Икономически университет – Варна

Нобелова награда за икономика за 2022 г.

Наградата на Шведската банка (Sveriges Riksbank Prize) за икономически науки в памет на Алфред Нобел за 2022 г. е присъдена на Бен Бернанке (Ben S. Bernanke), Дъглас Даймънд (Douglas W. Diamond) и Филип Дибвиг (Philip H. Dybvig) "за изследвания на банките и финансовите кризи".

Заслугата на тазгодишните лауреати по икономически науки, Бен Бернанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг, е значително подобряване на познанията за ролята на банките в икономиката, особено по време на финансови кризи. Важно откритие в тяхното изследване е защо избягването на банкови колапси е жизненоважно.

Съвременните банкови изследвания изясняват как да направим банките по-малко уязвими при кризи и как банковите фалити изострят финансовите кризи. Основите на това изследване са положени от Бен Бернанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг в началото на 80-те години. Техните анализи са от голямо практическо значение за регулирането на финансовите пазари и справянето с финансови кризи.

За да функционира икономиката, спестяванията трябва да бъдат насочени към инвестиции. Тук обаче има конфликт: спестителите искат незабавен достъп до парите си в случай на неочаквани разходи, докато фирмите и собствениците на жилища трябва да знаят, че няма да бъдат принудени да изплатят заемите си преждевременно. В своята теория Даймънд и Дибвиг показват как банките предлагат оптимално решение на този проблем. Като действат като посредници, които приемат депозити от много спестители, банките могат да позволят на вложителите да имат достъп до парите си, когато желаят, като същевременно предлагат дългосрочни заеми на кредитополучателите.

Техният анализ обаче показа и как комбинацията от тези две дейности прави банките уязвими на слухове за предстоящия им колапс. Ако голям брой спестители едновременно изтичат до банката, за да изтеглят парите си, слухът може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество –  парите се изтеглят от банката и банката фалира. Тази опасна динамика може да бъде предотвратена, като правителството осигури застраховка на депозитите и действа като кредитор от последна инстанция на банките.

Даймънд демонстрира как банките изпълняват друга важна за обществото функция. Като посредници между много спестители и кредитополучатели, банките са по-подходящи да оценяват кредитоспособността на кредитополучателите и да гарантират, че заемите се използват за добри инвестиции.

Бен Бернанке анализира Голямата депресия от 30-те години на миналия век, най-тежката икономическа криза в съвременната история. Освен всичко друго, той показва как изтеглянето на парите от банките е било решаващ фактор за това кризата да стане толкова дълбока и продължителна. Когато банките се сриват, губи се ценна информация за кредитополучателите и не може да бъде възстановена бързо. По този начин способността на обществото да насочва спестяванията към продуктивни инвестиции е силно намалена.

„Прозренията на лауреатите подобряват способността ни да избягваме както сериозни кризи, така и скъпи спасителни мерки“, коментира Торе Елингсен, председател на комисията за наградата за икономически науки.

02 ное 2022



Подобни