Икономически университет – Варна

Малки стъпки към голямата кауза ИУ – Варна „зелен университет“

Представители на Студентския съвет и клуб „Екологика“ в Икономически университет – Варна засадиха десет малки дръвчета черен бор в двора на Трети корпус, който е дом на Колежа по туризъм. Екоинициативата е стъпка към реализирането на визията на академичното ръководство висшето училище да се развива като „зелен университет“, отличаващ се с иновативни и устойчиви решения. В нея се включи и директорът на колежа доц. д-р Генка Рафайлова, която засади първото дръвче.

Припомняме, че с проекта си за създаване на Студентска гора  Студентският съвет при Икономически университет – Варна получи наградата „Носители на просвета“ в категория „Те – носителите на просвета 2019“, присъдена в конкурса на Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС). Идеята за Студентска гора е да се обособи пространство, в което всеки випуск на Икономически университет – Варна да засажда дръвче и да остави следа след себе си. С тази инициатива младите хора на първо място искат да покажат, че академичната общност, институциите и гражданите могат да се обединяват и работят заедно. В нея има и друга символика – университетът за тях е проекция на цялото ни общество, към което всеки един може да допринесе. Фактът, че ИУ – Варна през 2020 г. навърши 100 години, беше добър повод да се създаде нов градски символ, какъвто е и самият университет.  

Целите на студентите са насочени към създаване на симбиоза между гражданското общество и академичната общност, вграждане на зелени и устойчиви решения, грижа за околната среда чрез отглеждане на отговорност у младите хора за нашия общ дом – Земята. Стремежът им е тяхната инициатива, чието разгръщане беше забавено заради епидемичната обстановка в страната, да се превърне в национална и в нея да се включат представители на всички висши училища в страната.

09 дек 2020



Подобни