Икономически университет – Варна

ИУ – Варна организира онлайн бизнес-образователен форум в Нигерия

По покана на българското посолство в Нигерия, Икономически университет – Варна организира онлайн среща с представители на Търговско индустриалната камара на Лагос с цел укрепване на партньорските отношения и промотиране на възможностите за мобилност на студенти и персонал по програма “Еразъм+“. Събитието се проведе на 17.02.2023 г. със съдействието на Негово Превъзходителство Янко Йорданов – посланик на България за Нигерия, Екваториална Гвинея, Бенин, Гана и Конго, със седалище в гр. Абуджа, и даде възможност на нигерийските ни партньори да научат повече за българската история и култура, за ИУ – Варна, както и да срещнат с представители на български компании, имащи интерес да развиват бизнес отношения в Нигерия.

Участниците от Нигерия бяха представители на Лагоската търговско-индустриална камара, Асоциацията на завършилите в България, общественици и др.

От Българска страна участници в срещата бяха екипа на отдел „Международно сътрудничество“ на ИУ – Варна, представители на община Варна –от дирекциите „Образование и младежки дейности“ и „Туризъм“, както и представители от бизнеса имащи интерес от развиване на бизнес в Нигерия. Българският бизнес беше представен в лицето на г-н Йордан Папазов, представител на отдел Маркетинг на „М+С Хидравлик“, гр. Казанлък и г-жа Ивана Николаева ръководител на отдел продажби в „Inna Essentıals“ гр. Пловдив. Участниците слушаха и лекция на доц. д-р Десислава Серафимова, преподавател от ИУ – Варна, на тема свързана с отговорното образование по мениджмънт в българските училища по бизнес. Представителите на дирекция „Туризъм“ към община Варна запознаха участниците с презентация на тема: „Варна като туристическа дестинация и възможностите за голф туризъм в региона“, а Дирекция „Образование и младежки дейности“ ги запозна с образователната инфраструктура в града. Срещата предизвика у нигерийските партньори интерес да научат повече за Варна и България като цяло.

Икономически университет – Варна е първото българско висше училище, което организира събития от подобен формат в Субсахарския регион. Инициативата даде възможност България да бъде представена като атрактивна дестинация за образование и бизнес.

09 мар 2023



Подобни