Икономически университет – Варна

Деня на Конституцията и юристите и съдебните служители!

Днес, 16 април е денят на Конституцията, денят на юриста и съдебния служител!

Съвременният демократичен български конституционализъм има дълбоки и здрави устои, положени още в епохата на националното Възраждане. На днешната дата - 16 април, се навършват 141 години от приемането на Търновската конституция. С този акт се полагат основите на независимото Княжество България. На този ден преди близо век и половина, видни и достойни представителите на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция. Тя е първият български основен закон – възродил България за нов независим живот, проправил пътя й към модерната европейска държавност.

За всеки от български гражданин Конституцията има своя дълбок смисъл – както личностен, така и национален, исторически и ценностен.

Тя е голямото държавно начало. Тя поставя основите и се явява опората на нашата държавност, границите на правния ред, базата и мярата за нашата ценностна система. Конституцията представлява и голяма професионална и гражданска отговорност и от нас юристите, от младите хора - студентите, зависи отстояването й като върховен закон. Към нас, юристите – правораздаващи и научни работници, са отправени и огромни обществени очаквания за справедливост и защита, за обективно и безпристрастно прилагане на закона, за това да предадем учението за правда на бъдещето на България – нашите деца.

В пълна сила това се отнася към предизвикателството, пред което сме изправени днес, времена трудни, които изискват от нас да бъдем единни, но и да защитаваме конституционните си права, да бъдем смели в решенията си и делата си, но и отговорни не само към собственото си добруване, но и към това на всички останали!

Честването на тази дата е повод да си спомним и да се преклоним пред делото на българските първостроители на държавността. Нека да защитаваме и отстояваме идеала за суверенитета и националната отговорност, за гражданска свобода и човешко достойнство, така, както ни завещаха първосъздателите на първата българска Конституция. Нека всеки от нас даде своя личен пример за отстояване и тържество на справедливостта в работата си всеки един ден, защото правовата държава зависи  от всички нас заедно!

Приемете моите най-искрени поздравления по повод Деня на Конституцията и юристите и съдебните служители!

Бъдете здрави!

Ръководител катедра „Правни науки“
Доц. д-р Андрияна Андреева

16 апр 2020



Подобни