Икономически университет – Варна

Тържествено събрание по случай 100-годишнината на Икономически университет – Варна

Тържествено събрание по случай 100-годишнината на Икономически университет – Варна се състоя на 1.10.2020 г. Присъстваха множество официални гости, представители на дипломатически мисии, държавната, областната и общинската администрации, магистрати, ректори на висши училища, патньори и приятели на висшето училище, преподаватели, служители и студенти. Сред тях бяха: Таня Михайлова – зам.-министър на образованието и науката, областният управител на Варненска област Стоян Пасев, Левон Хампарцумян – „доктор хонорис кауза“ на ИУ – Варна, претендентът за световната титла по бокс в тежка категория за професионалисти Кубрат Пулев и много други.

По повод 100-годишнината от създаването на Икономически университет – Варна „за високи постижения в обучението на кадри за областта на стопанските науки, както и за неговия принос за издигане качеството на висшето икономическо образование в България“ беше издаден Указ за удостояване на висшето училище с почетния знак на президента на Република България Румен Радев.

Указ за удостояване с почетен знак на президента на Република България

Ректорът проф. д-р Евгени Станимиров произнесе тържествено слово.

Историята показва, че множество фактори са въздействали както позитивно, така и негативно, моделирайки образователната среда в страната, но нашият университет е устоял на промените на времето и се развива, за да се превърне в един от основните стълбове на икономическото образование в България. Икономически университет – Варна дава начален старт на хиляди свои възпитаници, сред които: министри (на финансите, на народното просвещение, на образованието и науката); зам.-министри; управители на народната банка; посланици; аташета; почетни консули; представители на висшия стопански елит и много други специалисти (в сферата на икономиката, управлението, туризма и информатиката)... Обучението на професионални кадри безспорно е резултат от посвещението на поколения талантливи преподаватели и всеотдайността на множество служители, които са вложили своята енергия и са инвестирали усилия, интелект и време в  изграждане на специалисти с модерни знания, креативност и умения за адаптивност. Това обяснява усещането ни за благодарност, уважение и преклонение пред постигнатото от нашите предшественици, но и за отговорност пред обществото за това, което ще предложим в идните години. За всички нас е привилегия и огромно удоволствие да се поздравим в днешния ден!
 

проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет – Варна, 1 октомври 2020

Водещ на тържественото събрание беше проф. д-р Надя Костова – зам.-ректор по научноизследователската дейност и развитието на кадри.

Бяха връчени и академичните награди на Икономически университет – Варна. Проф. д.и.н. Иван Русев получи академичната награда „Проф. Цани Калянджиев“ за високи постижения в науката ’2020 г., а проф. д-р Стефан Вачков – академичната награда „Проф. Станчо Чолаков“ за високи резултати в научната и изследователската дейност в областта на финансовата наука и местното самоуправление’2020 г.

По случай юбилейната годишнина бяха получени десетки поздравителни адреси. Празникът продължи с концерт на тримата тенори „Уникалните гласове“ и струнен квартет „Интро“, и естествено – вкусна юбилейна торта.

02 окт 2020



Подобни