Икономически университет – Варна

Участници в предприемаческото събитие „Innowave preSummit 2021 – Varna Innovation Camp“ от Клуж-Напока гостуваха в Икономически университет – Варна

Участници в предприемаческото събитие „Innowave preSummit 2021 – Varna Innovation Camp“ от Клуж-Напока гостуваха в Икономически университет – Варна на 16.07.2021 г. Те са част от основния екип с експерти, администрация и представители на бизнеса, които са преобразили Клуж-Напока от изоставащ румънски град в един от най-бързо развиващите се иновативни и прогресивни европейски центрове, даван от Европейската комисия като пример за добра практика.

Сред гостите бяха Емилия-Алина Ботезан – началник отдел „Международни отношения и чуждестранни инвестиции“ в Община Клуж-Напока, Румъния; Пламена Маринова – зам.-кмет на Община Варна; инж. Димитър Василев – председател на УС на сдружение „Български бизнес форуми“.

Ректорът на ИУ – Варна проф. д-р Евгени Станимиров представи профила на университета и акцентира върху предриемаческите инициативи във висшето училище, с които то е известно не само в България. На срещата присъстваха доц. д-р Радан Мирянов – зам.-ректор по интернационализация, Илин Димитров – директор на Център „Кариери, предприемачество и маркетинг“, Мирослава Иванова – ръководител на сектор „Управление на проекти“. Бяха споделени идеи за партньорство при развитието на предприемаческата култура в региона, за което представителите на румънската делегация изразиха готовност.

Проф. д-р Евгени Станимиров беше сред лекторите на предприемаческото събитие „Innowave preSummit 2021 – Varna Innovation Camp“, на което морската столица е домакин от 15 до 17 юли под мотото “Варна – град на знанието". В обръщението си към участниците той постави няколко акцента: „1. Трансформират се образователната система, икономиката, социума, но трябва да си даваме сметка към какво трансформираме системите и да знаем на каква цена го правим.; 2. За да усилим ефекта от използването на ресурсите, се налага да използваме едно „силно лепило“, наречено „споделеност“ на идеи и ресурси“.; 3. Динамиката на процесите често изпреварва способността ни да реагираме.; 4. Дали подходът „отдолу-нагоре“ за реализация на процеса на дигитализация не трябва да се допълни с този „отгоре-надолу“?; 5. А реинженерингът на образователната система „отвътре-навън“ ли трябва да се направи?

В панелната дискусия на тема „Иновации в образованието“ проф. д-р Евгени Станимиров постави други акценти: „1. Трябва да бъдем много внимателни, когато говорим за дигитализация, трансформация, иновации, защото парите, изхарчени за тях, трябва да се съотнасят с постигнатите ефекти.; 2. Развитието на изкуствения интелект не трябва да изпреварва развитието на естествения интелект, защото технологиите са нищо без хората.; 3. Младите хора не се интересуват от образователни политики и стратегии, а от това да им осигурим кариерна готовност и холистично развитие.; 4. Интернационализацията е едно от средствата, които са бърза писта за трансфер на ноу-хау и средство за осигуряване на мащаб за развитие на старт-ъп инициативите.

„Innowave preSummit 2021 – Varna Innovation Camp“ е продължение на „Innovation Camp 2020 Cluj-Napocca“, където StartupCity Varna беше съорганизатор и първи етап от еталонния за Варна формат Innowave Summit. Акцентите в двудневния партньорски форум между Варна и Клуж-Напока са дигиталната трансформация, ученето през целия живот, туризмът. Клуж-Напока е ярък, положителен пример на европейско ниво по темите за иновации, инвестиции, стартъпи, младежи, бизнес, образование, медицина, туризъм, градска среда и спорт. Благодарение на първото издание на Innowave preSummit през 2018 г., като събитие – част от програмата на българското председателство на Европейския съюз, Варна се превърна в първия български град със собствена стратегия за дигитализация на региона и план за действие към нея.

16 юли 2021



Подобни