Икономически университет – Варна

Лекция на президента на Република България Румен Радев в ИУ – Варна

Президентът на Република България Румен Радев посети Икономически университет – Варна по случай 100-годишнината на висшето училище и изнесе лекция пред студентите на тема „Предизвикателства и перспективи пред младите хора в Република България“ на 9.10.2020 г.

„Бих желал да видя България, в която инвестицията в хората е категоричен приоритет. Предизвикателство пред вас е да направите така, че държавата не само да развива пазарно ориентирано стопанство, но и да влияе чрез образованието върху структурата на икономиката и характера на отношенията в нея... Прекрачвайки прага на университета, вие неизменно се ангажирате с вашите действия и визия за бъдещето на България“, заяви държавният глава и подчерта, че предизвикателствата пред младите хора неизменно са свързани и с икономическото, и социалното развитие на страната. Според Румен Радев амбицията на младото поколение е изключително важна за това дали България ще се развива като държава с конкурентоспособност и високи технологии, с повече вложения в развитието на научноизследователската и развойна дейност. „От вас зависи като бъдещи лидери в обществото да се мобилизира националният научен и образователен капитал и да се вземе максимумът от изключително талантливите млади българи“, посочи Румен Радев. Президентът напомни на младите хора и че тяхна важна мисия е да се реализират и като личности, в своята професионална област, и като активни, търсещи, достойни граждани на България.

В рамките на посещението си във висшето училище президентът  проведе среща и с академичното ръководство на Икономически университет - Варна. Румен Радев ги поздрави за това, че вековната Алма матер има добър стопанин, за съвременните методи за преподаване на знания и ориентацията на младите хора към бъдещето. Ректорът проф. д-р Евгени Станимиров сподели пред президента, че ИУ – Варна се стреми да развие всички форми на знания и наука, за да е полезен на младите хора и на страната.

12 окт 2020



Подобни