Икономически университет – Варна

Студенти на ИУ – Варна представиха лидерски практики в интензивната програма GoLiteToLead

Девет наши студенти се включиха в международен тренинг за развитие на лидерските умения в междукултурна среда в град Дебрецен (Унгария). Програмата GoLiteToLead беше организира съвместно от Университет Дебрецен (Унгария), Икономически университет в Братислава (Словакия), Университет за приложни науки в Цвикау (Германия) и Бизнес акселератора на ИУ – Варна (UEVA). Студентите се срещнаха с гост лектори от международни компании, организираха и проведоха практически задания и се включиха в редица уъркшопове за социални междукултурни компетентности. На междукултурната вечер през първия ден студентите на Икономически университет – Варна презентираха български традиционни ястия и песни, както и се докоснаха до културите на останалите участници. През трети ден на програмата GoLiteToLead участниците имаха възможността да посетят местния винарски регион, където дегустираха известните токайски вина и се запознаха с тяхната история. След това като част от тиймбилдинга те се разходиха из град Токай и посетиха няколко забележителности. Нашите студенти отговаряха за организацията на презентации и уъркшоп за представяне на лидерски практики в международни компании от Западна Европа, както и за спецификите на лидерството в България. На петия ден от програмата се проведе кръгла маса, където студентите споделиха за своя опит с различни лидери, какво научиха през изминалите дни и им бяха връчени сертификати за успешно завършване на тренинга. Участниците разшириха социалните си връзки и създадоха много нови приятелства както със студентите, така и с преподавателите от другите университети. Програмата GoLiteToLead постави студентите в ситуации, чрез които да развият своите лидерски умения и да подобрят междукултурни си компетентности.

Емоциите и предимствата от участието в тази инициатива са представени по най-добър начин в отзивите от нашите участници:

Участието ми в международния тренинг за развитие на лидерски умения в мултикултурна среда по програма GoLiteToLead, беше едно от най-полезните и запомнящи се преживявания, които съм имала възможност да изживея. За краткия период на програмата успях да науча нови, както и да усъвършенствам стари знания и умения, асоциирани с лидерството. По време на проекта, получих изключителната възможност да се запозная с много невероятни хора, от различни култури, които имат по-различни виждания за света. Смятам, че успях да изградя приятелства, като своевременно и да опозная нови за мен култури. Цялостно преживяването беше изключително позитивно и ползотворно за мен. Щастлива съм, че взех участие в програмата GoLiteToLead и съм сигурна, че се върнах от Унгария, с много нови знания и хубави спомени.
Анна Неделчева, 3 курс, спец. „Международен бизнес“

Участието ми в програмата Go lite To Lead беше вълнуващо и вдъхновяващо преживяване. Разширих познанията и уменията си в лидерството и се сблъсках с нови предизвикателства. Срещнах се с изключителни професионалисти и уникални хора от различни култури, което ме вдъхнови и разшири гледните ми точки върху лидерството. Програмата беше добре структурирана с баланс между теория и практика. Организацията и екипът бяха професионални и отзивчиви. Вдъхновена съм да се развивам като лидер и да приложа наученото в професионалния и личния си живот. Препоръчвам програмата на всеки, който търси възможност за растеж и нови преживявания.
Анелия Петрова, 3 курс, спец. „Бизнес и мениджмънт“

Програмата по Еразъм+, GoLiteToLead, ми даде невероятната възможност да се запозная с уникални млади хора и да развия лидерските си умения. Тренингът мина като миг, изпълнен с много емоции и спомени, които да разказваме с усмивка на лице. Благодарна съм, че ми бе предоставена възможността да опозная унгарската култура, да посетя град Дебрецен и местността Токай, както и да преживея нови емоции като дегустация на изтънчени вина. През тази една седмица създадох множества приятелства, научих нови неща и участвах в интересни активности. Програмата ме извади от зоната ми на комфорт и ме вдъхнови да намеря стоя лидерски стил, за да мога успешно да ръководя свой екип един ден. Препоръчвам на всеки студент да се впусне в своето приключение и да не се колебае да се възползва от прекрасната възможност, която Еразъм + предоставя.“ 
Даниела Карагьозова, 3 курс, спец. „Международен бизнес“

GoLiteToLead беше едно страхотно изживяване, което ме научи най-вече колко е ползотворно да работиш в мултикултурна среда. Кандидатствайки за програмата, предизвиках себе си и излязох от зоната си на комфорт, което ми помогна да се опозная по-добре. Запознах се със страхотни хора и се забавлявах! Видях колко различни перспективи може да има едно решение на проблем и как различните култури се допълват взаимно. Уверено мога да кажа, че 30-те часа път с автобус си струваха!
Ивомира Генева, 3 курс, спец. „Бизнес и мениджмънт“

