Икономически университет – Варна

ИУ – Варна бе едно от читателските гнезда в Нощта на литературата

Икономически университет – Варна бе едно от читателските гнезда в Нощта на литературата на 7.10.2020 г. от 18.00 до 21.00 ч. Събитието в България е инициатива на посолствата и културните институти на държавите-членки на Европейския съюз от мрежата EUNIC и Фондация „Детски книги“, които заедно подбират литературните произведения. Организатори за Варна са Община Варна и Младежката фондация „Аморфа“ в партньорство с читателските пространства.  Четци в Нощта бяха известни визуални артисти, музиканти, дизайнери, университетски преподаватели и много други интересни личности, които се срещаха в непринудена атмосфера. Читателските гнезда бяха 14 запомнящи се пространства в центъра на Варна. Всяко от тях домакинстваше литературата на избрана европейска държава, а четците в него представяха един и същ откъс на всеки 30 минути.

Галерия „Академика“ на ИУ – Варна приюти Великобритания с романа „Отивам си е възвратен глагол на Тайе Селаси. Литературният избор беше на Британския съвет в България. Четец на български език бе Елица Виденова – поет и журналист, експерт „Връзки с обществеността“ във висшето училище, а на английски – Учена Абони от Нигерия, студент в ИУ – Варна, и Йоан Димитров – доброволец в отдел „Международно сътрудничество“ по проект "Акция: Ти си промяната" по програма на Европейския корпус за солидарност.

Според „Гардиън“ Тайе Селаси „пише с леката ръка на блестящ поет, с доза дързост и с дълбока емоционална отдаденост на живота и трансформацията на героите си“. Oригиналното заглавие на романа, "Ghana Must Go" (буквално Гана трябва да си отиде), е неслучайна фраза със съвсем конкретен исторически произход, свързваща политически и социално Гана и Нигерия. И понеже няма как да се ингорира фактът, че Тайе Селаси е от ганайско-нигерийски произход, за четец на откъса в оригинал бе поканен Учена Абони. Преводачът Бистра Андреева обърна специално внимание как да се представи текста, така че четенето да предаде най-ясно вътрешния поетичен ритъм на романа.

Според критиката „Отивам си е възвратен глагол“ е както бързо разгръщаща се история за състоянието на едно семейство, така и еуфорично изследване на вътрешния живот на неговите членове. Със съвършено изпипаната си проза и безупречната си техника Селаси не просто претворява представата ни за африканския роман, тя претворява понятието ни за романа.

Като четци в Нощта на литературата в други две от 14-те гнезда се включиха още двама студенти на ИУ – Варна: Мигел Анхел Гонзалес Роперо от Испания и Рикардо Родригес Сантос Хорхе от Португалия.

08 окт 2020



Подобни