Икономически университет – Варна

Енергийно презареждане чрез спортно-туристическо пътуване за студентите от Икономически университет – Варна

На 27 април 2024 г. – Лазаровден, студенти от Икономически университет – Варна се включиха в спортно-туристическо събитие, реализирано съвместно от катедра „Езиково обучение и спорт“ и отдел „Спорт“ на Студентския съвет. То предложи една допълнителна възможност на младите хора чрез посещението на туристически обекти да подобрят своите знания, свързани с културно-историческото наследство на България, както и да извършат физическа активност, чрез която да подобрят своето здраве, социалните си умения и спортно-туристическата си култура.

В събитието се включиха 55-ма студенти от различни специалности и курсове, заедно с преподавателите доц. д-р Станислав Пляков – ръководител на катедра „Туризъм“ в Колеж по туризъм – Варна, ст. пр. Кръстана Иванова – преподавател в катедра „Езиково обучение и спорт“, председателя на отдел „Спорт“ към Студентския съвет Соня Маноловска и д-р Димитър Димитров от направление спорт на катедра „Езиково обучение и спорт“.

Програмата на пътуването включваше:

  • Посещение на туристическия обект Побити камъни – един от най-силните и големи енергийни центрове в България, уникален природен феномен, където студентите изслушаха с интерес беседа от уредника Стилиян Марков. След това направиха разходка между различните каменни композиции, достигайки до мястото с най-силния енергиен център, обозначено от каменен кръг.
  • В Националния историко-археологически резерват „Мадара” студентите гледаха видеобеседа и разгледаха средновековния барелеф „Мадарски конник", преминаха през обусловен маршрут тип екопътека в рамките на резервата, където видяха действащия скален параклис "Св. Пантелеймон", Прабългарски култов център, Скално светилище (капище), Раннохристиянски комплекс, секвоята, засадена от цар Борис III през 1937 г.
  • В с. Осмар студентите осъществиха 6 км. пешеходен туризъм от центъра на селото до най-големия и най-запазен от намиращите се в района манастири – Константиновият. По време на прехода бяха запознати с основните техники на придвижване по равнинен терен, при изкачване и слизане, при преодоляване на препятствия, при обезопасявате на участник, с показателите, определящи времето за почивка, съображенията при консумацията на храна и пиенето на вода и др. Приятно уморени и енергийно заредени всички се придвижиха към последния включен обект Винарска изба „Осмар“. Там студентите изслушаха беседа, разкриваща историята на населеното място и на винарската изба, технологичния процес при производството на уникалната българска напитка “Осмарски пелин”, запознаха се с традициите в пелино- и винопроизводството, начините на експлоатация на бъчвите, тяхната изработка и почистването им.

29 апр 2024



Подобни