Икономически университет – Варна

Оспорван двубой между студентски отбори при откриването на залата за електронни спортове в ИУ – Варна

Нова компютърна зала за електронни спортове за студентите в Икономически университет – Варна беше открита официално на 19.01.2021 г. Обстоятелствата наложиха събитието да се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки и затова в залата присъстваха само допустимият брой участници и гости, но всички съпричастни можеха да го проследят онлайн в официалния Youtube канал на университета.

Изграждането на специализираното място за развитие на компютърните умения на младите хора стана възможно благодарение и на подкрепата на Райфайзенбанк България. Конкретният повод за настоящото партньорство между ИУ – Варна и Райфайзенбанк беше програмата за отбелязване на 100-годишния юбилей на университета, в която академичното ръководство планира изграждане на кътове за учене и отдих на студентите.

При откриването ректорът на ИУ – Варна проф. д-р Евгени Станимиров заяви:

Такива събития показват връзката  между бизнеса – в случая Райфайзенбанк, и академията –  в случая  ИУ – Варна. Показват, че връзката е жива, че се развива в интерес на младите хора. Тази инициатива надгражда идеята за кътове за учене и отдих, защото  тя има един по-особен смисъл и съдържание. От една страна отдих и забавление, а от друга – развитие на виртуални и стратегически умения, и изграждане на конкурентен профил на младите хора. Този кът е и доказателство, че ако искаш да разберш в какво вярва един човек, не е необходимо да слушаш какво говори, а да гледаш какво прави. Тук визуализирам както действията на университета, така и действията на бизнеса – в случая нашият бизнес партньор Райфайзенбанк. Убеден съм, че с подобни инициативи ние добавяме стойност за нашите студенти, за което съм изключително радостни. Ето защо искам да благодаря на нашите партньори от Райфайзенбанк и на всички колеги, които бяха ангажирани с този процес от самата идея до фактическата й реализация, на Студентския съвет.
 

Райфайзенбанк многократно е отличавана като една от най-социално отговорните компании в България, а в обсега на нейната корпоративна отговорност винаги са били и темите за образованието и социализирането на младите хора в страната. Христо Рафаилов – регионален мениджър за Североизточна България в Райфайзенбанк, беше сред официалните гости на събитието заедно с Росица Хаджиларска – управител на Офис Варна-5 на Райфайзенбанк.

Взаимоотношенията между ИУ – Варна и Райфайзенбанк са отлични през годините и като съвсем закономерна последица от това ние ги продължихме с настоящата инициатива и откриването на тази зала. С адаптивната дигитализация на нашата банка ние отговорихме на променящата се пазарна среда, а с желанието си да възпитаме у младите хора IT култура подкрепихме този проект. Пожелаваме на новосформиращия се отбор на ИУ – Варна много късмет и успех.
 

Христо Рафаилов, регионален мениджър за Североизточна България в Райфайзенбанк

Тъй като младите хора се нуждаят от места, където да могат да творят, да общуват, да се развиват, това вече ще бъде възможно и в залата за електронни спортове. Към Студентския съвет в ИУ – Варна вече функционира клуб, а плановете предвиждат и създаването на университетски отбор за участие в състезания с комютърни игри  – един от най-бързо еволюиращите и набиращи популярност спортове сред младите хора в технологично развитите общества.

След официалната част за откриването на залата се състоя двубой между два студентски отбора. Презентационният “приятелски” мач беше на набиращата все по-голяма популярност в гейминг средите игра Valorant. Esports заглавието на Riot Games е известно като предизвикателство както за стратегическото мислене на играчите, така и за отборните умения, рефлекси и ориентация. Мачът между студенти на Икономически университет – Варна се реши едва в продълженията, като двата отбора се гонеха през цялото време. Участниците споделиха своите позитивни мнения както за цялата инициатива, така и за високото ниво на техническа обезпеченост на компютърната зала.

Както председателят на Gaming клуба Радостина Николова сподели преди началото на двубоя, днешната инициатива дава началото на бъдещи квалификационни игри на много други известни игрови заглавия. Там студентите ще имат възможността да се борят за място в професионалните esports отбори на ИУ – Варна.

Всички студенти на Икономически университет – Варна могат да заявят участието си в Гейминг клуба в университетския Discord канал на линк: https://discord.com/invite/Bbj5PYR

19 яну 2021



Подобни