Искам да изразя своята искрена благодарност за невероятната възможност да участвам в краткосрочния Еразъм проект в Дебрецен. Преживяването беше наистина запомнящо се. Работата ми заедно с участниците от България и студентите от различни страни беше изключително обогатяващо. Разнообразието от култури донесе перспектива в нашите дискусии за лидерството и разговори по бизнес теми. Срещите с представители на бизнеса ни дадоха възможност да се учим от практически примери и от опита на успешни компании. Беше вълнуващо да обсъждаме бизнес стратегии и предизвикателства с професионалисти от различни сфери. Получихме ценни наставления и вдъхновение за развитие на личните ни лидерски умения. Освен полезните бизнес дискусии и лидерски лекции, имахме възможност да разгледаме кампуса и града в свободното си време. Беше страхотно да се потопим в културата и атмосферата на Дебрецен, да се запознаем с местните обичаи и да открием нови места.
Зорка Дойчинова, 2 курс, спец. „Бизнес и мениджмънт“

GoLiteToLead Debrecen беше едно незабравимо преживяване за мен. Благодарение на тази програма се срещнах с невероятни хора от различни култури, с които обменихме опит и познания в най-различни сфери. Освен това семинарите бяха организирани много интересно и интерактивно с групови активности, презентации и споделяне на лични впечатления и преживявания от комуникацията с мениджъри и лидери. Лекциите на местни мениджъри бяха много интересни и ни представиха различни гледни точки за добрите лидерски практики. Седмицата в Дебрецен, Унгария ми помогна да оценя лидерските си умения, да се науча как да ги развивам и прилагам на практика. Участието ми в това събитие ми донесе много положителни емоции и прекрасни спомени.
Виктория Боева, 3 курс, спец. „Международен бизнес“

Участието в програмата GoLiteToLead ми даде повече отколкото съм очаквала. За период от една седмица успях не само да развия лидерските си умения, но и да завържа ценни приятелства с хора от различни култури. През тази седмица се проведоха различни занятия, които ми отвориха очите за това какъв трябва да е един водач и какво мога да направя, за да развия лидерските си умения. Опознах отблизо унгарската култура, тъй като имах възможността да се впусна в дълбините на град Дебрецен, както и местността Токай, където ми беше предоставена възможността да дегустирам невероятни на вкус вина. Бих казала, че това приключение беше толкова незабравимо, защото беше споделено с нови приятели, с които иначе никога не бих се срещнала. Престоя ми в Дебрецен беше изпълнен с приятни емоции и смях и нито за секунда не съжалявам, че реших да се впусна в това приключение.
Ивана Хаджийска, 3 курс, спец. „Счетоводство и одит“

GoLiteToLead Debrecen ми даде възможност да се срещна с хора от различни университети, етнически групи, характери, да уча от тях и с тях. Да покажем две прекрасни държави (Република Македония и Република България), и да уча за тях в държава, която беше всичко, което една държава трябва да бъде. Покрай темата, аз през игрите и цялото представяне на хората научих как да УЧА, със забавление и желание. Научих много различни неща за различни сфери, които ще ми помогнат в бъдеще. Запознах се с невероятни хора, учих от най-добрите. Научих как да си лидер, и как да говориш с хората, които по някакъв начин са "различни" от теб, без значение на езика, на който трябваше да се говори. За наше огромно щастие менторите от всяка една група бяха коректни, професионални, търпеливи и приятелски настроени. За мен беше чест и удоволствие да присъствам на програма като този и да презентирам своята държава в такава среда и с такива хора.
Ванеса Гоцева, 2 курс, спец. „Информатика и компютърни науки“

За мен програмата GoLitetoLead представляваше едно невероятно приключение. Незаменимо е чувството да предизвикаш себе си в подобна междукултурна среда, да завържеш контакти със студенти и преподаватели от толкова различни националности, да имаш възможността да участваш в разнообразни и полезни лекции и уъркшопове. Истински съм впечатлена от нашите домакини от University of Debrecen, които през цялото време бяха неотлъчно до нас и дадоха всичко от себе си да направят престоя ни, както изключително ползотворен за нашето бъдещо развитие, така и изпълнен с развлекателни и интересни преживявания. Сигурна съм, че знанията, които получих, приятелствата, които завързах и спомените, които заедно създадохме ще оставят трайна диря в съзнанието ми. Искрено вярвам, че програми като тази ни развиват, както в професионален, така и в личностен аспект и насърчавам всички, които имат възможност, без колебание да се впуснат в подобно предизвикателство.
Божидара Мирянова, 3 курс, спец. „Международен бизнес“

Следете инициативите на UEVA – подготвили сме ви още подобни възможности!

18 юли 2023



Подобни