Монография за Стоимен Стоилов ще се представи в ИУ - Варна

 Книгата е на издателство „Наука и икономика“ към Икономически университет – Варна 2019 г. Пълноцветно луксозно издание. Съдържа над 150 изображения, включващи творби на художника и снимки от личния му архив.

Част от предговора на автора:

Това е книга за СЪДБОВНИЯ ПЪТ. Той криволичи през китни поля с разцъфнали синори, под сенчести дървета, сред клоните на които се любят птиците, през бурни реки с измамни проходи, през урви и трънливи усои, през сияйни планини и знойни пустини, през времена на триумф и на страдания. Това е ПЪТЯТ НА ИЗБРАНИТЕ И ПОСОЧЕНИТЕ. Води винаги до един връх, който не е Олимп, а е върхът, покрит с разпятия. Защото, както казва Бодлер: „Изкуството е кръст, на който, страдайки, човек се доближава до Бога“.

Стоимен Стоилов е безспорно и утвърдено име в съвременните пластични изкуства. Не маркирам национални, европейски или други граници, защото от самата му биография се вижда, че той е планетарен художник. Не поради факта, че е кръстосал света, а заради знаците, които е оставил в световните музеи и галерии. Малко са художниците с толкова впечатляващо признание извън страната ни. Изключвам Христо Явашев, защото той доброволно и категорично е прерязал пъпната си връв с България и отдавна е „опаковал“ и захвърлил в пропастите на Grand Canyon спомена за Родината си. Не омаловажавам успешната реализация на редица наши талантливи художници, живеещи по света. Част от тях са мои приятели. Става дума за мащаба на признанието и за открояването на личността на българския художник Стоимен Стоилов в културните процеси на страни с вековни традиции в изкуството.

В следващите страници ще тръгнем по ПЪТЯ, водени от самия художник и от автентичните му разкази. Той ще ни посочва, а понякога сами ще откриваме знаците и белезите, оставени по този път. Ще надникнем в антропологичните разрези на времето и епохата, в която израства и се формира един талантлив художник. Ще споделим триумфите на този гладиатор на доброто и красивото, който с антична преданост възвеличава вселенската хармония. Но с  него ще отпиваме и от горчивата чаша на живота. Преди Стоимен да ни отведе в Родината на Моцарт, ние ще споделим трагедията на ПОЖАРА, в който „незнаен Салиери“ изпепелява безвъзвратно едно двадесетгодишно творчество. Възкръсването след огъня не е по силите на всекиго. Но нали в него се калява мечът за следващите битки? Ще станем свидетели на новата виталност, нахлула в творчеството на Стоимен Стоилов. На крилете на въображението на художника ще пресичаме митични епохи и събития, континенти и пространства, в които машината на времето е детска играчка, захвърлена в килера, а човеците от различни цивилизации с пилигримна страст строят духовната стълба към така бленуваното и недостижимо СЪВЪРШЕНСТВО.

За автора:

Валерий Пощаров е художник, галерист и изследовател на българските пластични изкуства. Създател е на галерия „Кавалет“, в която за 25 г. подрежда над 200 изложби на множество известни автори. Куратор е на артпроекти във Вашингтон и Анаполис/САЩ/, Виена, Москва, Париж, Варшава, Загреб. Автор е на художествените студии: „Разказвачът на сънища“ за Емил Стойчев, „Бургаско синьо“ за Георги Баев, „Пазачът на фара“ за Георги Лечев, „Алегориите на Стоимен Стоилов“/Издателство на ИК -Варна 2015 г./, както и на монографичните книги „Христо Каварналиев – 120 г. от рождението му“/Награда „Варна“ за 2014 г./, „Пленникът на светлината“, за художника Никола Манев/в съавторство с Елка Няголова/.