ИУ – Варна бе домакин на WordCamp Varna - конференция, посветена на WordPress

ИУ – Варна бе домакин на WordCamp Varna – еднодневна конференция, посветена на WordPress. WordCamp се проведе за пръв път на територията на гр. Варна и събра над 230 ентусиасти в областта на WordPress. В събитието на 2.09.2017 г. участваха както лектори от България, така и експерти в различни области на работата с WordPress от САЩ, Холандия и Швейцария. Темите варираха от разработка и дизайн на проекти с WordPress до изграждане и управляване на онлайн общности, маркетинг, бизнес, журналистика и медии.

Тъй като много доброволци се включват в процеса по подобрение на платформата WordPress с тестване, докладване на проблеми, писане на документация, преводи и помощ за други, по-малко запознати потребители, конферентният ден бе комбиниран с втори ден – Contributor Day (3-ти септември). Организаторите на  WordCamp Varna 2017 изнесоха лекции, свързани с възможностите за поправяне на бъгове, за преводи на ядрото, темите и разширенията, както и за организирането на WordPress събития, които да направят WordPress още по-популярен. По време на Contributor day се работи по реални задачи, които имаха за цел да направят WordPress още по-добър.

Като част от WordCamp Varna 2017 екип от ентусиасти организира и безплатна работилница за деца, която помогна на над 20 деца да създадат своя първи сайт на WordPress. Децата работиха с доброволци с опит в разработката с WordPress, които им помагаха да направят първоначалните настройки и ги водеха през процеса на създаване на различни видове съдържание.

Повече за събитието може да намерите на уеб сайта https://2017.varna.wordcamp.org/ и във фейсбук на https://www.facebook.com/WordCampVarna/