ИУ – Варна тържествено отбеляза 98-та си годишнина

ИУ – Варна тържествено отбеляза 98-та си годишнина

Икономическият университет – Варна отпразнува на 14.05.2018 г. своята 98-годишнина с тържествено събрание, уважено от варненския областен управител Стоян Пасев, кмета на Община Варна Иван Портних, командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, Недялко Неделчев – почетен консул на Германия и Франция във Варна и член на Съвета на настоятелите в ИУ - Варна,  Лилия Христова – директор на дирекция "Образование и младежки дейности" в Община Варна, представители на Общински съвет – Варна, на духовенството, много общественици, бивши и настоящи преподаватели, студенти.

Водещ на церемонията бе проф. д-р Евгени Станимиров – зам.-ректор по учебна дейност и акредитация. Приветствено слово от името на академичното ръководство произнесе доц.  д-р Тодорка Атанасова – декан на факултет „Информатика“.

Кметът Иван Портних поздрави ръководството на университета за постигнатите високи резултати в образователния процес. „Използвам случая да Ви поздравя за приноса ви в утвърждаването на Варна като образователен център в национален и регионален мащаб, и утвърждаването на каузата Варна – град на знанието. Сигурен съм, че с общи усилия и с енергията на студентите на Икономическия университет заедно можем да постигнем много в тази посока. Варна беше избрана за един от 30-те иновативни дигитални хъба на Европейската комисия, предстои много работа в това направление“, заяви Иван Портних.

В своето приветствие областният управител Стоян Пасев подчерта, че Икономически университет – Варна непрекъснато усвоява нова учебна база, от което следва, че се развива възходящо.

На празничната церемония беше връчена новоучредената академична награда „Проф. Станчо Чолаков“ за високи постижения в областта на финансовата наука и местното управление за 2017 г.  Неин първи носител стана проф. д.ик.н. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания при БАН. Лауреатът е роден през 1944 г. Специализирал е в СССР, Великобритания, САЩ и Австрия. Два мандата е член на Управителния съвет на БНБ. Той беше представен на присъстващите от проф. д-р Стефан Вачков – ръководител на катедра „Финанси“, по чиято инициатива е учредена академичната награда „Проф. Станчо Чолаков“. По-късно в ЗАЛА 1 на ИУ –

Варна професор Минасян изнесе публична лекция на тема „Капитали и инвестиции“.

На празника бяха връчени и академичните награди „Студент на годината“ за 2017 г. За втора поредна година комплексния приз получи студентът по финанси Михаил Димитров.  С най-много точки в ОКС „магистър“ беше награден Адриан Калчев – специалност „Счетоводство и контрол“, а в ОКС „професионален бакалавър“ –  Диана Димова (Колеж по туризъм).

 Всички награди бяха връчени от ректора на ИУ – Варна проф. д-р Пламен Илиев. Празничното събрание завърши с концерт на оперния солист Арсений Арсов.