Културен календар за учебната 2016/2017 г.


Летен семестър на учебната 2016/2017 г.


Фолклорен концерт

Фолклорен концерт "Гайдана свири, говори"

21.06.2017 г., 19:00 ч., Аула

В него ще вземат участие Фолклорен ансамбъл "Гергана" при Икономически университет - Варна и Гайдарски оркестър "Кавадари" с ръководител Драгни Драгнев.

Заповядайте, за да се насладим заедно на изкуството на българската фолклорна магия!

Вход свободен за всички студенти, преподаватели и служители на Икономически университет - Варна, както и за всички граждани и гости на града!

Концертът е част от тазгодишното издание на "Празник на музиката“, което ще се проведе за шести път във Варна по инициатива на Франкофонски център - Варна с подкрепата на Община Варна и като част от събитията, организирани по повод титлата "Варна - Европейска младежка столица 2017"

Виж повече


Премиера на монографичната книга

Премиера на монографичната книга "Пленникът на светлината", посветена на Никола Манев

18 май 2017 г. /четвъртък/, 18.00 ч., галерия "Академика"

Виж повечеОтзив


Лизистрата - спектакъл на студентски театър

"Лизистрата" - спектакъл на студентски театър

10.05.2017 г., 19:30 ч., Аула

"Лизистрата" * в нова светлина на сцената на ИУ-Варна - Студентски театър "ИкАрт" отново ви подарява миг на безгрижно забавление и широки усмивки!

Комедията на Аристофан „Лизистрата“ разказва за обединението на жените срещу несправедливото разпределение на богатствата и множеството войни в Древна Гърция. Жените взимат властта в Народното събрание, гласуват закон всичко да бъде общо и да няма бедни и богати... Те поставят ултиматум на мъжете или да се подчинят, или да ги лишат от най-голямото удоволствие - секса...

* Спектакълът е отличен с първо място на Международния театрален фестивал "Океан от Любов" 2016 г. в гр. Пазарджик и с награда на публиката на Националния фестивал на студентското театрално изкуство "Маска и тога" 2017 г. в гр. Велико Търново.

Виж повече


Икономически университет – Варна в Нощ на литературата

Икономически университет – Варна в Нощ на литературата

10.05.2017 г., 17:00 ч.

От 18 до 22 часа на всеки 30 минути ще се четат откъси от предварително подбрани литературни произведения, издадени на български език след 2000 година. Специални гости на Нощ на литературата във Варна тази година са едни от най-утвърдените литературни имена в страната – Силвия Чолева – издател, писател, редактор, журналист – и Стефан Иванов – поет, драматург, редактор и преводач.

Отзив

Виж повече


Благотворителна изложба Сътвореното

Благотворителна изложба "Сътвореното"

04.04.2017 г., 17:30 ч.

Благотворителна изложба „Сътвореното“ на Валентина Владова - учител по Български език и литература и ученици от Варненска търговска гимназия „Георги С. Раковски“ ще бъде открита в галерия „Академика“ на Икономически университет – Варна. Инициативата се организира от Варненска търговска гимназия „Георги С. Раковски“ съвместно с Икономически университет – Варна. Ученици рисуват, за да дарят своя труд за свои съученици, които нямат техните възможности (деца-сираци и деца в неравностойно положение).

Отзив

Виж повече


Зимен семестър на учебната 2016/2017 г.


Откриване на монументален живописен фриз Сезони

Откриване на монументален живописен фриз "Сезони"

15.12.2016 г., 17:30 ч., аудитория 128
С автор големият български художник Никола Манев

Отзив

Виж повече


Втори национален студентски фолклорен фестивал Срещи на приятелството

Благотворителен концерт "За бъдещето на Ина"

06.12.2016 г., 19:00 ч., Аула

Oрганизаторите целят да помогнат не само на младата Ина, за да има бъдеще, но и на новороденото ѝ детенце, което има нужда от майка, за да изживее едно щастливо и пълноценно детство.


Виж повече


Втори национален студентски фолклорен фестивал Срещи на приятелството

Втори национален студентски фолклорен фестивал "Срещи на приятелството"

24-27.11.2016 г.

По инициатива на Студентски съвет към ИУ-Варна, през декември 2015 г., в партньорство с Община Варна, Медицински университет – Варна и Технически университет – Варна, се проведе първото издание на Националния студентски фолклорен фестивал "Срещи на приятелството". В него взеха участие ансамбли от цялата страна.

