Прожекция на филма "Белгийският крал"

18 април 2018 г., 17.00 часа, зала АУЛА

Белгийският крал

Копродукцията "Белгийският крал" /2016 г./ на Белгия, Холандия и България е режисирана от Джесика Удуърт и Петер Бросенс, които са и сценаристи и съпродуценти на филма. 

В ролята на краля е белгийският актьор Петер Ван ден Бегин („Петият сезон”). Останалите главни роли се изпълняват от Брюно Жорис („Петият сезон”), Титус де Воогт („Steve + Sky”) и Люси Дебе („Melody”).

Нина Николина влиза в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам.-шефът на турските тайни служби, който преследва краля след бягството му от Турция.

Холандският режисьор Питер ван дер Хауен е в ролята на документалиста Дънкан Лойд, а сръбският актьор Горан Радакович („Ягода в супермаркета”) е бивш шампион по стрелба, снайперист от Сараево и любител на птиците.

"Белгийският крал" - красив, елегантен, но и носещ емоцията на хаоса на балканите филм. 

Той предлага множество небивали ситуации, в които попада белгийският крал, устремен по пътя си към дома, страдащ от размирици. Съдбата го сблъсква с реалността на България, Сърбия и Албания, където главният герой излиза извън зоната си на комфорт, за да се преоткрие. 

Въпреки че поставя героите в необичайна среда, филмът по никакъв начин не носи напрежение у зрителя, а предава чувството на свобода, лекота и щастие от осъществяването на свободната воля на човека. 

Герои на хумора са типичните за Балканите образи и обичаи, а шегите са поднесени с премерен стил и много вкус.