Студентският театър "ИкАрт" представи премиерния спектакъл "Аз, Ти, Той" в ИУ – Варна

Студентският театър „ИкАрт“ към Икономически университет – Варна се завърна на сцената с новата си постановка „Аз, Ти, Той“, режисирана от Коста Бандутов. Премиерата се състоя в пълната зала АУЛА на 5.12.2017 г. Новото заглавие за университетския културен календар е дело на изцяло подновен, но силен студентски състав. Направлявани с присъщото чувство за такт на ресисьора Коста Бандутов, младите актьори се справят отлично с ролите си и благодарят за поетия риск да им повери стряскащо актуалния текст на Елин Пелин. Образите са комични, същевременно сатирични, подсилени от изразителна, закачлива музика – микс от „Междузвездни войни”, Деспасито” и песни от албума на „Ку-ку бенд“. Има ли разлика между минало и настояще? Доколко съвременното ни общество е по-различно от това на Елин-Пелиновото време? Какво се случва с обикновения човек, когато се сдобие с власт, и колко години са нужни, за да се промени жестоката действителност? На тези въпроси отговаря този спектакъл за справедливостта (или нейната липса), за хората и техните страдания, за народа и обществото.

Завръщането на режисьора в ИУ е изключително успешно, като се съди по многобройната, въодушевена младежка публика в Аулата, откликваща с нестихващи аплодисменти на действието на сцената. Обещаното повторение на спектакъла през февруари 2018 г. се приема с искрен възторг, а осъществяването на втората част през март 2018 г. – с нетърпение.

Коста Бандутов внушава на младите актьори интерес и любов към ролите им, възпитава умение да отправят послание към зажаднелите за театрално изкуство зрители: Нека „духовният елит на нацията се занимава повече с човека от народа, да се грижи за него, всестранно и нагледно да го изучи и открие болката му, да не забравя и да го нахрани” в нашето консумативно общество.

Създаденият от м. октомври до днес успешен театрален екип изпълва многофункционалния храм на ИУ – Варна с енергията и вярата на многостранно развиващите се студенти и доказва, че посоката за усъвършенстването им, избрана и следвана от академичното ръководство, е ефективна.

След успешния спектакъл младите, талантливи актьори като че полетяха, подкрепени от професионализма на режисьора, окрилени от възторга на публиката, водени от перспективната политика на Академичния съвет, с любезното съдействие на Студентския съвет при ИУ – Варна.

В ролите се изявиха: Ана Грудева, Ванина Митева, Венцислав Панайотов, Виктория Стойчева, Десислава Стойчева, Джансу Хайридин, Йонко Балабанов, Кристиан Шиваров, Манол Тончев, Мариела Богданова, Медиха Исмаилова, Методи Владимиров, Михаела Димитрова, Недко Стоянов, Теодор Пламенов, Цветина Лазарова.