Икономически университет – Варна

Икономически университет – Варна е приемствена институция за провеждане на зрелостните изпити на украинските ученици и студенти

Икономически университет – Варна е приемствен университет за над 400 украински студенти и ученици, емигрирали в България заради продължаващата война в Украйна. За първи път матурата под формата на Национален мултипредметен тест се проведе вчера в ИУ – Варна в две сесии, а днес продължават трета и четвърта. Предстоят още десет в следващите 5 дати. Общо извън Украйна матура ще положат около 25 000 зрелотници, като в рамките на България ще се явят общо около 600 ученици. За целта са обособени два изпитни пункта - един във Варна и един  в София. Икономически университет - Варна разполага с модерен тестов център, чиято база предоставя за целите на провеждането на матурите на украинските ученици. 

Изпитите за учениците, завършващи средното си образование са насрочени за 26, 27 и 28 юли 2022 г., а тези на студентите бакалавърска степен, желаещи да кандидатсват за магистратура - за 2 и 3 август. Ако не успеят да се явят всички записани, ще се организира и втора сесия на 17 и 18 август, възможно е да се проведе и трета-поправителна сесия. Всеки ден се провеждат по 2 изпита (от 10-12 ч. и от 15-17 ч.) в предоставените зали, във всяка по 38 ученици/студенти.

Изпитите се провеждат през украинска онлайн платформа, като тестовете съдържат въпроси от затворен тип. Икономически университет доброволно и безвъзмездно осигурява материалната база - зали с компютри и достъп до интернет; служители, които да съдействат и следят за правилното провеждане на изпитите през цялото време, както и институционален отговорник за организиране на целия процес и осъществяване на комуникацията с украинското посолство, министерството на образованието и науката в Украйна и България.

В знак на благодарност, представител на украинското посолство връчи като подарък Символът на украинския герб на институционалния отговорник и мениджър на Тестовия център - Петя Петрова.

За цялостното провеждане на изпитите съдействаха представители на украинската общност във Варна.

 

Медиите по темата:

 https://bnt.bg/news/ukrainski-uchenici-darzhat-maturite-si-v-balgariya-v325378-308514news.html

https://btvnovinite.bg/bulgaria/blizo-550-abiturienti-ot-ukrajna-se-javjavat-na-matura-v-balgarija.html

https://nova.bg/news/view/2022/07/26/377397/провеждат-матури-за-украинските-зрелостници-у-нас/

https://www.moreto.net/novini.php?n=462767&p=1

https://offnews.bg/obshtestvo/matura-v-izgnanie-548-abiturienti-ot-ukrajna-shte-se-iaviat-na-zrelos-781810.html

27 юли 2022



Подобни