Икономически университет – Варна

99 години Икономически университет – Варна

99-тия си рожден ден отбеляза на 14 май 2019 г. Икономически университет – Варна, само на година разстояние от своя вековен юбилей. На тържествената церемония в аулата присъстваха областният управител Стоян Пасев, кметът на Община Варна Иван Портних, командирът на Щаба на ВМС кап. I ранг Камен Кукуров, директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова, председателят на ПК „Наука и образование“ към ОбС – Варна, бивши ректори, преподаватели, студенти, граждани.

„Днешният ден е празник за всеки, който през годините е прекрачил прага на нашата Алма матер“, приветства  гостите на събитието ректорът на университета проф. д-р Пламен Илиев. „Ние, наследниците на тези, които създадоха първото висше търговско училище в България, имаме привилегията, че началото е положено смело и обмислено преди 99 години, което ни дава възможност с възрожденски дух да постигаме успехи и в новата история на нашата Алма матер. Имаме и задължението всяко следващо поколение да добавя поне толкова енергия и страст за знание, наука и развитие, колкото са дали първостроителите“, подчерта в словото си ректорът.

Поздравителен адрес за празника изпрати министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, чрез който се обърна към всички, които „влагат знания, опит и усилия за утвърждаването на Икономическия университет в европейското и световното пространство“.

Приветствия отправиха и кметът Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, свещеник Стойко Стойков от Варненската и Великопреславска света митрополия. Всички те подчертаха значимите успехи и традициите на Икономическия университет, като изразиха благодарност към академичното съсловие.

По традиция на празника на ИУ се връчват наградите от конкурса „Студент на годината“, организиран от Студентския съвет. За трета поредна година за „Студент на годината“ в ОКС „бакалавър“ бе провъзгласен Михаил Димитров, студент в IV курс, специалност „Финанси“. Младият бъдещ финансист е носител на много отличия и награди в процеса на своето обучение, а самият той сподели, че очаквано се е ориентирал към финансовия сектор и по-специално към капиталовия пазар. В останалите категории бяха отличени Александра Колева – ОКС „магистър”, специалност „Управление на проекти", 5 курс  и Боряна Пращилова – ОКС „професионален бакалавър”, „Мениджмънт на хотели и ресторанти", 2 курс.

По повод края на втория си мандат ректорът проф. д-р Пламен Илиев връчи специални отличия за принос в развитието на ИУ – Варна на членовете на своя екип: зам.-ректори, декани на факултети, ръководители на научни и други звена. С този акт, който се случва за първи път, той изрази своята благодарност за ползотворната екипна работа и постигнатите резултати през изминалите осем години.

Тържеството завърши с празнична програма с участието на гайдарски оркестър „Диньо Маринов“ при НЧ „В. Левски“ – Варна, детски танцов ансамбъл „Гергана“, детски танцов ансамбъл „Боалийче“ и ФА „Гергана“ към ИУ – Варна.

12 сеп 2019



Подобни