Икономически университет – Варна

Одобрен бюджет за реализиране на нови конкурси на Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) за финансиране на проекти за научни изследвания, свързани с пандемията от коронавирус

С постановление на Министерски Съвет е одобрен бюджет за реализиране на нови конкурси на Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) за финансиране на проекти за научни  изследвания, свързани с пандемията от коронавирус. Финансирането е в размер на 2,4 млн. лв, от които 1,8 млн. лв. са насочени към „Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства, свързани с пандемията от COVID-19 – 2020 г.”, чиято цел е подкрепа на качествени фундаментални научни изследвания на български научни колективи за придобиване на нови знания във връзка с пандемията от COVID-19. Основните документи за конкурса са подготвени от Фонд „Научни изследвания“ по указания на Министерството на образованието и науката и предстои да бъдат съгласувани с Министерството на финансите, в съответствие с Правилника на ФНИ.

Продължителността на проектите се планира да бъде до 24 месеца като в работните документи са предвидени следните тематични направления:

1. Медико-биологични проблеми (с бюджет от 1,56 млн. лв. и сума за финансиране между 100 000 и 300 000 лв. на отделен проект, в зависимост от броя участващи учени в колектива и броя научни организации).

2. Социални, икономически и образователни аспекти на пандемията COVID-19 с общ бюджет от 240 000 лв. Минималната сума за всеки отделен проект е 30 000 лв. Максималната сума за всеки отделен проект е 60 000 лв. (с участие на не по-малко от 3 учени с образователната и научна степен Доктор). Проектни предложения с участие на по-малко от 3 учени с образователната и научна степен Доктор не са допустими.

Проектните предложения в рамките на това направление трябва да включват една или повече от следните тематики:

  • Изграждане на ефективни механизми за предотвратяване или ограничаване на епидемии от високорискови вирусни заболявания с минимални последици за обществото и икономиката.
  • Социални, психологически, правни, културни, образователни, етични и други аспекти на мерките, въведени в различни държави с цел ограничаване разпространението на вируса.
  • Мерки за възстановяване на икономиката и преодоляване на социалните и финансовите последици от пандемията и ограниченията, наложени във връзка с нея.

Допълнително е одобрен бюджет от 600 000 лв. за финансиране на проекти на български учени и колективи по конкурси за двустранно или международно сътрудничество, свързани с пандемията от коронавирус.

Повече информация, както и пълните насоки за „Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства, свързани с пандемията от COVID-19 – 2020 г.” предстои да бъдат публикувани в работен вариант на официалния сайт на  Фонд „Научни изследвания“:  https://www.fni.bg/. Окончателните документи и покана за конкурса ще бъдат публикувани след съгласуването им с Министерството на финансите и утвърждаване на актуализацията на Годишната оперативна програма на ФНИ с новия конкурс.

08 май 2020



Подобни