Икономически университет – Варна

Нобелова награда за икономика за 2019 г.

Нобелова награда за икономика за 2019 г. получиха трима икономисти, работещи в изучаването на възможността за намаляване на бедността. Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Кремар са отличени за работата си в областта на икономиката на развитието.

Индиецът Банерджи и французойката Естер Дуфло, които са съпрузи, работят в Масачузетския технологичен университет (MIT) в САЩ, а американецът Майкъл Креймер преподава икономика в Харвард.

Основният подход на икономистите към проблема с бедността е разбиването му на по-малки въпроси, на които да се търсят решения. Лауреатите са развили методите си през 90-те години на миналия век с работа в Кения и Индия, а в момента експерименталните им изследвания доминират този раздел от икономиката. "Само за две десетилетия техният нов подход, базиран на експерименти, преобрази икономиката на развитието, която в момента е процъфтяваща област на научните изследвания", написа представител на Кралската академия на науките в Twitter.

В коментар за британския вестник "Гардиън“ Дуфло казва, че за разлика от политиците, които често обобщават бедните като неинициативни, мързеливи или напълно отчаяни хора, техният подход е да разделят проблемите, които така подлежат на решаване един по един.

Наградата по икономика е създадена от Шведската централна банка през 1968 г. и не се причислява към основните пет награди, договорени от Алфред Нобел в завещанието му през 1895 г. Тя се присъжда ежегодно от Кралската академия на науките, като паричното й изражение, както и размерът на другите премии, е 9 млн. шведски крони (около 900 хил. долара). Наградата се връчва заедно с основните награди в Стокхолм на 10 декември, в деня на смъртта на Алфред Нобел.

16 окт 2019



Подобни