и Методий", където беше представена празнична програма. Преди това бе отслужен благодарствен молебен в Катедралния храм "Св. Успение Богородично“.

Празникът по традиция започна с фолклорна композиция, а в небето полетяха цветни балони с буквите от българската азбука. След това под звуците на химна "Върви, народе възродени“ тръгна и пъстрото празнично шествие, което винаги повеждат ученици и учители от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", следвани от носителите на награда "Варна“ за 2024 година.

В блока на Икономически университет – Варна и Колежа по туризъм към него шестваха студенти, преподаватели и служители, чуждестранни студенти, обучаващи се по програма „Еразъм+“, начело с академичното ръководство, знамето на висшето училище и жезъла – символ на силата и авторитета на учебната институция.

Тази година Икономически университет – Варна се гордее с колективна награда „Варна“ за наука и висше образование в категория „Природни науки“. Тя беше присъдена за създаването на първата в България бакалавърска специалност „Data Science“ на екипа на катедра „Информатика“ с ръководител проф. д-р Юлиян Василев.

24 май 2024Подобни