Поради големия интерес, Студентски съвет и Ансамбъл "Гергана" към Икономически университет – Варна, съвместно с Община Варна, организират второ издание на фестивала, което ще се състои в периода от 24 до 27 ноември 2016 г. и ще бъде с международно участие. То ще се проведе на три сцени в града – Аулата на Икономически университет – Варна, читалище "Отец Паисий" и читалище "П. Р. Славейков". Официални гости на събитието ще бъдат Академичният фолклорен ансамбъл при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и Фолклорният ансамбъл при Медицински университет – Тбилиси, Грузия.


Виж повече


Изложба на варненския художник Боян Янев

Изложба на варненския художник Боян Янев

16.11.2016 г., 18:00 ч., галерия "Академика"

На 16 ноември 2016 г. (сряда) от 18:00 часа в галерия "Академика", с подкрепата на галерия "Кавалет", ще бъде открита изложба на варненския художник Боян Янев.

Боян Янев e роден 1963 г. във Варна. През 1991 г. завършва НХА със специалност Илюстрация при акад. Румен Скорчев. Илюстратор е на десетки книги в издателства Галактика, Славена, Захари Стоянов и Сиела. Автор на над 20 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия и САЩ. Носител на наградата за млад автор от Международното биенале на графиката Варна 2001. Освен художник, Боян Янев е страстен последовател на АЙ КИ ДО, което практикува от дълги години. Живее и твори във Варна.

Отзив
Виж повече


Благотворителен концерт за децата от ЦНСТ Изгрев

Благотворителен концерт за децата от ЦНСТ "Изгрев"

20.10.2016 г., 19:00 ч., Аула

Клуб "Млад предприемач" към Студентски съвет на Икономически университет – Варна организират БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ за децата от ЦНСТ "Изгрев", гр. Варнал Децата са страхотни и имат нужда от топли дрехи и завивки за зимния сезон!

Нека ЗАЕДНО помогнем! Елате на 20 октомври 2016 г. (четвъртък) в зала "Аула" на ИУ-Варна, за да се забавляваме заедно с Атанас Колев, група "Creators" и звездите на Икономически университет – Варна!

На входа на залата ще намерите кутии, в които да дарите щастие на децата от ЦНСТ "Изгрев".

НЕКА ПОМОГНЕМ ЗАЕДНО!


Виж повече


Благотворителен концерт за децата от ЦНСТ Изгрев

Благотворителен концерт "Подай ръка на Таня, дари надежда"

19.09.2016 г., 18:00 ч., АулаНЕКА ПОМОГНЕМ ЗАЕДНО!


Виж повече


Концерт на хип-хоп изпълнителя VenZy и студенти от ИУ-Варна

Концерт на хип-хоп изпълнителя VenZy и студенти от ИУ-Варна

15.09.2016 г., 19:00 - 21:00 ч., Аула

Академичното ръководство на Икономически университет – Варна кани всички студенти, преподаватели, служители и приятели на университета на тържественото откриване на новата учебна 2016/2017 година, което ще се състои на 15 септември 2016 г. (четвъртък) в 10:00 часа в Аулата на университета.

В програмата на информационните дни за първокурсници са включени поздравителен концерт с участието на вокална формация „ИУ-фория“ и фолклорен ансамбъл „Гергана“, концерт на хип-хоп изпълнителя VenZy и студенти от ИУ-Варна, обиколка на ключови места в университета и игри и забавления в Playground Mall Varna.


Виж повече


Откриване на изложба на Никола Манев

Откриване на изложба на Никола Манев

28.08 - 25.09.2016 г., 19:00 ч.

Картините на големия творец Никола Манев, живеещ от години в Париж за пореден път ще докоснат младите хора с различни светове, наситени с доброта, оптимизъм и красота.

Експозицията по повод рождения ден на художника включва живописни платна с реалистични пейзажи, абстрактни композиции, рисунки на природни и архитектурни елементи, провокирали въображението на твореца да полети през различни светове извън пространството и времето.

Изложбата, която е част от Културния календар на университета, се организира съвместно с галерия "Кавалет" и ще остане отворена до 25 септември 2016 г. 

Никола Манев е роден в Пазарджик, израснал е в Чирпан, завършил е Художествената гимназия в София и френската Академия по изящни изкуства. Установява се в Париж, но никога не къса връзката с България. През 2008-а става академик на Българската академия за наука и изкуство. Досега е направил 137 самостоятелни изложби в различни краища на света, участва и в много общи експозиции и биеналета. Повече от 3000 творби на Манев са притежание на държавни и частни колекции и музеи в 30 страни.

Артистът предпочита да изследва в картините си мистичното и приказното. В творбите му откриваме странните земни образувания на българската природа, африканска пустиня, мексикански мотиви. Винаги обаче се връща към романтичните гледки на парижките покриви и комини.


Виж повече