Икономически университет – Варна

50 преносими компютъра дари „Джуниър Ачийвмънт България“ (JA Bulgaria) на студентите от Икономически университет – Варна

50 преносими компютъра получиха студентите от Икономически университет – Варна от фондация „Джуниър Ачийвмънт България“ чрез JA Europe и компанията HP Inc. Договорът за дарение беше подписан на 12.12.2022 г. от Милена Стойчева – изпълнителен директор на „Джуниър Ачийвмънт – България“, и ректора проф. д-р Евгени Станимиров.

Партньорството на ИУ – Варна с „Джуниър Ачийвмънт България“ датира от август 2021 г., когато бе сключен меморандум за сътрудничество. То вече дава своите видими резултати не само у нас, но и по света. Достатъчно е да споменем Дълбоко технологичния иновационен порт Варна (VDTIP), който беше открит на 17.10.2022 г. и е първата Дълбоко технологичнна иновационна долина в Европа. Инициатори на идеята за създаването му са „Джуниър Ачийвмънт България“ и Икономически университет – Варна.

На почетната Стена на стратегическите партньори на висшето училище официално бяха открити табелите на JA Bulgaria и The Edge. На събитието присъстваха академичното ръководство на ИУ – Варна, преподаватели, служители, студенти, Ирина Илиева – директор „Организационно развитие“ в „Джуниър Ачийвмънт – България“.

В обръщението си към гостите Милена Стойчева припомни, че „Джуниър Ачийвмънт България“ е член на организацията Junior Achievement Worldwide (JAW) и нейното регионално подразделение JA Europe. Тя подчерта, че в настоящия момент с това дарение фондацията цели приобщаването на младите хора – бежанци от Украйна, към новата среда, в която се намират.

Сред проектите на Junior Achievement Bulgaria е и новото партньорство с UNICEF, подкрепящо интегрирането на младите украински бежанци в Европа и България – UPLIFT Youth. То цели да помогне на уязвимите младежи, пристигнали от Украйна, да изградят умения и начин на мислене, с които да повишат своята ангажираност, участие и чувство за принадлежност в обществото. Местните младежи също ще играят важна роля в проекта – да помогнат на връстниците си в процеса на интеграция. Всичко това е с цел да насърчи предприемаческия дух и да подпомогне младежите в преминаването от образование към работа. JA Bulgaria годишно достига до 40 000 ученици и студенти от 450 населени места в страната.

„За мен е огромна чест от името на JA Bulgaria (част от Junior Achievement Worldwide) и световната мрежа на една от 10-те най-значими организации в световен мащаб с принос за икономическото и социално добруване на обществото да бъда сред спомоществователите на ИУ – Варна. „Истинският смисъл на живота е да посаждаш дървета, под чиято сянка не очакваш да седиш!“ М. Хендерсън или стара гръцка поговорка гласят това. А ние го подкрепяме с мисията на JA Bulgaria, която реализираме съвместно с ИУ – Варна.“ – написа Милена Стойчева в почетната книга на дарителите на Икономически университет – Варна.

12 дек 2022



Подобни