Икономически университет – Варна

Ден на народните будители

Уважаеми, колеги,

Приемете моите и на академичното ръководство на Икономически университет – Варна поздравления по случай Деня на народните будители!

Първи ноември е датата, която повече от век ни събира около българското духовно огнище с мисъл за корените. Корените са паметта. Ако дървото здраво е вкоренено в земята, здраво е и стеблото му, защото пие от земния живец. Само човек със звезден корен умее да накара и хората около себе си да се почувстват част от космоса и да протегнат цветната си пътека към върха... И тогава идва на земята “дървото на живота”, което ще направи така, че всяко стебло да даде плод, да порасне и да се разлисти... Може би това се крие и зад думите на министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски: “... първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество.”

На този ден почитаме най-светлите имена на нашето духовно минало. Тях ги е крепила закодираната в името България сила на родовия корен и духа на дедите, които хранят с живот вековното дърво на българщината. Крепила ги e вярата, че си струва неуморно да отглеждаме крехките филизи, докато заякнат, разлистят се и дадат плод... Вярата, че ако глътка по глътка ги поим с живата вода на паметта, те ще изправят високо здравия си ствол и едва ли буря ще ги прекърши.

Съвременните им следовници сте Вие, уважаеми български творци на науката и преподаватели. Избирайки мисията на просветителството,
значи сте осъзнали, че трябва да съхранявате и защитавате духовните ценности на своите деди. Значи сте се обрекли да бъдете стражи на духа и нравственото богатство, които хранят с живот корените на българския род.

Честит празник на будните духом!

проф. д-р Евгени Станимиров
ректор на Икономически университет – Варна
1 ноември 2023 г.

30 окт 2023



Подобни