Икономически университет – Варна

Връчени бяха годишните награди от „Фонд за подпомагане на талантливи студенти“ в ИУ-Варна

На тържествена церемония в Икономическия университет във Варна на 18.05.2022 г. бяха връчени ежегодните финансови награди на “Фонд за финансово подпомагане на  талантливи студенти" към Центъра за изследване  и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии.

Фондът е учреден преди осем години от Георги Зеленков и проф. д-р Аврам Ескенази с благородната цел да подпомогне професионалното израстване на студенти от специалностите на ИУ –Варна, с доказани качества и постигнати резултати в сферата на тяхното обучение.

 

Тази година фондът връчва три поименни награди:

 1. Поименна награда „Моис и Илко Ескенази“, чиито имена са свързани не само с историята на университета, но и с историята на Варна. Наградата е учредена от проф. д-р Аврам Ескенази, дългогодишен преподавател в университета и тазгодишен носител на награда за високи постижения в науката - „Проф. Цани Калянджиев”, в чест на своите баща и брат.

 2. Поименна награда „Никола и Владимир Попови“ – дейци на правните науки в историята на Варна.

3. Йордан Симеонов Йорданов - деец в областта на икономиката и търговията и отличен възпитаник на Икономически университет - Варна в периода 1951 – 1956 г.,   признат счетоводен ръководител на големи национални и интернационални търговски предприятия, като Балкантурист, Петрол и Техноекспортстрой.

 

Други две награди връчва Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ) от „Фонд за подпомагане на талантливи студенти“ на студенти с отличен успех и достижения в информационните и комуникационни технологии, за да развият своя талант и да ускорят професионалното си израстване. Дарения са осигурени от компании Flat Rock Technology, MyPOS и Nanotec. И една специална награда „Дигитален маркетинг“ за студенти в областта на „Маркетинга“, дарението за която е  направено от компания iCard.

Средствата се набират единствено от дарения и се изразходват само за награди. Те са финансови, връчват се ежегодно на студенти, номинирани след специална селекция от Експертния съвет на Центъра.

  1. Лауреат на годишната поименна награда „Никола и Владимир Попови“ с постижения в област „Право“ е Жак Милчев Семизов, 2 курс, спец. „Счетоводство и одит“. Той получи и чек на стойност 1000 лв.
  2. С годишната поименна награда „Йордан Симеонов Йорданов“ в област „Икономика и търговия“ бе удостоена Мария Цветелинова Джангазова, 4 курс, спец. „Икономика и търговия“. Тя получи и чек на стойност 2000 лв.
  3. Годишната поименна награда „Моис и Илко Ескенази“ и чек в размер на 1000 лв. се връчи на Дако Валентинов Димов, 4 курс, спец. „Информатика и компютърни науки“.
  4. Награда „Дигитален маркетинг“ и чек на стойност 1000 лв. се присъди на Момчил Николаев Танев, 4 курс, спец. „Дигитални медии и ПР“.
  5. Две награди на ЦИПНИКТ в общ размер на 1 600 лв. се връчват на:
  • Първа награда на ЦИПНИКТ и чек на стойност 800 лв. се връчи на Петър Венциславов Нешков, 3 курс, спец. „Информатика и компютърни науки“
  • Втора награда на ЦИПНИКТ и чек на стойност 800 лв. получи Ростислав Илиев Митев, 4 курс, спец. „Информатика и компютърни науки“

Кандидатите се селектират по специална процедура от Експертния съвет на Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии. Наградите се връчиха на специално тържество в Аулата на университета.

По време на церемонията ректорът на ИУ-Варна връчи сертификат на дарителя на последната награда във фонда – Моника Георгиева, която учредява награда „Йордан Симеонов Йорданов“ в чест на своя многоуважаван дядо, жертва на глобалната пандемия от COVID-19.

Събитието завърши с академична публична лекция на проф. д-р Аврам Ескенази  - тазгодишен носител на наградата „Проф. Цани Калянджиев” за високи постижения в науката - на тема „Развитие на изкуствения интелект в България в следващите години“.

 

Гледайте видео от събитието

18 май 2022Подобни