Икономически университет – Варна

ИУ – Варна и БТА подписаха договор за сътрудничество при обучението, развитието и реализацията на студентите

Икономически университет – Варна и Българската телеграфна агенция (БТА) сключиха споразумение за сътрудничество при обучението, развитието и реализацията на студентите. Партньорството ще се осъществява чрез провеждане на стажантски програми в БТА, организиране на лекционни курсове, срещи с практици и други съвместни инициативи. Договорът беше подписан на 2.04.2021 г. от ректора на ИУ – Варна проф. д-р Евгени Станимиров и генералния директор на БТА Кирил Вълчев. На срещата присъстваха всички представители на академичното ръководство на висшето училище.

„Нашите две институции са символ на най-доброто, което е постигнал българският народ и затова е съвсем естествено да търсим допирни точки за сътрудничество“, посочи Вълчев. Той съобщи, че амбицията на БТА е през следващите месеци да развие силна икономическа редакция, тъй като в момента такъв тип новини почти отсъстват от медиите. Акцент ще бъдат регионалните бизнес информации, като идеята е с течение на времето БТА да изгради своя мрежа от репортери с икономически профил.
Споразумението предвижда Икономическия университет – Варна да присъства всяка седмица в БТА, посочи Вълчев. Той заяви, че висшето училище може да разчита на подкрепа за обучение на студенти, докторанти и преподаватели как по атрактивен начин да представят науката и живота на университета.

Икономически университет – Варна е първото българско висше търговско училище, създадено през 1920 г., а днес той е един от най-иновативните университети в страната, припомни на срещата проф. Станимиров. Освен български младежи, в него се обучават над 300 чуждестранни студенти от повече от 50 държави. Близо 40 процента от преподавателите са свързани с бизнеса, което позволява акцентът в обучението да пада върху практическата насоченост, а в университета функционира Научноизследователски институт с 6 центъра с изследователски и консултативни функции, през които се реализират голям брой проекти в различни сфери, обясни още ректорът.

02 апр 2021



Подобни