Икономически университет – Варна

Обявена покана за заявяване на интерес към проекти за научни изследвания, свързани с пандемията от коронавирус от Фонд "Научни изследвания" (ФНИ)

Отчитайки важността на научните изследвания в борбата с коронавируси и при търсене на решения за породените от пандемията проблеми в различни области на живота, ИС на ФНИ обсъди възможността за подготовка на тематичен конкурс във връзка с пандемията от коронавирус, както и потенциални подобни бъдещи предизвикателства. ФНИ получи покана и за участие в международни и/или двустранни конкурси на такава тематика от Националната фондация за природни науки на Китай и се очакват предложения от други национални финансиращи организации. Тези конкурси ще бъдат обявени при осигуряване на допълнително финансиране на Фонда за 2020 г.

Предложенията трябва да бъдат насочени към следните тематики:

  • изследване на медицинските и биологичните проблеми, свързани с вируса, диагностика, превенция и лечение на заболелите от COVID-19, в това число разработване на кандидат-терапевтици и ваксини;
  • епидемиологични изследвания (включително и с използване на информационни технологии) за предвиждане, мониторинг и превенция на COVID-19 и други високорискови вирусни заболявания и изграждане на ефективни механизми за тяхното предотвратяване или ограничаване с минимални последици за обществото и икономиката;
  • изследване на социални, психологически, правни, културни, образователни. етични и други аспекти на ограниченията, въведени в различни държави с цел ограничаване разпространението на вируса, както и мерки за възстановяване на икономиката и преодоляване на социалните и финансовите последици от пандемията и ограниченията, наложени във връзка с нея.

Във връзка с това ФНИ отправя покана до български научни колективи и организации да заявят интерес за участие в тези потенциални конкурси до 27 април 2020 г.

Линк към новината на сайта на ФНИ: https://www.fni.bg/?q=node/1099

Необходимата иноформация трябва бъде изпратена по ел. поща на следния адрес: i.tsoneva@mon.bg.

  1. Тема на научното изследване
  1. Кратко резюме (до 900 знака)
  1. Базова организация и партньори (ако е приложимо)
  1. Потенциален ръководител и основни членове на научния колектив
  1. Научна компетентност на колектива
  1. За двустранен конкурс (ако е приложимо) - потенциален партньор от Китай или друга държава
  1. Ел. поща и телефон за контакти

10 апр 2020



Подобни