Икономически университет – Варна

Участници в проекта KAFFI по програма „Еразъм+“ за функционална неграмотност гостуваха в Икономически университет – Варна

Участници в проекта KAFFI (To Know and Face Functional Illiteracy) по програма „Еразъм+“ гостуваха в Икономически университет – Варна на 29.07.2021 г. Той се реализира в партньорство от организации, работещи по проблемите на образованието за възрастни, в седем държави: Италия, Испания, Словения, България, Полша, Гърция и Турция.

Автор и ръководител на проекта е проф. д-р Мариела Чани от Италия – педагог с над 20-годишен опит в работата по проблемите на функционалната неграмотност. Партниращата организация от България е Асоциацията „Да съхраним жената“ с председател д-р Йорданка Ненчева. Третата международна среща по проекта се провежда във Варна от 26 юли до 1 август 2021 г. на тема „Творческо обучение за развиване на знания и умения“. На форума се представят и положителни обучителни практики.

Ректорът на ИУ – Варна проф. д-р Евгени Станимиров приветства гостите и представи профила на висшето училище. Той сподели свои виждания по теми, свързани с качеството на образователния продукт, сред които: тенденции, влияещи пряко върху системата на образование; финансиране и постигани резултати в образователната система; образователно съдържание. Проф. Станимиров представи и гледната си точка по въпроса на какво трябва да се постави акцент, за да може образованието да функционира като перфектно представяща се „операционна система“. Той припомни, че за последните 15 години в България се е оформила трайна тенденция за 42% функционално неграмотни лица по международното изследване на PISA.

На срещата присъства и зам.-ректорът по интернационализация доц. д-р Радан Мирянов, който представи международните проекти, по които работи университетът.

Получи се интересна дискусия с участието на чуждестранните гости. По време на обсъждането д-р Ненчева лансира идеята за разработване на критерии и индекс за измерване на функционалната неграмотност, което би добавило стойност в борбата с този феномен.

Проф. д-р Евгени Станимиров връчи плакет на ИУ – Варна на д-р Йорданка Ненчева и на проф. д-р Мариела Чани в знак на признателност за работата им по много важната тема за функционалната неграмотност.

 

29 юли 2021



Подобни